Općina Krapinske Toplice svom komunalnom poduzeću kupila traktor s priključcima za malčiranje

Jureković: Želimo malim koracima stvoriti ozbiljno i dobro opremljeno poduzeće

Objavljeno: 27.09.2023. zagorjeinternational

Općina Krapinske Toplice ima svoje komunalno poduzeće “Eko aleja“ koje ima osam zaposlenih, ali dosad je radilo samo s osnovnim alatom, jer opremu i strojeve nije imalo, pa je sve veće komunalne poslove obavljalo vanjsko poduzeće. 

Načelnica Gordana Jureković to je odlučila promijeniti i topličko komunalno poduzeće dignuti na višu, bolju i kvalitetniju razinu. 

– Želimo malim koracima stvoriti vrlo ozbiljno i dobro opremljeno poduzeće. Prvi korak je bio kupnja traktora s priključcima za malčiranje koji će se koristiti za malčiranje uz ceste koje su u nadležnosti Općine. Vrijednost traktora s opremom je 97.375 eura s PDV-om, kupljen je putem ugovora s OTP Leasing Hrvatska d.d. u bruto iznosu od 102.339 eura. Tu naglašavam kako smo odlukom o sufinanciranju projekta “Poboljšanje kvalitete komunalnog standarda Općine Krapinske Toplice“, od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za tu namjenu dobili 10.700 eura – istaknula je Jureković i dodala kako je Općina Ugovorom o najmu traktor dala na korištenje poduzeću “Eko aleja d.o.o.”.

Bivša općinska vlast je to poduzeće osnovala prije nekih pet godina, ali ono je do sada radilo s motornom pilom, tačkama i lopatama, a tako ne može funkcionirati. Do sada je Općina izdvajala oko 200.000 kuna godišnje za vanjske usluge, s dobavljačem s kojim su imali ugovor za dva otkosa godišnje. Iz tog su razloga, unatoč teškim vremenima, krenuli s investicijama – kupnjom traktora i priključaka – kako bi komunalno poduzeće radilo košnju i malčiranje bankina i šetnjica uz nerazvrstane ceste tijekom cijele godine, navodi načelnica Jureković.

– Bilo je i puno kišnih dana pa ovaj posao malčiranja i košnje nismo mogli obavljati onako kako smo htjeli i stroj nije mogao raditi cijelo vrijeme, no trudimo se, pomalo slažemo kockice kako bi sve funkcioniralo i uvjerena sam da ćemo uspjeti.  U budućnosti nam je cilj staviti traktor na tržište, točnije mislimo nuditi usluge malčiranja privatnim vlasnicima i tvrtkama s područja općine. Oni će se moći javiti i komunalno poduzeće će im odraditi tu vrstu posla po tržišnim cijenama – najavila je Jureković. 

Prvi korak je napravljen, a osigurana su sredstva i za mali kamion s prikolicom koji će Općina kupiti ove godine. 

– On će nam služiti za odvoz granja koje ostane nakon obrezivanja drveća. To također radi naše komunalno poduzeće, a nakon čišćenja i obrezivanja imaju velik problem sa zbrinjavanjem granja – dodala je Jureković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba