Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Cestica. Svi uzvanici složni:

“Cestica je doista ogledni primjer kako treba funkcionirati jedna jedinica lokalne samouprave”

Objavljeno: 15.09.2023. Vanja Hozmec

Općina Cestica danas je proslavila svoj dan, a tom je prilikom održana i svečana sjednica Općinskog vijeća koju je, prema običaju, otvorio predsjednik Vijeća Darko Majhen.

Kako je rekao Majhen, u proteklih 30 godina, koliko Općina Cestica postoji, bilo je i lijepih i manje lijepih trenutaka, no danas se svi zajedno mogu osvrnuti oko sebe i vidjeti da je sav trud i rad urodio plodom.

Hrabri pojedinci 

– Svi mi želimo život u našem kraju napraviti što boljim, a sve to činimo kroz brigu za drugoga i brigu za cijelu zajednicu u kojoj živimo. Naša je Cestica uvijek težila razvoju, a u 30 godina smo dosegli visoku razinu razvoja u gotovo svim područjima društvenog i gospodarskog života. Početi su bili teški, a promjene su dolazile teško i sporo. Bilo je malo financijskih sredstava i malo iskustva, ali je zato bilo pojedinaca koji su se usudili i koji su željeli učiniti nešto za svoj kraj. Takvih, naravno, ima i danas, 30 godina kasnije – rekao je Majhen.

Posljednjih 30 godina, dodao je, pamtit će se po brojnim ulaganjima i razvoju.

– Napravljeno je puno konkretnih koraka koji jamče puno veću kvalitetu života stanovništva i bolji standard. Mi smo od ruralne sredine postali područje u kojem imamo sve potrebne sadržaje bez kojih je današnji život nezamisliv – dodao je predsjednik Vijeća te naglasio da su svi prethodni čelnici doprinijeli tome gdje je Općina danas.

– Općina Cestica tu je da stvara kvalitetne uvijete za sve, da jasno prati zacrtane puteve razvoja i stvara bolje mogućnosti za sva svoja naselja i mještane. Nastojimo se probiti među najbolje općine u županiji, a pritom prihvaćamo različite poglede na rješenja i spajamo sve u jedan brend koji se zove Cestica – poručio je Majhen te zahvalio svim kolegama na suradnji.

Kao domaćin, načelnik Cestice Mirko Korotaj pozdravio je okupljene te je u prvi plan stavio danas nagrađene koji su svojim radom pridonijeli razvoju općine. Potom jer istaknuo da unatoč svim nedaćama, svi zajedno gledaju u budućnost.

– Iako su nas u protekloj godini zadesile brojne vremenske nepogode među kojima i bujične poplave, kao i otvorenje brojnih klizišta, a što je u konačnici prouzročilo štetu od oko 3,5 milijuna eura, mi nastojimo sanirati nastalu štetu, pa smo tako već riješili neka klizišta i obnovili ceste u vrijednosti 1,5 milijuna eura. Ovo je zato prilika za zahvaliti se svima na pomoći – od Vlade i premjera do našeg župana Anđelka Stričaka. Ipak, još uvijek nas očekuju daljnje investicije na sanaciji – kazao je načelnik Korotaj te nabrojao već učinjene investicije na infrastrukturi, od kojih je posebno istaknuo one koje su napravljene za bolju sigurnost djece u prometu. 

Uz to, Korotaj također se dotaknuo i kapitalnog projekta koji se provodi u Cestici, a riječ je o dogradnji dječjeg vrtića u vrijednosti 1,2 milijun eura. 

– Preko mjere ‘7.4.1.’ u te je svrhe već osigurano milijun eura. Time želimo omogućiti, što je najvažnije od svega, boravak u dječjem vrtiću za svu djecu kojoj je to potrebno – dodao je načelnik.

Uime uvaženih gostiju i prijatelja, kolega načelnika i gradonačelnika, prisutnima se obratio načelnik Sračinca Božidar Novoselec.

– Kada imate viziju i ideje, bitno je imati ljude koji to mogu napraviti. Isto tako, bitno je imati kontinuitet, a imati ga toliki niz godina, to nije lako. Općina Cestica doista je ogledni primjer kako treba funkcionirati jedna jedinica lokalne samouprave – rekao je Novoselec, a kako bi dočarao dokle je općina danas stigla, prisjetio se Cestice otprije 30 godina:

– Ovo je bilo ruralno područje, a sada je to sredina koja ima sve što treba za kvalitetan život. Vodstvo se brine o svim segmentima života ljudi na ovom prostoru, a ono kako općina izgleda, to mi je tek teško opisati riječima. Načelnik Korotaj imao je hrabrosti graditi i dograđivati brojne sadržaje poput škole i sportske dvorane, a što se mnogi drugi nisu usudili. Njegovom vizijom, danas općina ima sve to, ima stanove, grade se kuće… Svima vam želim da tako nastavite i dalje – poručio je Novoselec.

Župan Anđelko Stričak pridružio se pohvalama i čestitkama te istaknuo da će i budućnosti biti još mnogo inicijativa i investicija koje će dodatno učvrstiti već onako sjajnu suradnju Općine i Županije.

– Jedna od tih investicija je dionica buduće podravske magistrale koja bi ovuda trebala proći. O tome se sada raspravlja na razini države, ali u svakom slučaju vjerujem da je to početak jedne investicije koja svima vama puno znači – rekao je župan, pa dodao:

–  Mislim da je za jednu malu općinu časno i ponosno da ima predstavnika većine na državnoj razini – dodao je Stričak te spomenuo još neke buduće investicije:

– S obzirom na granicu sa Slovenijom i činjenicu da smo s novom godinu ušli u Schengen, vjerujem da se sada puno lakše diše. Ipak, i sada su nam tu izazovi. Neke su od tih cesta bile zapuštene, a to sada treba popraviti, no i o tome se već razgovara. Isto tako, čekamo novac za sanaciju klizišta, posebice ova dva najgora, Križanče i Radovec, a to ćemo vjerojatno dobiti idući tjedan – naveo je župan. 

‘Znate što želite’

I saborski zastupnik Predrag Štromar u svojem se obraćanju najprije prisjetio kako je Cestica nekada izgledala, te istaknuo da je ovo sada neusporedivo.

– U idućoj godini će općina najvjerojatnije dobiti 238.000 eura samo za funkcioniranje vrtića, a da se taj iznos skupi nekada, kada je načelnik Korotaj tek došao na čelnu poziciju, trebalo je proći skoro dvije godine. Svi oni koji su ovdje bili na vlasti, imali su viziju. Znali su točno kakvu Cesticu žele. Komunalno potpuno opremljenu i uređeno, kako bi danas građani imali sve što im zatreba. To sve sada je tu, a u posljednje vrijeme se najviše bave ljudima i time da njima bude što ugodniji i kvalitetniji život. Pratite sve natječaje, imate unaprijed spremne projekte i znate što želite – rekao je Štromar i uputio čestitke vodstvu i svim mještanima povodom Dana općine.

Prigodno, na svečanoj su sjednici dodijeljene i nagrade najistaknutijim članovima zajednice. Nagrada Općine dodijeljena je Udomiteljskoj obitelji Klasić i Udomiteljstvu Juričinec. Grb Općine dobili su Stanko Vincetić i Antun Bosilj, a Plaketu Općine primili su Vatrogasna zajednica Općine Cestica, Županić graditeljstvo d.o.o. i tvrtka Desyre d.o.o. 

Nakon svečane sjednice, proslava je nastavljena koncertom hrvatske pjevačke legende, Željka Bebeka. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba