Koriste smrad kao obranu, no ni oni ne vole neke mirise s kojima se vi možete obraniti od njih

NAJEZDA: Hladnije noći znače jednu stvar – u domaćinstva ulaze smrdljivi martini, ali i smrdljive grete

Objavljeno: 09.10.2023. zagorjeinternational

S dolaskom hladnijih noći, smrdljivi martini, kukci zanimljivog izgleda, traže toplije utočište pa nerijetko na tom putu zalutaju i u naše domove. Vole se smjestiti na zavjese ili neki drugi topli kutak i tamo prezimiti. S dolaskom proljeća se opet pokrenu i krenu se razmnožavati, tako da ne morate brinuti da će se njihov broj povećati u vašem domu tijekom zime, piše 24sata

Smrad kao obrana 

Mnogi se pitaju zašto smrdljivi martini toliko – smrde, a razlog je zapravo vrlo jednostavan. Smrad ispuštaju iz žlijezdi koje se nalaze na donjoj strani prsnog koša i to samo kad se osjete ugroženo, kako bi neprijatelja otjerali od sebe, i uglavnom im ta taktika uspijeva.  

Osim smrdljivog martina, postoji i kukac vrlo sličan po izgledu i navikama – smrdljiva greta. I smrdljivi martin (Raphigaster nebulosa) i smrdljiva greta (Dolycoris baccarum) spadaju u porodicu stjenica, a razlikovati ih možete po tome što smrdljivi martin nema sitne dlačice po tijelu. Hrane se biljnim sokovima. Smrdljiva greta zna ulaziti u domove, ali ne toliko često.

Iako vam je možda neugodno gledati ih u svom domu, imajte na umu da su ovi kukci posve bezopasni. Neće vam dosađivati ako ih pustite na miru. Obično se negdje sakriju, umire i ne znate za njih. S dolaskom proljeća će sami otići. No, ako u dom ulaze u pretjeranom broju, tad postoje neki trikovi kako da im taj podvig učinite neugodnijim pa će vašu kuću zaobići i otići kod susjeda.

Efikasno rješenje 

Smrdljivi martini (i smrdljive grete) bježe od mirisa mente koliko ih noge nose pa se oboružajte ovom biljkom ili njezinim eteričnim uljem. Mentu možete držati u teglicama na prozorima i balkonima, otpuštat će miris koji će smrdljive martine držati podalje od vašeg doma. 

Još efikasnije je napraviti sprej od eteričnog ulja mente – stavite nekoliko kapi u bočicu sa sprejem, dodajte malo vode, protresite i pošpricajte tom tekućinom područja u domu kroz koja ulaze, poput prozora i ulaznih vrata.

Ne vole ni miris čilija i češnjaka. Pripravak je jednostavno napraviti, a zaštitit će i vaše biljke od napada ovih kukaca. U litri vode kuhajte 100 grama sjeckanog čilija ili češnjaka, ohladite pa tu tekućinu razrijedite s vodom u omjeru 1:10. Poprskajte kritična područja i smrdljivi martini bi trebali otići.  

Pomaže i mješavina vode i octa. Stavite u bocu s raspršivačem i pošpricajte ih. Miris im se neće svidjeti pa će potražiti drugo sklonište daleko od vašeg doma. Postoji još jedan trik – stavite komadiće čilija ili češnjaka uz prozor i vrata te tako spriječiti da ulaze u dom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba