Zagorje 17. listopada postaje najslađe mjesto na svijetu

REVIJA HRVATSKIH I SVJETSKIH SLASTICA: Slijedi 12. Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

Objavljeno: 09.10.2023. zagorjeinternational

Brojni slastičari i ljubitelji slastica družit će se na ovogodišnjem internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva “Interslast”, 17. listopada u hotelu ‘Well’ u Termama Tuhelj, te kušati više 200 vrsta kolača i slastica iz Hrvatske Slovenije, Europe i svijeta. Među njima su i kolači koje će spravljati slastičari iz Izraela, Armenije, Brazila, Australije i Italije.

Tuhelj je već 10 godina u to vrijeme ‘najslađe mjesto’ u cijeloj regiji te je postao jedno od središta regionalnog slastičarstva. Prošle je godine “Interslastu” nazočilo 320 sudionika, a ove godine očekuje se još i više.

Svjetski poznata imena

– Neobično nam je drago što smo već 10 godina s organizacijom “Interslasta” u Krapinsko – zagorskoj županiji, gdje smo izvrsno primljeni! Sudionici dolaze s područja ‘Alpe Adria’ što kongresu daje internacionalni značaj, a brojni inozemni slastičari dolaze iz raznih zemalja svijeta što mu daje dodatni značaj. Ove godine će gostovati slastičari iz Armenije, Izraela, Australije, Slovenije, Brazila i Italije, koji će sudionike upoznati s raznim izvornim slasticama njihovih zemalja, što će biti neposredna edukacija, posebice zbog toga će se svi proizvodi moći degustirati. Poseban događaj ovog eventa bit će dolazak šestoro armenskih, profesionalnih slastičarki koje će imati radionicu izrade cvijeća od šećera. Dio njih je osvojio prošle godine prva mjesta na svjetskom sajmu slastičarstva Expo Gast u Luxembourgu čime su dokazale da su u samom svjetskom vrhu Pastry arta – ističe Stjepan Odobašić, direktor Novinskog poduzeća ‘Robinson’. 

Slovenija – zemlja partner

Ove će godine zemlja partner biti Slovenija, a nazočit će Veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj. e. Gašper Dovžan. Slovensko Veleposlanstvo u Hrvatsku dovodi Turističku organizaciju Slovenije, koja će predstaviti slovenske turističke destinacije. U stručnom programu predstavit će se nekoliko najistaknutijih slovenskih slastičara koji će imati svoje radionice. 

Zahvaljujući slovenskom Veleposlanstvu, organizator s posebnim zadovoljstvom ističe sudjelovanje eminentne slastičarske tvrtke ‘Conditus d.o.o.’ iz Bleda i njezine ekipe na čelu s direktoricom Emom Pogačar, koja će predstaviti zaštićene, bledske kremšnite i omogućiti njihovu degustaciju za sve sudionike kongresa. Slovenija će predstaviti i ponuditi na degustaciju ljubljanskih štruklja, poseban slovenski kolač. S posebnim zanimanjem očekuje se predstavljanje i degustacije prekmurske gibanice zaštićene u Europi. Za to će se pobrinuti članovi Društva za promocijo prekmurskih dobrot iz Murske Sobote. Slovenska tvrtka ‘Aroma Gelato experience’ će tijekom cijelog kongresa posjetiteljima dati na degustaciju nekoliko vrsta svojih vrhunskih sladoleda, gelata.

Nadalje, slovenska potica je slovenska posebnost, zaštićena u EU pa će sudionici moći kušati pehtranovu potico ili kako je u Sloveniji nazivaju “pehtranka”. To je najprepoznatljivija slovenska potica, koja je posebna i izuzetna upravo zbog svog glavnog sastojka – estragona. Pehtranova potica jedno je od najpopularnijih klasičnih tradicijskih slovenskih blagdanskih jela. To je ukusna potica s nadjevom od estragona, vrhnjem, jajima i šećerom. 

Sarkis Yacoubian predsjednik Taste of Peace iz Tel Aviva, Izrael, dovodi šesteročlanu armensku ekipu koja će pokazati izradu cvijeća od šećera. Ekipa se sastoji od eminentnih armenskih slastičara Meri Ghazaryan, Svetlane Igityan, Liane Mkrtchyan, Anne Yangoyan, Ide Ovsepyan i Lili Nikoloyan. Uz njih će radionice imati Snježana Bošnjak iz Melbourna iz Australije i Heitor Cassimiro iz São Paula u Brazilu.  

Stručnu razinu obogatit će hrvatski i slovenski predavači iz Instituta za nutricionizam Ljubljana, Izobraževalnega centra IC ‘Piramida’ Maribor, Agronomskog fakulteta Zagreb, Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Zagreb, Farmaceutskog fakulteta Zagreb i drugi.

Kolači hrvatskih županija

Program se sastoji od predavanja renomiranih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (work shops), natjecanja učenika, slastičara područja ‘Alpe Adria’ i zemalja ‘ex YU’ (Artslast 2023.), natjecanja seniora, profesionalnih slastičara i slastičara hobista (Pastry Queen), prezentacije domaćih proizvoda na posebnim promotivnim štandovima

Natječe se u tri kategorije:

1. Orehnjača – potica

2. slastičarske breskvice

3. makaronsi/makaroni

Stručni žiri predvodi Miroslav Dolovčak, predsjednik ocjenjivačke sekcije HKS Kuharskog saveza Hrvatske, a među ocjenjivačima su najpoznatija hrvatska slastičarska imena – Dragica Lukin, Stjepan Vincek, Branko Ognjenović, Sandra Jadek, Štefica Gulija, Branko Čukelj, Ivan Borovac, Dražen Đurišević i Zlatko Sedlanić.

Natjecatelji po kategorijama dobivaju medalje i nagrade.

Do sada je prijavljeno veliki broj natjecateljskih, seniorskih i juniorskih ekipa iz Hrvatske, a samo iz Slovenije dolazi gotovo 30 ekipa iz šest slovenskih srednjih strukovnih škola (Ljubljana, Maribor, Novo Mesto i Šentjur, Ajdovščina).

U predstavljanju izvornih kolača sudjeluje 20-ak Udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Koprivničko – križevačke, Krapinsko – zagorske, Virovitičko – podravske, Varaždinske i Zagrebačke županije.

Izvorni kolači 

Neki od kolača i slastica imat će svoju prvu premijeru na “Interslastu”. Uz sve druge kolače, udruge će predstaviti po jedan originalni i izvorni kolač sa svojeg područja. Među njima su Udruga Kostelskih žena iz Kostela – Pregrada koja će predstaviti ‘pehtrinu gibanicu’, Udruga žena Vrtnjakovec – Krapinske Toplice predstavit će ‘zagorsku pogaču’, Udruga žena Vinica Koprivnica predstavit će kolač ‘osinje gnijezdo’, Društvo žena Virje ‘podravsku mazanicu’, Udruga žena općine Vidovec ‘vidovečki gibanik’, Udruga žena Pušlek lepoglavski, Lepoglava ‘mlinčani kolač’, Udruga Maruša, Maruševec ‘hajdine sirne štruklje’, Udruga žena Koprivnički Bregi ‘bregofsku pitu’, Udruga žena Delovi ‘kašnjake’, Udruga žena Novigrada Podravskog ‘novigradsku pogaču’, Udruga žena “Gorično srce“ Kunovec Breg ‘štruklje s koprivom’, a Udruga žena Preslica Sračinec predstavit će ‘zdigane krumpirove štrukle s koščicama od tikve’.   

Visoki pokrovitelj ‘Interslasta” je Krapinsko – zagorska županija i župan Željko Kolar, Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije i Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije. Stručni pokrovitelj je HKS, Hrvatski kuharski savez i Udruga slastičara Hrvatske. Glavni sponzor je Dukat d.d. Zagreb suorganizator Podravka d.d., a sponzori MIP Mlin pekare Sisak d.o.o., Kogutex d.o.o. Konjščina i Unigrà S.r.l. Italija te njezina tvrtka Master Martini. Inozemni pokrovitelj je Taste of Peace iz Izraela. Organizator je Novinsko poduzeće ‘Robinson’ iz Zagreba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba