ZABOK: Asistent s PMF-a Patrik Jureša održao predavanje “Vino jučer, danas, sutra – utjecaj vremena na poljoprivredu“

“Naša vina u Zagorju će postati manje kiselija, ali s većim postotkom alkohola”

Objavljeno: 27.09.2023. zagorjeinternational

U organizaciji ogranka Matice hrvatske u Zaboku u Gradskoj galeriji je održano predavanje asistenta na Geofizičkom odsjeku PMF-a Patrika Jureše, mag. phys. – geophyus.  

Nakon uvodnih riječi predsjednice Ogranka Sandre Babnik Lončar koja je pozdravila sve prisutne, uslijedilo je predavanje na kojem su posjetitelji mogli saznati da je u posljednjih 25 godina trend porasta u godišnjoj temperaturi zraka tijekom kojih se osjećaju veliki ekstremi u mjerenoj oborini (od suša do poplava) i povećanje u trajanju srednje godišnje duljine sušnih razdoblja. Taj porast prosječne temperature zraka utječe na promjene u odvijanju fenofaza svih biljaka, a osobito vinove loze. 

Uslijed klimatskih promjena dolazi ne samo do promjene u odvijanju fenofaza nego i do promjena u prinosu, rokovima berbe i kemijskom sastavu grožđa. Hrvatska ima veliki broj autohtonih sorata vinove loze – 125 primki koje se nalaze u nacionalnom kolekcijskom nasadu autohtonih sorata. Povoljni klimatski uvjeti, reljef i tlo te raznolikost sorti, kao i suvremena tehnologija učinili su da Hrvatska bude zapažena vinogradarska zemlja koja može ponuditi kvalitetne i vrhunske proizvode koji svoje mjesto pronalaze i na najzahtjevnijem turističkom tržištu, a osobito Zagorje jer je Krapinsko – zagorska županija druga kontinentalna županija u Republici Hrvatskoj po broju noćenja i dolazaka turista kojima nudi bogatu eno-gastronomsku ponudu svojih proizvoda i usluga. 

– Samim time naša vina u Zagorju će postati manje kiselija, ali s većim postotkom alkohola. Na tragu toga će se mijenjati i sorte. No ipak, naše Zagorje će imati manje promjena i problema od Dalmacije i Slavonije – zaključak je predavača Jureše.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba