Dosad je kazna bila do 30.000 kuna

NOVI ZAKON: Onaj tko napusti životinju ići će u zatvor 

Objavljeno: 18.09.2023. zagorjeinternational

Napuštanje životinja uskoro bi moglo postati kazneno djelo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana. To će biti dio novog paketa izmjena Kaznenog zakona koji se već godinu dana donosi na radnoj skupini Ministarstva pravosuđa i uprave, a koji je dosad ostajao u drugom planu, pa se o njemu u javnosti uopće nije govorilo, prenosi Index.hr.

To će biti prvi puta da se u Hrvatskoj napuštanje životinja tretira kao kazneno djelo za koje se može dobiti zatvorska kazna. U ovom trenutku to je tek sastavni dio Zakona o zaštiti životinja za koji je predviđena novčana kazna u iznosu do 30.000 kuna.

Uz ovo, novim se zakonom planira i povećanje zatvorskih kazni za ubijanje ili mučenje životinja. Prijedlog je da se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kazni zatvorom do dvije godine (trenutačno je kazna do jedne godine), a ako se to kazneno djelo počini iz koristoljublja, predlaže se kazna zatvora do tri godine, umjesto trenutačne dvije godine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba