Udruga Europa Donna Krapina počela s provedbom izuzetno važnog projekta "Ružičasti mjesec listopad"

“Rak dojke je treći uzrok smrtnosti kod žena u Hrvatskoj, ali i Krapinsko – zagorskoj županiji”

Objavljeno: 06.10.2023. zagorjeinternational

U Krapini se danas na Trgu ‘Ljudevita Gaja’ održalo organizirano okupljanje povodom borbe protiv raka dojke pod nazivom ‘Ružičasti mjesec listopad’. Udruga Europa Donna Krapina je već u dobro poznatoj rozoj boji osvijestila sve prisutne žene na važnost preventivnih pregleda. Po prvi puta ove godine Udruga je dobila i veleposlanicu, dobro poznatu bivšu novinarku Nives Polovinu-Barun koja nije mogla sakriti zadovoljstvo radi svoje ‘uloge’. 

Predsjednica udruge ‘Europa Donna Krapina’ Janja Kantolić naglasila je da su dobili i ambasadoricu, poznatu novinarku Nives Polovinu-Barun.

Niz aktivnosti

– U sklopu ružičastog mjeseca Krapinsko – zagorske županije kojeg ove godine organizira ‘Europa Donna Krapina’, organiziramo niz različitih aktivnosti koje su podijeljene kroz cijeli mjesec listopad. Mogu sada ekskluzivno najaviti da od danas imamo i ambasadoricu ‘Udruge Europa Donna’, poznatu novinarku i vlasnicu PR agencije ‘Waves komunikacije’ Nives Polovinu-Barun – ističe Janja Kantolić te nadodaje:

– Današnjim događanjem željeli smo dati podršku svim ženama, posebice mladim ženama, da se ne trebaju bojati samog pregleda, da se ne moraju bojati preventivnih pregleda jer s time mogu itekako spriječiti zloćudnu bolest u samom početku – ističe predsjednica udruge i zahvaljuje se svim partnerima i svima koji su im pomogli.

– Ono što želimo još jednom naglasiti – sve što se na vrijeme otkrije sve je izlječivo – zaključuje predsjednica udruge Janja Kantolić.

Polovina-Barun je istaknula koliko joj znači što je odabrana za ambasadoricu.

– Posebna mi je čast i jako mi je drago da sam izabrana kao ambasadorica. Dobro znamo da je Europa Donna velika mreža u Europi i podržavam rad ove udruge, pogotovo zato što sve mi imamo prijateljice ili majke koje su preboljele rak dojke. Ono što je važno je pričati je i senzibilizirati javnost. O tome mora pričati i žene moraju ići preventivno na preglede, i moraju ih raditi same kod kuće jer je prevencija najvažnija – rekla je Polovina-Barun te nadodala kako je i sama izgubila prijateljicu od raka dojke:

– Imala sam u svojoj okolini, baš ovdje, jako dobru prijateljicu koja je nažalost prije dvije godine preminula. Imala je svega 41 godinu. Pred njom je bio život, mogla je još puno toga napraviti i upravo me to ponukalo i bilo mi je drago da su me ovdje pozvali da budem ambasadorica – istaknula je Polovina-Barun.

Naglasila je i važnost ovakvih zdravstvenih akcija te ohrabrila žene da rade preglede što češće.

– Imamo jako puno preventivnih javnozdravstvenih akcija tako da mi je drago da sam upravo bila dio jedne od njih. Ovo nije samo na lokalnoj razini. Možemo reći da prelazi nacionalne granice i želim poručiti svim ženama neka dalje ostanu tako hrabre, borbene, snažne i da je vrlo važno da ostanu zdrave, mentalno čvrste, ne samo zbog sebe, već i zbog njihovih obitelji – naglašava Polovina-Barun te otkrila jednu važnu poruku koju je od majke i dama dobila:

– Jednom mi je mama rekla “Ako ti se ne da ići doktoru, idi bar zbog svoje djece da njima ostaneš što duže živa i da im budeš što duže majka” – zaključuje Polovina-Barun.

Doktorica Marina Stanković Gjuretek, koordinatorica za nacionalni program, spomenula je koliko se već dugo vodi program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj te koje su žene obuhvaćene javnim pozivom žena. 

– Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke provodi se u cijeloj Hrvatskoj od 2006. godine pa tako i u našoj županiji i već 17. godinu idemo s programom, a sada je u tijeku osmi ciklus pozivanja žena. Programom su obuhvaćene žene dobnih skupina od 50 do 69 godina koje imaju prebivalište na području Krapinsko – zagorske županije. Također, preventivne mamografije se obavljaju u Općoj bolnici Zabok i u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice – rekla je Stanković Gjuretek te dodala:

0800/200-127

– S obzirom na to da se program provodi već 16 godina, možemo reći da su žene dobro senzibilizirane i upoznate s programom tako da imamo intenzivnu komunikaciju preko našeg besplatnog broja telefona ispred Zavoda za javno zdravstvo 0800/200-127. Namjerno ga sad izgovaram zato da, tko god se sjeti da je dobio poziv, a stavio ga je negdje na stranu, što se vrlo često događa, jer žene nekako potrebe drugih stavljaju ispred svojih – dodala je doktorica. 

Spomenuti je broj telefona besplatan, a žene se mogu javiti i informirati o preventivnom pregledu.

– Neka nazovu na besplatni telefon i neka se odazovu jer zapravo ono što često čujemo na tom besplatnom telefonu je “Zašto bi se javila, bolje da ne znam”. To je najgori mogući odgovor da se ne zna. Treba saznati na vrijeme jer sve bolesti koje se otkriju u pravo vrijeme su preko 90 posto izlječive – naglasila je doktorica Gjuretek. 

– Kreće osmi ciklus poziva, a u sljedeće dvije godine poziv mogu očekivati žene godišta od 1954. do 1973. godine. Sve žene koje se nalaze u toj dobnoj skupini dobiti će poziv u naredne dvije godine, do 2025. Za sva pitanja, nejasnoće i dileme aktiviranjem ponovnih poziva koje su već dobile slobodno nazovu besplatni broj 0800/200-127 – napomenula je doktorica Stanković Gjuretek.

Kao koordinatorica za nacionalni program u našoj županiji, doktorica se osvrnula i na odaziv žena i rekla da su žene vrlo aktivne po pitanju komunikacije na besplatnom telefonu. Također, redovito se javljaju na mamografske preglede. 

– Imamo jako dobar kapacitet, resurse, imamo dva mamografa. Odaziv nam je bio iznad hrvatskog prosjeka s obzirom na dinamiku poziva i onoga što kroz svakodnevni rad vidimo. Mislim da svakim danom postajemo sve bolji po tom pitanju – zaključila je Stanković Gjuretek.

Akciju je došao podržati i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović koji se osvrnuo na mjesec listopad koji je jako važan za osvještavanje žena na bitnost redovnih pregleda. Također spomenuo je i svoje radno iskustvo u privatnoj poliklinici, ali i u klinici za tumore.

– Listopad je mjesec kad obilježavamo mjesec borbe protiv raka dojke i uistinu je važno da se prenese i da se osvijesti sve one žene koje to ne rade, da redovito idu liječniku, da se kontroliraju i redovito idu na preglede. Važnost ranog otkrivanja raka dojke je iznimna jer, što se ranije otkrije karcinom, a nikad nitko ne može znati hoće li ga dobiti ili neće, onda je i uspješnost samog izlječenja i mogućnost samog izlječenja daleko veća – rekao je gradonačelnik Gregurović, pa dodao:

– Prije nego sam postao gradonačelnik ja sam radio u jednoj privatnoj poliklinici, ali isto tako sam radio u klinici za tumore, tako da sam se redovito susretao s tim što sam i spomenuo. Rano otkrivanje raka dojke znači veću mogućnost izlječenja i naravno preživljenja. Stoga koristim priliku da pozovem sve one žene koje to ne rade da uistinu redovno idu na preglede, da se redovno kontroliraju jer to je uistinu važno – istaknuo je gradonačelnik.

‘Udruga Europa Donna Krapina’ već više od dva desetljeća radi na osvještavanju javnosti o tom problemu i Grad ih podržava u tome.

– Moram priznati da je Udruga uistinu aktivna i s nizom događanja koje su pripremili i ove godine. Uključio se i Trkački klub maraton i Rukometni klub Zagorec – Krapina. Neki dan na zagorskom derbiju između Zagorca i Tondach-a iz Bedekovčine su igrači i suci nosili ružičaste vrpce i tako se šalje jasna poruka, ali i podrška Udruzi na svemu što rade – zaključio je gradonačelnik Gregurović.

Treći uzročnik smrti

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, socijalno društvo i mlade KZŽ Martina Gregurović Šanjug napominje koliko Županija podržava ovakvu akciju.

– Krapinsko – zagorska županija snažno podupire ovu akciju koju je organizirala ‘Udruga Europa Donna’ u suradnji s našim zdravstvenim ustanovama koje cijele godine vrijedno rade na promicanju ove teme, na naglašavanju ove teme, na naglašavanju važnosti preventivne aktivnosti kada govorimo o raku dojke – započela je Gregurović Šanjug.

– Rak dojke je najčešća zloćudna novotvorina kod žena. On je treći uzrok smrtnosti kod žena. Statistika na nacionalnoj razini prelijeva se na Krapinsko – zagorsku županiju i stoga nam je izuzetno važno poslati snažnu poruku danas sa svih razina koliko je važno da smo sami odgovorni za svoje zdravlje, da mi žene same vodimo računa o sebi, bilo redovitim pregledima kod kuće, bilo redovitim pregledima preventivnim koji organizira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bilo pregledima kod svojih liječnika obiteljske medicine – govori pročelnica te nadodaje.

– Mislim da svatko od nas poznaje, bilo u široj obitelji, bilo u krugu svojih prijatelja, neku od žena koja je oboljela od raka dojke. Neka nam te žene i njihova borba budu inspiracija i poticaj da same budemo odgovorne, ali i poruka muškarcima da vode računa o onim ženama u njihovom životu koje su im važne i dragocjene. Da ih podsjete, da ih podupiru u tome da redovito obavljaju preglede jer rak dojke, ako bude na vrijeme dijagnosticiran, ima jako dobre procjene za potpuno izlječenje i to je ono čime se moramo voditi – zaključuje Gregurović Šanjug.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba