Hodočašća nisu profitabilni turistički projekti i aktivnosti već im je cilj pridonijeti duhovnoj dobrobiti

MARIJA BISTRICA: Sljedećeg tjedna počinje 5. Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća

Objavljeno: 13.10.2023. zagorjeinternational

U pitoresknom Hrvatskom zagorju, u najvećem Hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke, 18. listopada održat će se 5. Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH u organizaciji agencije ‘LUX promocija’, u suorganizaciji Općine Marija Bistrica i Turističke zajednice općine Marija Bistrica, podrškom Svetišta Majke Božje Bistričke u dvorani Božjeg milosrđa uz ugledne partnere, destinacije promicatelje razvoja vjerskog turizma.  

– Program 5. Konferencije formiran je kao nastavak dosadašnjeg rada i razvoja teme. Na ključnim vrijednostima suodnosa duhovnog, religioznog i kulturnog elementa u vjerskom turizmu, predstavit će se pogled iz perspektive vjerske zajednice uz temu održivog razvoja vjerskog turizma u Hrvatskoj. Naglasak je i na značaju vjerskog turizma za razvoj ruralnog prostora, posebno kontinentalne Hrvatske. O bogatstvu sakralne baštine i očuvane tradicije izlagat će i turistički djelatnici, stručnjaci za vjerski turizam na destinacijama iz kojih dolaze – kazali su iz organizatori.  

Uz to, organizator Konferencije, savjetnik za razvoj specifičnih oblika turizma i promociju, Sunčana Matić iz ‘LUX promocije’ nakon petnaest godina rada na razvoju vjerskog turizma i kontinuiranih analiza tržišta, najavila je ekspanziju razvoja vjerskog turizma Hrvatske u skoroj budućnosti na što upućuje sve veće zanimanje putnika, turističkog sektora, šire javnosti i medija za ovaj posebno vrijedan oblik turizma. Ukazuje da je potrebno stoga i dalje transparentno djelovati na razvoju i zaštiti specifične teme putem edukacije svih dionika u turizmu na destinacijama gdje se vjerski turizam razvija, poticati organizaciju skupova o temi duhovnosti u turizmu i držati se pritom zakonske regulative.  

Posebno uvažava stav Hrvatske biskupske konferencije o izdvajanju hodočašća organiziranih od strane župa ili drugih vjerskih organizacija iz konteksta turističke tematike jer hodočašća nisu profitabilni turistički projekti/aktivnosti već im je cilj pridonijeti duhovnoj dobrobiti i rastu sudionika hodočašća u vjeri.

Ulaz na Konferenciju je besplatan uz prethodnu najavu dolaska na kontakt: [email protected] gdje možete dobiti i sve opširnije informacije o programu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba