Evo što su sve organizatori pripremili 

Ovog vikenda svi u Veliki Tabor na ‘Dane europske baštine’

Objavljeno: 21.09.2023. zagorjeinternational

Manifestacija ‘Dani europske baštine’ i ove godine, tradicionalno u rujnu i listopadu, obilježava važnost zajedničke kulturne baštine zajednice europskih naroda s fokusom na nematerijalnu kulturnu baštinu pod nazivom ‘Živa baština’. 

Pridružite se obilježavanju ‘Dana Europske baštine’ u Dvoru Veliki Tabor 23. i 24. rujna, odnosno ove subote i nedjelje. 

– Odaberite iz programa nešto zanimljivo za sebe, za svoju obitelj, za svoje prijatelje pa se podsjetimo zajedno na vrijednosti koje baštinimo – poručuju organizatori. 

Ove godine fokus je na obitelji Ratkaj koja je Velikim Taborom upravljala gotovo 300 godina. 

U Dvoru Veliki Tabor žive su priče i sjećanja na obitelji koje su brinule o burgu u nekom periodu njegove povijesti. Kako je ove godine 230 godina od kada je umro posljednji hrvatski i desinićki Ratkaj, Josip Ivan Krstitelj (1720. – 1793.), obilježavanje ‘Dana europske baštine’ u Taboru ima za cilj podsjetiti na tu slavnu obitelj, njene znamenite članove, na utjecaj koji su imali na izgled i arhitekturu Tabora te na umjetnost, znanost i povijest ovoga kraja. 

U tom smislu, aktivnosti u muzeju usmjerene na uključivanje u spomenutu manifestaciju išle su u dva smjera. Jedan je bio raspisivanje javnog natječaja za dizajn i kreativno rješenje odjevnih predmeta inspiriranih arhitekturom Velikog Tabora, a drugi smjer je vodio ravno prema Ratkajima i iz tog smjera je nastala nova publikacija za djecu i mlade, te nova radionica.

U nastavku vam donosimo detaljan program. 

SUBOTA, 23. rujna 2023. godine od 11 do 14 sati 

11:00 – proglašenje pobjednika natječaja “Možemo li se odjenuti u Dvor?”  za najbolje dizajniranog komada odjeće ili nakita s nadahnućem u arhitekturi Velikoga Tabora
11:30 – promocija nove publikacije za djecu i mlade “Obitelj Ratkaj (Rattkay) – skoro 300 godina u Velikom Taboru”, autorice Kristine Pavlović i dizajnerice Natalije Grabušić
12:00 – kraće kostimirano stručno vodstvo po Dvoru Veliki Tabor za nazočne manifestaciji, te druženje sudionika
13:00 – radionica izrade makete od prirodnih materijala “Sagradimo zdenac grofova Ratkaj!” za djecu i odrasle

NEDJELJA, 24. rujna 2023.  godine od 11 do 13 sati

Od 11:00 do 13:00 – radionica izrade makete od prirodnih materijala za djecu i odrasle “Sagradimo zdenac grofova Ratkaj!”

Radionice i ulaz na događanja organizirana uz ‘Dane europske baštine’ su besplatni, a ulaznice za muzej se naplaćuju prema uobičajenom cjeniku. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba