NAJAVLJEN I NOVI PROJEKT: Županija i Općina će podno Tabora zasaditi trnac autohtonih sorti jabuka i vinove loze

FOTOGALERIJA: Veselo je u Desiniću gdje traju 11. ‘Dani jabuka’. Još stignete otići 

Objavljeno: 14.10.2023. Vanja Hozmec

U Desiniću od petka traju popularni ‘Dani jabuka’. Ova neizostavna jesenska manifestacija ove se godine održava 11. puta, a započela je jučer determinacijom starih sorti jabuka koju je provela Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva Poljoprivrede.

Program je danas krenuo u 10 sati ujutro kod rodne kuće Đure Prejca, a uz prigodni program, danas je ujedno upriličeno i svečano otvorenje manifestacije.

Načelnik Desinića Zvonko Škreblin otkrio je da su u Općini jako zadovoljni što se prije 11 godina krenulo s ovom manifestacijom, a uvjeren je da će ovo ubrzo postati ne samo najveća manifestacija u Krapinsko – zagorskoj županiji što se jabuka tiče, nego i u Hrvatskoj.

Novi projekt

– Drugi nemaju takve manifestacije, a mi još dodatno svoju planiramo unaprijediti tako što ćemo kod Velikog Tabora, u suradnji sa Županijom, a što je i dogovoreno te uvršteno u rebalans proračuna, otkupiti jedan dio zemljišta i tamo zajedno posaditi ‘trnac’ starih sorti jabuka te vinograd naših autohtonih sorti, prije svega Beline. To će promovirati cijeli naš kraj, cijelo Zagorje – otkrio je načelnik Škreblin.

Direktorica Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela Ramona Mačefat Muranić rekla je da se u ovih 11 godina mnogo toga promijenilo.

– U početku je tu bilo nekoliko štandova na kojima su bili isključivo naši domaći izlagači, a s godinama je to raslo. Sada imamo mnogo više štandova, a izlagači i OPG-ovi nam dolaze i van granica županije. Zovu, žele doći, žele izlagati i stvarno smo sretni. Mi se također trudimo da svake godine ponudimo nešto novo poput ‘Najdejljeg obejljka’ ove godine, odnosno, natjecanja u guljenju jabuka – rekla je direktorica Mačefat Muranić. 

Darko Antonina iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede KZŽ osvrnuo se na edukativni aspekt ove manifestacije.

– Ovo je vrlo edukativna manifestacija. Naime, održana su brojna predavanja, poput onih vezanih uz zaštitu jabuka, ali i radionice izrade kućica za korisne kukce. Uz to, održana je i prezentacija cijepljenja voćaka – nabrojao je Antonina. 

Manifestaciju je obišao i župan Željko Kolar te istaknuo nekoliko razloga zašto je ona izuzetno od važna.

– Prvi je edukacijski, ponajprije da djeci ukažemo da su jabuke zdrave, ali i općenito, da je voće zdravo i da moraju jesti više voća. Isto tako, ova manifestacija nas je sve potaknula da počnemo razmišljati o sadnji autohtonih sorti jabuka – rekao je Kolar i otkrio da je on na svojem gruntu posadio autohtonu sortu jabuka. Zatim se nadovezao na projekt o kojem je govorio načelnik:

– Načelnik je dogovorio s ljudima koji imaju zemljište podno Tabora da ga Krapinsko – zagorska županija otkupi, da ga očistimo i da tamo posadimo autohtone sorte jabuka i vinove loze. Vjerujem da će se vizura ispod Tabora sasvim promijeniti, a time ćemo ujedno i poslati poruku drugima da i oni uđu u takvu vrstu sadnje – poručio je župan i dodao da se nada da će se najavljeni ‘trnac’ već moći vidjeti iduće godine.  

Nagrađeni 

Već tradicionalno, stručni žiri, ove godine u sastavu Željka Filipaj, Sandra Majsec i Sanja Gregurić, izabrao je najukusnije slastice i najbolje uređene štandove. Najbolje uređeni štand imao je Zbor ‘Đuro Prejac’ Desinić, najbolji tradicionalni kolač od jabuka spravio je Dom Bidružica, a najbolji moderni kolač od jabuka napravile su Desinićke mažoretkinje. Svi su dobili poklon bon od 60 eura. Također, ove se godine održalo i natjecanje u guljenju jabuka ‘Najdejlji obejljek’, a najbolje je ovdje bilo Društvo “Naša djeca” Desinić čiji je ‘obejljek’ bio najdulji.  

Manifestacija se nastavlja i sutra kada slijedi ‘Izložba starih sorta jabuka’ koja će biti otvorena od 11 do 17 sati. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba