Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici danas i sutra je središte znanosti! Traje 12. ‘Znanstveni piknik’

DOĐITE SVI! Iako znanost ponekad može biti teška, može biti itekako zabavna

Objavljeno: 06.10.2023. Nikola Turin

Pitoreskni perivoj dvorca Oršić danas i sutra, po treći puta, ugošćuje ‘Znanstveni piknik’ te će mnoštvo mališana ova dva dana moći uživati u skoro pa magičnim, ali i edukativnim eksperimentima iz prve ruke.

Piknik je otvoren danas, a odaziv, kako zainteresirane mladeži tako i edukativnog učiteljskog kadra, prvenstveno je impresionirao inozemne goste koji su došli predstaviti svoje eksperimente. Tako je veleposlanik Austrije u Republici Hrvatskoj, Nj.e. Marko Vuketić odao priznanje odličnoj organizaciji.

Kako je otkrio, prvi je puta došao ovdje. 

– Iznenađen sam koliko djece ima, ovo je stvarno sjajno. Drago mi je što i mi sudjelujemo pikniku jer je popularizacija znanosti vrlo važna. Svjetski gospodarski forum u Davosu je izračunao da zemlje članice EU malo zaostaju što se tiče apsolvenata u ‘STEM’ području, pa tu treba raditi na tome kao što to mi radimo u Austriji gdje ima sličnih manifestacije i institucija koje to rade. Primjer toga je Dječji muzej u Beču koji radi baš na tome da popularizira znanosti i na tome trebamo raditi jer je to naša budućnost – rekao je veleposlanik Vuketić dodavši kako mu je posebno drago što je Gornjoj Stubici na pikniku i mlada austrijska kemičarka i istraživačica Lea Ibele koja je izuzetno cijenjena, a djecu će pobliže zainteresirati za kemiju.  

Svijet treba znanost

Sličnog mišljenja je i njegov kolega, slovenski veleposlanik u Hrvatskoj, Nj.e. Gašper Dvožan koji nije krio iznenađenje viđenim. 

– Nisam očekivao da ću doći u Zagorje i da prije dolaska na samu lokaciju vidim nekoliko desetaka autobusa. Mislim da je to dobro jer bih rekao da živimo u svijetu koji treba znanost. Bez znanosti i tehnike nema razvoja. Mislim da nam ona svima nama treba, kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji. Mislim da je to jedina perspektiva koju imamo da potičemo mlade da razvijaju neku radost prema znanosti i da to kroz život ugrađuju polako u neke proizvode i usluge. Samo tako možemo napraviti blagostanje, a to nam je svima cilj. Mogu samo čestitati svi organizatorima, a posebno Udruzi ‘Profesor Baltazar’ koja već dugi niz godina ovo organizira. Tu je samo veselje i mislim da je to najbolji znak da znanost, iako je ponekad teška, može biti zabavna i da to i djeca vide. Slovenija ima nekolicinu izlagača, a posebno ističem ‘Kuću eksperimenata’ koja inače ima sjedište u Ljubljani i puno Hrvata ju posjećuje kroz godinu. Stoga smo zadovoljni što su se odlučili doći ovdje s čak 50 eksperimenata jer oni su stvarno sjajni, ne samo da pokažu, već i da razvijaju eksperimente koji mogu biti edukativni i pomoći u odgoju djece. Tako da su vrlo interesantni za edukatore i sve one koji se bave odgojem djece – rekao je Dvožan.  

Ispred glavnog organizatora, Udruge ‘Profesor Baltazar’, obratila se Renata Brkić koja je otkrila sve detalje ovogodišnjeg piknika te dodala što posjetitelje očekuje sutra.

– Ovo je 12. Znanstveni pikniku u nizu, a neprekidno, iz godine u godinu, raste broj uključenih. Ove godine smo peti puta u Hrvatskom zagorju i treći puta u perivoju Dvorca Oršić. Imamo preko 150 edukacijskih pozicija, preko 450 edukatora, oni nisu samo znanstvenici i popularizatori znanosti već više od polovice edukatora čine sami školarci koji s profesorima tumače znanost na zabavan način svojim vršnjacima i to je velika vrijednost piknika. Danas je prvi dan, dan kada organizirano dolaze škole s učiteljima, a sutra je obiteljski dan za građane i djecu – najavila je Brkić. 

Otkrila je potom i kakvi su noviteti ove godine. 

– Svake godine je nešto novo, a ove godine imamo gostovanje Slovenije kao zemlje partnera. ‘Kuća eksperimenata’ je veliki centar popularizacije znanosti u regiji, od kojih i mi u Hrvatskoj učimo. Oni su nam došli s 50 edukacijski pozicija. Slovenija je u ujedno zemlja partner da najavi najveću europsku konferenciju znanstvenih centara pod nazivom ‘Excite European Centar Network’ koja će se iduće godine u lipnju održati u Ljubljani. To je pravi europski znanstveno polurani doživljaj – dodala je Brkić. 

S obzirom da ‘Znanstveni piknik’ postoji već 12 godina, organizatori su primijetili pozitivne promjene. Naime, vidljivo je da je znanost danas zanimljivija mladima nego u počecima.

-12 godina rada je urodilo plodom. Sve je otišlo u smjeru popularizacije znanosti i zaista se radi na međusektorskom povezivanju svih sudionika da se udruže i da dignu tu temu obrazovanja i popularizacije znanosti među djecom, a ja mislim da smo uspješni u tome. U prethodnoj omotnici iz EU fondova bio je veliki natječaj za popularizaciju znanosti, preko 100 milijuna kuna je otišlo u korist udruga koje se time bave, i to se jako osjeti. Ujedno, to će se i nastaviti. Taj civilni sektor je tu sad pomogao mreži Ministarstva znanosti i obrazovanja i ‘CARNET-u’, a krajnji cilj je imati više upisa na fakultete, pogotovo one iz ‘STEM’ područja i da se djeci usadi ljubav za znanost, da im se demistificira taj strah. Ako mladi u mladosti zavole matematiku, onda će im biti lako cijeli život – zaključila je Brkić. 

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić zadovoljan je što se jedan ovakav događaj održava upravo na području općine koju on vodi. 

– Drago mi je da je ‘Znanstveni piknik’ po treći puta ovdje u Gornjoj Stubici, prije svega zato što svjedočimo dječjoj radosti, inovacijama i svemu što su tijekom godine pripremali sa svojim mentorima. Sve je to sada na jednom mjestu kao što je Gornja Stubica i ovdje djeca svoj trud i rad svima mogu pokazati. Toplo se nadam da će i ubuduće Gornja Stubica biti dio tog programa i da će i dalje biti dobar organizator – rekao je Krizmanić.  

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića,  vijećnik u skupštini grada Zagreba Branko Ančić istaknuo je da je sve počelo u Zagrebu. 

– Zagorje je ‘naslonjeno’ na Grad Zagreb i to je prirodna suradnja. Drago mi je da nisu sve stvari uvijek nužno u Zagrebu. Ta dobra suradnja i blizina omogućava da djeca dolaze ovdje iz svih krajeva Hrvatske. Suradnja postoji na formalnoj razini koja će se nastavi kroz naredne godine. Baviti se znanošću znači u jednom momentu otići u Zagreb, upisati neki od fakulteta, a Zagreb kao metropola prima sve ljude, obrazuje ih i pokušava, koliko je to moguće, zadržati ih. Baviti se znanošću danas nije lako, to moram reći osobno kao znanstvenik. To nije posao kojim će se zaraditi puno novaca niti društveni status, ali on daje neopisivo zadovoljstvo jer dolazi do spoznaja, kreiraš znanje koje kasnije možeš dijeliti drugima. Ne mogu zamisliti zanimljiviji posao od znanstvenog, stoga bi poticao generacije da se bave time i da ne gledaju samo koliko mogu biti materijalno osigurani, nego da to rade dobrobiti zajednice društva – poručio je Ančić.

Marko Košiček iz Instituta Ruđer Bošković rekao je da je ova manifestacija sjajna, no da će se težiti da bude još bolja. 

– Mi smo od prvog piknika krenuli kao partner. Postojala je sjajna ideja, a mi smo imali iskustvo u popularizaciji znanosti. Nakon 12 godina smo došli do faze gdje je učenik skoro nadjačao mentora, tako da i mi sada svake godine naučimo nešto novo kroz suradnju na pikniku, ali i na nekim drugim zajedničkim projektima koje imamo. Generalno nam je cilj dati svakom učeniku priliku da vidi što je to znanost, a ono što je lijepo je da su to i oni koji su dobri i oni koji su inače manje dobri. Nama je cilj da svi probaju znanost i nakon toga onda kažu zanima li ih ili ne. Nažalost, u školi nemaju svi uvijek mogućnost napraviti samostalni eksperiment i vidjeti što je zapravo prirodna znanost, a ovdje imaju priliku i sam probati stvari. Mi smo jako dobri u nekim segmentima, a u nekima manje.  Dakle, ono što mi trebamo prepoznati jesu sustavi koji su nam to jaki i više ulagati u njih – rekao je Košiček.

‘Imamo dozvolu’

Pokuse i eksperimente došao je pogledati i župan Željko Kolar koji je bio u ulovi izaslanika predsjednika Zorana Milanovića i koji je ovom prilikom otkrio veliku vijest.

– Prije koji sat smo dobili građevinsku dozvolu za Znanstveno-edukacijsko-zabavni centar u Stubičkom Golubovcu. Dozvola će za 15 dana biti pravomoćna i mi ćemo se javiti na natječaj Ministarstva kulture za cjelovitu obnovu. S obzirom na to da smo u ITU mehanizmu Grada Zagreb,  odnosno aglomeracije Grada, proglasili smo ZEZ strateškim projektom i osigurali sedam milijuna eura. Sada mogu ovdje reći s velikom sigurnošću da ćemo zapravo imati kontinuitet s radovima i da krećemo s izgradnjom dodatnog objekta koji je nekad bio konjušnica kao pomoćni objekt. Nadam se da ćemo 2025. godine otvoriti vrata Centra, a onda ćemo vjerojatno prebaciti piknik na lokaciju Dvorca Stubički Golubovec, ali možda ne sve, jer je ovdje divan prostor – najavio je Kolar. 

Grad Zagreb će biti suosnivač Centra i upravljat će njime uz Županiju i Grad Donju Stubicu, a Kolar je rekao da će se i Vladi ponuditi da ima člana u Upravnom vijeću.

– Predsjednik Milanović daje punu podršku ovom našem projektu i smatra da je itekako bitno da od malih nogu, a danas ih ovdje ima 17 osnovnih i 18 srednjih škola te brojnih učilišta i instituta, da se zainteresiraju djeca za znanost. Ono što je isto tako izuzetno bitno je da je Vlada 6. prosinca 2019. godine dala podršku ovom projektu. Ovo je nacionalni projekt, a ne samo projekt Županije i njenih partnera – zaključio je Kolar uz zahvalu organizatorima i volonterima na odličnoj manifestaciji. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba