Pokazale su vrednote tradicije svoga kraja

Učenice Sara i Mila predstavile Mariju Bistricu i cijelo Zagorje na Državnoj smotri učeničkih zadruga

Objavljeno: 03.10.2023. zagorjeinternational

Učenička zadruga “Srčeke” iz Osnovne škole Marija Bistrica i ove godine se plasirala i sudjelovala na 35. državnoj smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, koja je krajem rujna održana u Poreču, piše Radio Marija Bistrica.  

Domaćin smotre je bila Učenička zadruga “Parentino” Srednje škole Mate Balote iz Poreča. Učeničku zadrugu “Srčeke” su na smotri predstavljale učenice Sara Šagud iz sedmog i Mila Pavlović iz šestog razreda, sa svojim mentoricama Brankicom Zbanatski i Majom Koprivnjak, koje su ih pripremale.  

Sara je zadrugu predstavila vještinom kačkanja, kroz uporabni predmet košarice, gdje je kroz rad prezentirala vrednote tradicije svoga kraja. Mila je članovima povjerenstva prezentirala program rada Učeničke zadruge “Srčeke” kroz sekcije koje djeluju u školi te pokazala njihove radove. Učenice su na smotri sudjelovale u radionicama ‘Svjetleći nakit’, ‘Čestitkom čestitam’, ‘Pletenje prstima’ i ‘Izrada ukrasa od slame’, gdje su usvojile neke nove vještine.  

Također, upoznale su se i s radovima ostalih učeničkih zadruga koje rade zaista sve, od raznih ukrasno-uporabnih predmeta, poljoprivrednih i ljekovitih proizvoda i pripravaka, predmeta od keramike, starih, gotovo zaboravljenih zanatskih tehnika izrade predmeta iz bogate materijalne i nematerijalne baštine krajeva iz kojih dolaze.Uz to su stekle nove prijatelje i ostvarile nova poznanstva. 

Na povratku kući učenici zadrugari su bili nagrađeni posjetom u zabavnom parku “Dinopark Funtana” kraj Poreča, a posjetili su i mjesto Fužine u Gorskom Kotaru. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba