Sterilni bijeli zidovi zabočkog pothodnika zasjali šarenim bojama

VANDALIZAM ILI ULIČNA UMJETNOST? Odgovor na vječito urbano pitanje imaju Tihomir Krklec – Afrika te učenici OŠ Zabok i ŠUDIGO-a

Objavljeno: 04.10.2023. Nikola Turin

Kad je dovršena dugo očekivana obnova i elektrifikacija pruge Zabok – Zaprešić, glavni novitet bili su prijeko potrebni pješački pothodnici. No, kako to biva u korporativnim projektima, nije se nužno gledalo na estetiku pa je tako neko vrijeme on zjapio s praznim bijelim zidovima koji su brzo postali meta (ne)kreativnih pošalica i posveta srednjoškolskim ljubavima.  

Tehnika ‘sprej’

Upravo povodom Dječjeg tjedna, iz Društva “Naša djeca” Zabok odlučili su tome stati na kraj na jedan drugačiji način te iskoristiti istu tehniku, sprej, ali to pretvoriti u umjetnost. Za to su angažirali poznatog zagorskog svestranog umjetnika Tihomira Krkleca – Afriku kojeg smo ‘uhvatili’ na djelu.  

– Crtamo u pothodniku u Zaboku zato što je on doista sterilan, bijeli, pa želimo ostaviti naš šareni trag jer sve je sretnije i ljepše kad ima boje. Dodatni povod sve je i projekt ‘Pik-Pak’ zabočkog DND-a s kojima imam suradnju već 12 godina pa tako moji radovi krase betonske zidove kroz cijeli Zabok, od Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću pa sve do zida koji vodi od krčme Polanović do crkve i Osnovne škole – započeo je Tihomir Krklec kojem na ovom projektu pomažu snage mladih budućih umjetnika iz Osnovne škole Zabok, kao i učenici ŠUDIGO-a. 

Povezanost Tihomira i zabočkog ŠUDIGO-a seže i dalje u prošlost, jer je on alumni spomenute škole. Međutim, dok je on pohađao školu, ulična umjetnost nije baš nailazila na razumijevanje od strane javnosti, no to se promijenilo i ima sve više interesa za oslikavanje javnih površina kvalitetnim radovima. 

– Za ‘street art’ dosta ljudi zna reći kako su to grafiti, no moramo napraviti distinkciju jer grafiti su ipak samo slova na zidu. Mi ovdje radimo čistu uličnu umjetnost za koju možemo reći kako sve što može biti na papiru ili platnu, možemo staviti i na zid. Crtamo sprejevima jer je to brža tehnika koja duže traje, dok osnovnoškolci rade akrilnim bojama poznati HŽ-ov lik – priča nam Afrika dodajući kako se nije išlo na određenu temu, već na umjetničku slobodu.

Kako to biva kod svakog pravog mentora, prvi korak započinje umjetnik, a svaki sljedeći učenik, kako bi ovladao zadanom tehnikom.  

Spoj tradicije i modernog

– Sprej kao tehnika je skroz prihvatljiv vid umjetnosti. Iako iziskuje početno ulaganje, nije ni približno toliko skup kao što je to klasično slikarstvo na platnu s uljanim bojama, a još je k tome i jako zabavno. Kad se tome pridoda otvoreni vanjski prostor umjesto učionice, onda učenici bolje uče nego na školskom satu. Naravno, uvijek se gleda da to bude legalno, a na kraju krajeva, najbitnije je puno vježbati i učiti za što su potrebne godine. U vlastitim počecima nisam imao ovakvu pomoć pa je bilo tu i dobrih i manje dobrih radova – otkrio nam je Krklec koji je nacrtao konstrukciju koju su kasnije učenici bojali jer sa sprejem nema brisanja.

Kod apstraktne umjetnosti, kako joj samo ime govori, nema određenog značaja, no usprkos tome odlučili smo potražiti dublje značenje i odgonetnuti inspiraciju koja se proteže kroz sva Tihomirova umjetnička djela, od tetovaža do slika na zidu, ali i kuhanja. 

– Na studiju modnog dizajna gledali smo šare, odnosno uzorke tekstila pa sam kroz narodne nošnje i vezove koje sam zumirao i dobio piksele. To se opet dalje dopunilo jer se upravo kao pikseli ovdje križaju mali kvadratići. Prvotna ideja mi je bila kako bi se to moglo tetovirati, a tek potom sam krenuo s crtanjem na zidove. Tako da je ovo cijeli krug, povezali smo narodnu baštinu Zagorja na moderan način – kazao nam je Afrika kojem je sljedeći projekt skupna izložba 21. listopada u Zagrebu gdje će također kuhati, a što je dokazao u prošlogodišnjem ‘Masterchefu’, u spoju tradicionalnih recepata i moderne izvedbe. Uz to nam je otkrio kako je za mural potrošeno 30 boca spreja kroz šest sati rada.

Pik-Pak kuća

Dugogodišnje suradnje ovom prilikom prisjetila se i tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.

– Našu suradnju s poznatim ‘street art’ umjetnikom Tihomirom Krklecom – Afrikom intenzivirali smo u zadnje tri godine, a ono što je karakteristično, s njim uvijek uključimo klince za koje je imao predavanje kako bi razumjeli da se tu radi o umjetnosti, a ne o čistom šaranju po zidovima. Oni aktivni u samom oslikavanju čak i osmišljavaju skice koje onda Afrika s njima doradi. Ovaj put smo ostvarili super suradnju u Dječjem tjednu i nadam se daljnjoj suradnji jer je on jedan od rijetkih ‘street art’ umjetnika koji žele raditi s djecom – poručila je Borovčak otkrivši kako se jeideja rodila čim je bio napravljen pothodnik, no bilo je potrebno malo pričekati jer je Afrika izuzetno tražen umjetnik pa je tek sad bio slobodan kako bi napravio ovaj Dječji tjedan još šarenijim i veselijim. 

Sama pozicija pothodnika je indikativna s obzirom na to kako je u planu izgradnja ‘Pik-Pak’ kuće koja će biti upravo ispred njega.

– Cijeli tjedan krećemo još malo jače i žešće u kampanju za Pik-Pak kuću uz koju, osim naših umjetnika, uključujemo i glazbenike rokere pa tako imamo program ‘Rokamo za Pik-Pak’, u sklopu kojeg ovog petka rokamo s Mile Kekinom u dvorištu krčme Polanović gdje će se održati promocija njegove slikovnice ‘Mala’. Naravno, on će zasvirati i svoje pjesme s novog albuma. Uključivat ćemo i druge muzičare koji žele ući u našu donacijsku kampanju i pomoći da stvarno napravimo ‘Pik-Pak’ kuću koja će biti središte kreativnosti i svega onog što će klinci zaželjeti jer ovakvih sadržaja kod nas u cijelom Zagorju nedostaje – zaključila je Borovčak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba