Općina ima potencijal da postane značajna destinacija u širenju i prenošenju zdravog načina života

BRAVO! Radoboj predstavljen na drugom Hrvatskom kongresu o šumskoj terapiji

Objavljeno: 04.10.2023. zagorjeinternational

U nacionalnom parku ‘Krka’, Eko centru ‘Puljani’, 22. i 23. rujna održano je dvodnevno izlaganje stručnjaka iz različitih dijelova svijeta o benefitima šumske terapije kojem su prisustvovali svjetski poznati autori ove jedinstvene terapije poput predsjednika japanskog društva šumske terapije Qing Lija, profesor Won Sop Shin sa Sveučilišta šumske medicine Chungbuck iz Koreje, profesorica Laura Secco sa Sveučilišta TESAF iz Padove, osnivač ANFT-Društva za šumsku terapiju iz Amerike Amos Clifford i  niz drugih stručnjaka iz Slovenije i Hrvatske poput profesora Tomislava Dubravca iz Instituta za šumarstvo, profesorice Vanje Vasiljev s Medecinskog fakulteta u Rijeci, profesora Aleksandra Racza sa Zdravstvenog Sveučilišta u Zagrebu i mnogi drugi.

Strahinjčica 

Izlaganje pod nazivom “Great natural resources with a rich world culture heritage” o značaju šumske terapije u Radoboju kao turističkom proizvodu te ostalim kulturnim i prirodnim posebnostima Radoboja, a koja su dio cjelovitog turističkog paketa, su na ovom cijenjenom kongresu održali i načelnik Radoboja Anđelko Topolovec i ravnateljica Muzeja ‘Radboa’ Ivana Hazulin Pospiš. 

Naime, prepoznata je vrijednost gore Strahinjčice s raznolikim šumskim biljem i drvećem te njena povijest koja seže u doba neolitika. Trasirane su dvije šumske staze za šumsku terapiju u visinskom i nizinskom dijelu i započelo se s provedbom šumske terapije. U izlaganjima je naglašeno kako je provođenje šumske terapije u skladu sa strategijom Općine kao zelene destinacije, jer Radoboj ima sve predispozicije da uz obilje prirodnih, kulturnih i povijesnih resursa, s postojećim kulturnim i sportskim sadržajima, postane značajna destinacija u širenju i prenošenju zdravog načina života, a upravo šumska kupka i terapija šumom čini jednu od okosnica sadržaja koje Radoboj može ponuditi. Općina je partner u razvoju projekta šumske kupke u Radoboju, jedinstvene ponude u Hrvatskom zagorju, ujedno i prve kontinentalne destinacije koja je počela s provođenjem šumske kupke. 

Nova održivost

Zaključak dvodnevnog Kongresa na temelju stručnih izlaganja odnosi se na različite pristupe u svijetu u provođenju  šumske terapije i primjenjivanju šumske kupke, međutim uz isti cilj, dobrobit na čovjekovo zdravlje. Ovaj jedinstveni turistički proizvod koji je uvelike zastupljen u Svijetu predstavlja povratak iskonskim vezama s prirodom uz odmak od onog virtualnog svijeta koji je među ostalim i posljedica nedavnih, a još uvijek aktualnih situacija uzrokovanih virusom COVID 19.

U predavanjima je naglašeno kako se velik dio površine Hrvatske nalazi pod šumama, a također i kako one mogu imati niz uloga, a jedna od njih je i provođenje šumske terapije koja je ujedno i primjer nove održivosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba