Prvo uspješno liječenje rektovaginalne fistule uzrokovane Crohnovom bolešću

ISKRENE ČESTITKE! Svjetski uspjeh doktorice iz OB Zabok Ane Dimove i njenog tima 

Objavljeno: 18.09.2023. zagorjeinternational

Na danas održanoj press konferenciji u Zagrebu, liječnici i znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina, prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. Ana Dimova, doc. dr. sc. Ivana Erceg Ivkošić i dr. Petar Brlek, predstavili su rezultate liječenja rektovaginalne fistule (RVF) primjenom inovativnog terapijskog pristupa kombinacijom kirurškog popravka i aplikacije mikro fragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama. 

To je prva uspješna primjena spomenute kombinacije u liječenju rektovaginalne fistule uzrokovane Crohnovom bolešću. Zahvat je prije godinu dana, na pacijentici Marijani Čulin (46) iz Dugopolja kod Splita, izvela dr. Ana Dimova, specijalist opće kirurgije i subspecijalist digestivne/abdominalne kirurgije u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, koja je i stalna suradnica u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Rezultate uspješnosti objavili su u znanstvenom časopisu Biomedicines (IF 4.7). 

Prvi u svijetu

Ovakav postupak nikada ranije u svijetu nije zabilježen, što znači da su dr. Ana Dimova i tim (liječnici i znanstvenici) Specijalne bolnice Sv. Katarina prvi u svijetu postigli ovakav uspjeh. Ovo predstavlja samo početak obećavajuće primjene mezenhimnih matičnih stanica za liječenje pacijenata s RVF i brojnim drugim oboljenjima. 

Liječnici su prikazali slučaj pacijentice s fistulirajućim oblikom Crohnove bolesti koja je u 15 godina od postavljanja dijagnoze liječena konzervativnim pristupom. Rektovaginalna fistula (komplikacija Crohnove bolesti) bila je osnovna tegoba koja je kroz osam godina mučila pacijenticu te urušila sve oblike kvalitete njezina života. 

Sada, godinu dana nakon zahvata, pacijentica je bez ikakvih simptoma i znakova rektovaginalne fistule. Do sada u svijetu nije zabilježena primjena Martiusovog režnja imikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama u liječenju rektovaginalne fistule, inače izazovne i često oslovljavane kao “nerješive” komplikacije Crohnove bolesti.

– Nakon operacije s primjenom matičnih stanica,bila sam iznenađena koliko malo bolova sam imala, a s obzirom na sve bolove i neugodnosti koje sam ranije prošla. Također, ranije sam bila obeshrabrena nakon višestrukih konzultacija s različitim specijalistima koji su mi osam godina  govorili kako ću jednostavno „morati živjeti“ s ovom fistulom. Znala sam da je primjena matičnih stanica u začetku za ovakve bolesti te da nije bilo jasno hoćemo li uspjeti, ali jako sam sretna da sam se nakon svega odlučila za ovaj zahvat. To je doslovce promijenilo moj život u cijelosti. Vraćena mi je kvaliteta života – rekla je pacijentica Marijana Čulin.

”Naj doktor”

Inače, Ana Dimova prošle je godine bila jedina liječnica iz Krapinsko – zagorske županije na listi “naj doktora“ Hrvatske.

– Vjerujem kako na svijetu ne postoji kirurg koji se voli susresti s komplikacijama Crohnove bolesti. Posebice jer je njezin fistulirajući oblik zahtjevan za liječenje, uzrokuje frustracije svih involviranih liječnika i ponavljane potrebe za kirurških zahvatima, uz iznimno loše šanse za cijeljenje. Priznajem, toga sam se i ja bojala kada je gđa Čulin, prije dvije godine ušla u moju ambulantu u Sv. Katarini. No, prihvatila sam izazov, i iako joj nisam mogla reći kada ćemo i kako uspjeti, obećala sam joj jedno: da neću odustati – izjavila je dr. Dimova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba