Kada bi se napio, a to je bilo često, cijelo je susjedstvo maltretirao svojim lošim glazbenim ukusom

Susjed se opijao i puštao glasnu ‘šund’ glazbu, pa ga je Hrvoje izmlatio sjekirom. Ali samo malo

Objavljeno: 05.10.2023. zagorjeinternational

Županijski sud u Bjelovaru potvrdio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom je Hrvoje iz Koprivnice osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Hrvoje je osuđen zbog počinjenja kaznenog djela pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a incident zbog kojeg je ovaj Koprivničanec završio na sudu dogodio se još u siječnju 2021. godine, piše Podravski list.

Na prvostupanjsku presudu žalilo se Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici, no sud u Bjelovaru žalbu je odbacio i odlučio da je izrečena presuda pravedna za ono što je Hrvoje učinio. Naime, on je drškom sjekire dužine oko 80 centimetara izmlatio susjeda koji ga je iživcirao jer je usred noći glasno puštao muziku. Hrvoje je otac dvoje malene djece i potpuno ga je revoltiralo neprimjereno ponašanje susjeda koji je bio pijan i puštao je muziku tako glasno da je cijelo susjedstvo odzvanjalo.

I to nije bilo prvi put jer se tijekom suđenja otkrilo da je susjed često imao sličnu naviku. Obično kad bi se napio, a bilo je to često, cijelo susjedstvo maltretirao je svojim groznim glazbenim ukusom i tu šund glazbu puštao je na najglasnije. Hrvoje očito više nije mogao trpjeti taj teror.

– Neprihvatljive su žalbene tvrdnje da optuženikov revolt djelomično nije bio opravdan i prvostupanjski sud je ispravno to uzeo kao olakotnu okolnost. Tim više jer je iz izvješća policije i iskaza svjedoka vidljivo da je susjed sklon takvom neprimjerenom ponašanju i uznemiravanju susjeda galamom, vikom i puštanjem glasne glazbe. Kada je to ponovno u alkoholiziranom stanju činio i usred noći puštao glasnu glazbu te probudio optuženika, pravilno je sud navedenu okolnost valorizirao prilikom izricanja sankcije kao znatan doprinos oštećenika nastanku predmetnog događaja – piše u obrazloženju presude u kojoj stoji i da Hrvoje glasnog susjeda i nije imao namjeru teško ozlijediti, već mu je njegova glava poslužila kao poligon za udarce slabog intenziteta.

– Neosnovano žalitelj ukazuje i na način počinjenja djela, odnosno više udaraca drškom sjekire po glavi i tijelu oštećenika, što je sud trebao cijeniti kao otegotnu okolnost za optuženika. Budući da se u konkretnom slučaju radi o nekoliko udaraca slabog intenziteta, koji su rezultirali nastankom tjelesnih ozljeda pri čemu je samo jedna od njih, i to ozljeda glave, mogla biti teška tjelesna ozljeda. I to da je, po mišljenju sudsko – medicinskog vještaka, sila djelovala većom snagom. Stoga takav način počinjenja terećenog kaznenog djela ni po čemu ne odstupa od uobičajenih načina činjenja sličnih kaznenih djela i ne može se cijeniti posebno otegotnom okolnosti za optuženika – navodi se u obrazloženju presude.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba