Svi na Franjevački trg u Varaždinu

Ove subote fini kolači, sarma, pjesma i ples na manifestaciji “Ženska kreativnost u ruralnom životu” 

Objavljeno: 13.10.2023. zagorjeinternational

Najfiniji tradicijski kolači iz svih dijelova Varaždinske županije, sarma spravljena od Varaždinskog zelja i druge delicije koje pripremaju vrijedne i kreativne seoske žene, ali i nastup KUD-a Vidovec te svirka “Hajdina benda” očekuju vas ove subote, 14. listopada, od 9 do 12 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu ispred Županijske palače. 

Dio je to programa manifestacije “Ženska kreativnost u ruralnom životu” koju organizira Županijski savez poljoprivrednih udruga u suradnji s Varaždinskom županijom, a povodom Međunarodnog dana ruralnih žena.  

Od 9 sati

Događanje će biti otvoreno u 9 sati, a u 9.30 sati bit će upriličena dodjela javnih priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu 2023.”. Riječ je o javnom priznanju koje već više od 15 godina dodjeljuje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, a za koje je ove godine prijavljeno šest vrijednih seoskih žena.  

U 10 sati uslijedit će kulturno-umjetnički program, a svi posjetitelji moći će obilaziti štandove na kojima će moći i puno naučiti. Naime, na manifestaciji će se predstaviti sedam udruga žena s područja Varaždinske županije, koje su ishodile jamstveni žig za svoje autohtone kolače. Članice udruga će ujedno održati prezentaciju pripreme tradicijskih delicija. Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina” spremat će kučanski koščičjak, Udruga žena “Preslica”, Sračinec radit će zdigane krumpirove štrukle, Udruga žena “Maruša”, Maruševec pripremat će hajdine sirne štrukle, a Udruga žena “Trnovečko srce”, Trnovec radit će prostu trnovečku makovnjaču. Isto tako, tu će biti i Udruga žena općine Vidovec koja će raditi vidovečki gibanik, KUD “Lepoglavski pušlek” koji će spremati mlinčani kolač, a Udruga žena “Cvijet”, Šemovec radit će šemovečku kelešicu.  

Nadalje, učenici Gospodarske škole Varaždin predstavit će se s tradicijskim jelima te s već tradicionalnom sarmom za koju će ujedno biti održana i prezentacija izrade. 

Brojni OPG-ovi

Sudjelovat će i OPG-ovi Kotiščak Josip (med i proizvodi od meda), OPG Fruk Melita (sir), PPP ‘Cafuk’ (Varaždinsko zelje, krumpir i drugo povrće) te ‘Kuća magične trave’ (OPG Jakopović) sa svojim eko kozmetičkim proizvodima.  

Uz to, na manifestaciji će se predstaviti i Marina Posavec, ovogodišnja predstavnica Varaždinske županije na 23. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, dok će se Marija Milak predstaviti u ime Udruge žena Općine Sveti Đurđ “Veliko srce” te u ime udruge “Uzorne hrvatske seoske žene”.  

Za veselje, pjesmu i ples bit će zaduženi članovi KUD-a Vidovec i “Hajdina benda”. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba