Statistika nam ide u prilog

SIGURNI SMO: Slovenija među TOP 10 najsigurnijih zemalja svijeta, no ni mi ne zaostajemo puno

Objavljeno: 04.10.2023. zagorjeinternational

Prema kreatorima ovogodišnjeg Global Peace Indexa, odnosno prema novom popisu najsigurnijih zemalja na svijetu, Slovenija je sigurnija država od Hrvatske. Sastavio ga je Institut za ekonomiju i mir, a poredak uzima u obzir statistike poput broja ubojstava i zatvorenika, terorizma, vojne moći i međunarodnih sukoba, piše Večernji list.

Zanimljivo je da popis rangira zemlje poput Kine, Saudijske Arabije i nasiljem opustošene srednjoameričke države poput El Salvadora i Hondurasa kao miroljubivije od SAD-a, koji je tek na 133. mjestu. Deset zemalja koje su najgore i najmanje sigurne za posjetitelje su Afganistan, Jemen, Sirija, Rusija, Južni Sudan, Demokratska Republika Kongo, Irak, Somalija, Srednjoafrička Republika i Sudan.

Hrvatska je zauzela visoko 14. mjesto i skoro dospjela u top 10 najsigurnijih zemalja na svijetu. Njemačka je, na primjer, na 15. mjestu. Sjeverna Makedonija zauzela je 38. mjesto, Albanija 40., a Crna Gora 45. Bosna i Hercegovina tek je na 61. mjestu, ali još uvijek spada u ”zelenu zonu” sigurnih zemalja, dok su Srbija na 65. i Kosovo na 70. mjestu tek u srednjoj, ”žutoj zoni” sigurnosti i mira.

Island, prema organizaciji koja sastavlja GPI, zaslužuje poseban spomen kao jedno od najboljih i najsigurnijih mjesta za posjet ove godine. Niske stope kriminala i nasilja, kao i niska stopa mortaliteta i smanjeni rizik od prirodnih katastrofa, omogućili su da se ova skandinavska zemlja smatra mjestom koje treba posjetiti.

Najsigurnije zemlje na svijetu (visoka razina sigurnosti):

 1. Island
 2. Danska
 3. Irska
 4. Novi Zeland
 5. Austrija
 6. Singapur
 7. Portugal
 8. Slovenija
 9. Japan
 10. Švicarska
 11. Kanada
 12. Češka
 13. Finska
 14. Hrvatska 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba