Izuzetna nagrada za ovaj spomenik kulture

Palača Zrinskih u Starom gradu u Čakovcu dobila ‘Googleovu’ “Zlatnu pribadaču”

Objavljeno: 15.09.2023. zagorjeinternational

Tvrtka ‘Google’ prvi je puta u Hrvatskoj dodijelila nagradu “Golden pin” u kategoriji “Dvorci i palače”. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjena i recenzija korisnika ‘Google Mapsa’ i dobilo ju je sljedećih deset najljepših dvoraca i palača i našoj zemlji: palača Zrinskih u Čakovcu, Trsatski kaštel, dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, dvorac, dvorac Veliki tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel na Krku, te Dioklecijanova palača i palača Sponza. 

Pričaju priču 

Uz impresivan izgled građevina, srca posjetitelja i korisnika ‘Google Mapsa’ osvojio je i način na koji ti spomenici kulture pričaju svoje priče i legende o događajima iz stoljeća kojima su svjedočili kao nijemi čuvari vremena.

Da Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja, rođena u najvećem investicijskom ciklusu Međimurske županije u kulturu, zna ispričati priču o turbulentnim međimurskim stoljećima, dokazuje broj posjetitelja koji kontinuirano raste kao i nagrada struke za najbolji stalni postav Hrvatske. Riznica priču o prošlosti, priču o blagu međimurskog čovjeka, plete magičnim nitima legendi i događaja koji posjetitelja u svakom kutku kompleksa ostavljaju bez daha. Zato nije slučajno, što se upravo ovaj najznačajniji spomenik kulture našao i na popisu nagrađenih za ‘Googleovu’ “Zlatnu pribadaču”.

Riznica Međimurja trenutno je i u konkurenciji je za Europski muzej godine, čije će proglašenje biti u svibnju iduće godine u Portugalu.

– Hrvatska ima bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te posjeduje niz skrivenih dragulja koje vrijedi otkriti i upoznati. Nagrada “Zlatni pin” je posebno priznanje jer – iako ga dodjeljujemo kao tvrtka – ono je zapravo priznanje korisnika i putnika koji su posjetili mjesto. Njihov angažman i ocjene generirale su rezultate koji su doveli do nagrada – istaknuli su u medijima iz ‘Googlea’.

Blago Međimurja 

Ideja o dodjeli nagrada za najbolje ocijenjena mjesta nastala je u Poljskoj u sklopu proslave 15. rođendana ‘Google Mapsa’, a ove godine, kada je po prvi puta dodjeljivana u Hrvatskoj, oku korisnika platforme nije promaknulo blago Međimurja. 

– I ovo je dokaz da smo se otisnuli u visine i kada je riječ o prezentaciji vrijednosti koje smo baštinili iz prošlosti i da znamo kako se dostojno prezentiraju vrijednosti koje želimo pokazati svijetu. Nagrada “Zlatni pin” na svjetskoj razini dodatno podiže interes za naš najvrjedniji spomenik kulture – poručili su iz Međimurske županije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba