Obilježavanje 120. obljetnice izgradnje i posvete župne crkve

Predstavljena brošura “Župna crkva sv. Nikole biskupa u Krapini“

Objavljeno: 24.09.2023. zagorjeinternational

Prigodnim trodnevnim programom u župi sv. Nikole biskupa u Krapini obilježava se 120. obljetnica izgradnje i posvete župne crkve. U petak nakon misnog slavlja održao se koncert dječjih zborova “Krijes“ iz Samobora i “Isusovi anđeli“ iz Krapine. 

830 godina

Ove godine jubilej 830. godina od prvog sačuvanog pisanog spomena slavi i grad Krapina, a Crkva u Hrvata 30. rujna obilježava 25. obljetnica slavlja u Mariji Bistrici tijekom kojega je sv. papa Ivan Pavao II. Blaženim proglasio kardinala Alojzija Stepinca. 

U subotu se u župnoj crkvi održala promocija prigodne brošure koju su predstavili krapinski župnik, inicijator i organizator proslave, vlč. Davor Štuljan i recenzent vrsni povjesničar i pisac povijesnih članaka i knjiga mr. sc. Anđelko Košćak, svećenik, te biskupski vikar za kler Varaždinske biskupije.

Svoj osvrt na brošuru, najprije je iznio župnik Davor Štuljan koji je na zanimljiv način interpretirao pojedine događaje iz kratke povijesti Župe. Istaknuo je kako je u početku bila ideja da se napravi malena brošura no nizale se  ideje koje su se proširivale novim naslovima, fotografijama a zatim i formatom..

– Ova brošura sadrži bogatu povijest Krapine, župne crkve od njezine izgradnje, posvete, obnova pa sve do današnjih dana. Potrudili smo se napisati životopise svih svećenika koji su službovali u ovoj župi. Opisano je djelovanje časnih sestara Milosrdnoga križa koje će iduće godine proslaviti 75. godišnjicu dolaska u Krapinu – izjavio je.

Župnik je zahvalio svima koji su utkali dio sebe u stvaranje ove brošure, Zdravku Hršaku, Edi Zajecu, lektorici Vlatki Bišćan, recenzentu mr.sc. Anđelku Košćaku, gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću i mnogim drugim osobama koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme da bi ova knjižica ugledala svjetlo dana.

Nakon župnikova osvrta, riječ je uzeo recenzent mr. sc. Anđelko Košćak koji je istaknuo kako nije mali izazov dati se na pisanje povijesti jedne tako stare i toliko osporavane ustanove kao što je Crkva. 

– Ovo je veliki Božji dar svim župljanima ovdje i drugdje, a čitanje je lijep čin i doživljaj za sve ljubitelje povijesti kako u pripremi, a još više za sve vas nakon što je brošura izašla iz tiska u ovom svom obliku i sa svim sadržajima i slikama. Pritom je važno istaknuti da nije riječ samo o crkvenoj povijesti, nego i o općoj povijesti grada Krapine pa stoga vrijednost ove brošure prelazi okvire crkvene povijesti – rekao je.

Knjižni blok je skladno uređen. Tekstualne zapise prate fotografije koje brošuru čine pristupačnijom za čitanje, a također omogućavaju jednostavniji put u prošlost.

Sveta misa

Uz Župu Krapina, suizdavač brošure je Grad Krapina, a prigodnim riječima se obratio gradonačelnik Zoran Gregurović. 

U glazbenom programu nastupili su članovi Muškog vokalnog ansambla Krapina, Andrea Vidović, Gordana Ivanjek Tušek, Jurica Vugrek i pjesnikinja Marija Hlebec. 

Središnje euharistijsko slavlje povodom 120. obljetnice posvete župne crkve održat će se sutra 24. rujna u 10 sati kojeg će predslaviti  mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba