"Ovo je samo početak nove stoljetne priče o hrabrosti i zajedništvu” 

ČESTITAMO! DVD Novi Marof obilježio okruglih 100 godina djelovanja

Objavljeno: 26.09.2023. zagorjeinternational

Priča o Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novi Marof započela je 23. rujna davne 1923. godine, a na isti dan, 100 godina kasnije, u subotu je održana velika svečanost kojom je obilježeno neprekidno stogodišnje djelovanje DVD-a. 

Prvi zapovjednik DVD-a bio je Vilko Paldi, a dokaz o osnivačkoj Skupštini do danas je očuvan u  “Pravilima Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Novom Marofu”. Ta “Pravila” odobrena su i potvrđena žigom od strane Velikog župana zagrebačke oblasti u Zagrebu, Kraljevskog banskog savjetnika, vršioca dužnosti velikog župana zagrebačke oblasti.

Veliki jubilej

Predsjednik DVD-a Nedeljko Vukalović, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Novi Marof i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te dopredsjednik Svjetske vatrogasne organizacije, istaknuo je značaj ovog velikog jubileja.

– 100 godina DVD-a Novi Marof nije ništa drugo nego 100 godina upornosti, ustrajnosti, hrabrosti, predanosti, nesebičnog davanja, zalaganja, učenja, druženja, prijateljevanja, humanog djelovanja na korist svih građana grada Novog Marofa, njegove bliže i šire okolice, ali i cijele Republike Hrvatske – rekao je Vukalović.

Tom je prilikom iskazao zahvalnost generacijama vatrogasaca koji su prošli kroz novomarofski DVD, a posebice onoj šačici entuzijasta koji su bili začetnici ovog društva. 

– U duhu njihove ideje, potaknuti svime onime što su naši prethodnici radili i činili, na sadašnjim članovima i članicama je da nastave dalje još bolje i još uspješnije razvijati, unaprjeđivati, ali i čuvati vatrogastvo Novog Marofa – zaključio je predsjednik Vukalović.

Između ostalog, DVD Novi Marof više od pola svog vijeka pridaje važnost uvježbavanju natjecateljskih odjeljenja za nastup na raznim vatrogasnim natjecanjima u RH i inozemstvu. Marljiv trud urodi i uspjehom, zato su pripadnici natjecateljskih odjeljenja novomarofskog vatrogasnog društva sudjelovali na svim dosadašnjim državnim vatrogasnim natjecanjima, a čak četiri puta bili su osvajači medalja!

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač čestitao je na stoljeću hrabrog i nesebičnog djelovanja DVD-a u službi zajednice. Istaknuo je kako dugovječnost DVD-a Novi Marof svjedoči o vrijednosti koju donose gradu. 

– Neka ovaj jubilej, koji svjedoči o neprocjenjivoj vrijednosti koju DVD Novi Marof donosi našem gradu, bude na ponos svim građanima Novog Marofa. Kroz desetljeća, DVD Novi Marof nije samo čuvar naše sigurnosti, već i neizostavan dio naše lokalne zajednice. Ovo je samo početak nove stoljetne priče o hrabrosti i zajedništvu – rekao je Jenkač i zahvalio vatrogascima na njihovoj predanosti i hrabrosti.

120.000 eura

Napomenuo je kako je oprema vatrogasaca izrazito bitna u obavljanju svih intervencija koje imaju, a u osiguravanju opreme DVD Novi Marof veliku pomoć ima i od Grada.

– Vatrogastvo je oduvijek bilo na vrhu liste prioriteta našeg grada jer su vatrogasci ti koji nas čuvaju od opasnosti i brinu se za sigurnost naših građana i imovine. Kroz godine, Grad Novi Marof financijski je podržavao rad vatrogasaca, ulažući u njihovu opremu kako bi im osigurali sredstva za obavljanje njihovih izazovnih zadaća, a najnoviji dokaz tome je čak 120.000 eura vrijedna nabavka novog vatrogasnog navalnog vozila – naglasio je Jenkač i istaknuo kako su novomarofski vatrogasci jedni od najoperativnijih vatrogasaca u županiji.

Na proslavu obljetnice stigao je i varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je svim članovima čestitao okruglih 100 godina, kao i svima onima koji su stvarali DVD.

– Osim što je to lijepa okrugla brojka, osim što je to tradicija, valja napomenuti da je to 100 godina pomaganja, ne samo svojim sugrađanima već i tamo gdje je to potrebno. Ove je godine DVD Novi Marof nagrađen nagradom Županijske skupštine za ovu obljetnicu, a isto tako nagradom Župana, odnosno zahvalnicom za pomoć unesrećenima poljskim hodočasnicima prošle godine – rekao je župan Stričak.

Dodao je kako značaj DVD-a Novi Marof, osim što prepoznaje društvo, prepoznaje i struka, pritom se referirajući na aktualnog predsjednika DVD-a, Nedjeljka Vukalovića, koji nosi nekoliko titula, među ostalim i onu dopredsjednika Svjetske vatrogasne organizacije.

– Smatram da su dobro opremljeni, osposobljeni i da se na njih uvijek može računati – napomenuo je župan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba