53. BRANJE GROJZDJA: Slavonka i školska kolegica župana Kolara pronašla skriveni grozd

“Nismo ni znale kamo idemo, bila je to prilika za upoznati zagorske brege i ljude – ovo ćemo proslaviti”

Objavljeno: 16.09.2023. zagorjeinternational

Iznimno lijepo rujansko vrijeme diljem Hrvatskog zagorja izmamilo je vinogradare u berbu. No, jedna berba je daleko posebnija od ostalih, naravno riječ je o manifestaciji ‘Branje grojzdja’ u Pregradi koja ove godine se održava po 53. put. Čast otvaranja manifestacije pripala je OPG-u Cvek Josipa Cveka u čijem su se vinogradu danas okupili brojni uvaženi gosti kako bi pronašli tajanstveni grozd.

Tako su otvorenju nazočili uz domaćine gradonačelnika Marka Vešligaja, predsjednice Gradskog vijeća Vesne Petek, direktorica Karolina Hostić i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, predsjednik Skupštine Zlatko Šorša, načelnik Podčetrtka Peter Misja, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković, načelnica Konjšćine Anita Krok, svetokriški načelnik Marko Kos, Dragutin Kamenski te mnogobrojni vijećnici.

Riječ dobrodošlice okupljenima je uputio pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

– Zahvaljujem prije svega obitelji Cvek što je ustupila svoj pitoreskni kraj, koji je inače već poslužio kao kulisa u više televizijskih serija. Predivna manifestacije ‘Branje grojzdja’ ako gledamo povijesne izvore seže i dalje od početka 70-tih godina, točnije u 30-te kad su bili pozvani Zagrepčanci na berbu. Kroz godine se je upotpunjavala raznim sadržajima te je danas u vrhu manifestacija koje imamo u Zagorju, a siguran sam da će u budućnosti još više napredovati – kazao je gradonačelnik Vešligaj koji je ovo priliku iskoristio za produžiti poziv svima da dođu na najveseliji tjedan prepun događanja u Pregradi. Uz to, gradonačelnik Vešligaj je primijetio kako ova godina nije najbolja za vinogradare, ali je poručio kako je siguran da će se vratiti s državnih natjecanja s medaljama.

Direktorica turističke zajednice Srce Zagorja ovom prilikom, uz najavu programa, otkrila kako je upravo u ovom vinogradu se rodila njezina ljubav prema vinima i tradiciji kad je probala predikat iz ponude OPG-a Cvek.

– Nastavljamo program punom parom s popodnevnim radionica slikanja uz vino, a navečer je koncert ZSA ZSA kojem se svi veselimo. Sutra nam u goste dolazi Adam Končić s vrijednom predstavom ‘Kaj je ljubav’ a onda kroz tjedan krećemo s događanjima u suradnji s Gradskim muzejom, Pučkim učilištem i knjižnicom. U četvrtak otvaramo trg Dobre kapljice i tu kreće fešta, od sporta do tradicijskih programa uz gastro ponudu Pregradskog vinskog lonca. Kuhaju nam i naši gljivari koji će također koristiti u svojem kotliću vino. Vrhunac program je dakako festival Vinskih popevki dok je završnica u nedjelju kad imamo povorku beračica i berača s novitetom – najavila je direktorica Hostić.

Prije same berbe okupljenima je upute dao domaćin Josip Cvek koji je otkrio u šali kako ga je obitelj, kad su ćuli da će po protokolu morati govoriti, držali tri dana na ‘suhom’ jer kako kažu čašica mu da dar govora. Uz pozdrav Josip Cvek je ispratio berače na berbu Pinota i Chardonnay.

Čast proglašenja otvorena 53. Branja grojzdja pripala je krapinsko – zagorskom županu koji je iskoristio ovu priliku kako bi ukazao na zavidnu kvalitetu zagorskih vina.

– Ovo je za nas u Zagorju, praznik. Veliki i sretan događaj nakon mukotrpnog rada jer vinograd traži slugu, a ne gazdu. Putujući Hrvatskoj i Europom teško možete objasniti ljudima naš poriv koji imamo za gradnju vinogradskih objekata na 300 metara od kuće umjesto kupnje stana u Zagrebu ili vikendice na moru. No, jednom kad ti ljudi dođu kod nas i prožive jedno vrijeme s nama tek onda počinju shvaćati vrijednost tradicije. Posljednjih 20 godina nema regije koja je toliko napredovala u kvaliteti vina. Iako, ne možemo parirati u količini proizvodnje, to zasigurno možemo u kvaliteti što potvrđuju prvaci Hrvatske i zlatne medalje dobivene u Londonu – poručio je župan Kolar dodavši kako smo već zaštitili naša autohtona jela, a sad je red došao na vina kao što su svetokriška bjelina, svehrvatska bjelina, klanječki Sokol te ćemo tako zaokružiti menu.  

Skriveni grozd ove godine je pronašla školska kolegica krapinsko – zagorskog župana Jasna Mirković koja je na godišnjicu mature ‘potegnula’ iz Nove Gradiške.

– Nismo ni znale kako idemo, vaš župan nam je samo rekao da se nađemo u 9.20. Izuzetno nam je drago i presretne smo što smo našle skriveni grozd te nam je čast sudjelovati na ovakvoj manifestaciji. Ovo nam je bila prilika za upoznati zagorske brege i ljude, a nadam se da će nas biti lijep dan da ovo i proslavimo – kazala je Jasna Mirković kojoj će ovo ostati kao lijepa uspomena za cijeli život.


Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba