Kod susjeda je trava uvijek zelenija...

SLOVENIJA: Cijene u prosjeku pale za 11 posto – ulje stoji 1,29, a kod nas je ograničeno na 1,72 eura

Objavljeno: 27.09.2023. zagorjeinternational

Nakon što su cijene hrane u prvoj polovici godine u Sloveniji divljale, mediji pišu kako su trgovci u Sloveniji počeli spuštati cijene hrane, a pojedine kategorije doživjele su pojeftinjenje do čak 50 posto, prenosi Jutarnji list.

Kontaktirali su šest trgovaca koji posluju na području ove zemlje kako bi provjerili koji su to artikli i kategorije hrane značajnije pojeftinile, a iz Hofera je stigao odgovor kako su uglavnom snizili cijene mliječnih proizvoda, mesa i ribe, ali i ulja, riže i tjestenine. 

Iz slovenskog Spara su potvrdili kako su smanjili cijene za 1400 proizvoda, i to za prosječno 11 posto, no kako su pojedini artikli sniženi i 40 do 50 posto, kao što su svinjski odresci ili pak suncokretovo ulje.

U Mercatoru su pak utvrdili kako su u posljednje vrijeme počeli snižavati nabavne cijene pojedinih kategorija proizvoda kao što su mliječni proizvodi, ulje, brašno i svježe meso dok iz Tuša upozoravaju kako su, pojeftinjenjima usprkos, zaprimili najave nekih proizvođača o novom podizanju cijena. 

Novinari Žurnal24 provjerili su cijene pojedinih kategorija proizvoda te zaključili kako je mlijeko, koje je prije ljeta koštalo od 1,09 do 1.25 eura sada palo na 0.79 do 1.09 po litri što je niže od trenutno ograničene cijene za litru mlijeka koja u Hrvatskoj iznosi 1.03 eura dok je maslac s cijene koja je varirala između 2.29 i 3.39 eura pala na raspon od 1.69 do 2.59.

Pojeftinila je i gauda – cijene su se prije ljeta kretale od 6.53 do 9.98 eura za kilogram da bi sada pale na 3.96, ali u pojedinim trgovinama dosežu preko 12 eura za kilogram. Niža i cijena jogurta – s prosječnih 1.19 pala je na 0.89 za litru u dobrom djelu anketiranih trgovina. Pad cijena bilježi i suncokretovo ulje koje u Sloveniji nije bilo ograničeno – cijena za litru sada se kreće između 1.29 i 2.99, a ograničena cijena u Hrvatskoj je 1.72 eura za litru. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba