Naša poznata pjevačica, Međimurka Zsa Zsa, debitantica na ovogodišnjem krapinskom ‘Festivalu’, otkrila nam je svoju povezanost s Krapinom, kako je odabrala umjetničko ime, ali i ovo:

“Obožavam popevke. ‘Kaj’ je dio moje duše i sve su to pjesme na koje puštam suzu”

Objavljeno: 09.09.2023. Vanja Hozmec

‘Festival kajkavskih popevki’ u Krapini svakako je jedan od najistaknutijih glazbenih događaja u cijelom kajkavskom govornom području, a na prostoru Hrvatske je definitivno jedan od najvažnijih glazbenih događaja koji štuje ‘kaj’, stvaralaštvo na kajkavštini te tradiciju i kulturu ovoga kraja. 

S obzirom na njegovu popularnost i značajnost, glazbenicima je uvijek velika čast kada imaju prilike nastupiti i pred krapinskom publikom izvesti svoju pjesmu, s toga ne čudi što se svake godine, uz brojna već dobro znana imena koja se godinama pojavljuju na krapinskom Festivalu, mogu susresti i nova, iako javnosti već dobro poznata. Baš poput naše sugovornice. Njeno je pravo ime Jelena Žnidarić, a vama je poznatija kao Zsa Zsa.

Dobro poznata pozornica 

Ova 29-godišnja Međimurka debitantica je na ovogodišnjem izdanju ‘Festivala kajkavskih popevki’, 58. po redu, a izvest će ‘popevku’ ‘Cajti na bregu’ koju su za nju napisali Krapinčani Nenad Kukovačec i Radovan Novina.

Već na samom početku intervjua demantirala nas je i otkrila da zapravo nije debitantica jer je u Krapini već nastupala. 

– Kao klinka sam godinama pjevala na ‘Malom kaju’ ovdje u Krapini. A što se tiče mojeg nastupa sada na ‘Festivalu’, jednostavno volim tu kulturu. Ipak sam iz Međimurja i sve je to naše slično, to je naš ‘kaj’ i treba ga njegovati, baš kao i sve ove predivne pjesme. Za mene je ova godina posebna jer je prošlo otprilike 16 godina otkako sam zadnji put pjevala na ‘Festivalu’ i ove godine me dovela čista nostalgija da opet iskusim tu predivnu pozornicu, glazbenike, ljude i pjesmu koja dira u dušu – otkrila nam je pjevačica. 

Kao što smo već spomenuli, pjesmu su za nju napisali Krapinčani. Autor teksta je Nenad Kukovačec, dok je aranžman napravio Radovan Novina. Kako nam je otkrila Međimurka, pjesma ju je oduševila.

– Stvarno je predivna! Odmah sam im najavila da ja na kajkavskom pjevam samo tužne balade na koje ti se plače – i to su napravili! Ja sretna – priča nam. 

– Obožavam taj nostalgični štih koji pjesma ima, i općenito takve pjesme. Isto tako, volim te pjesničke slike koje doslovno možeš napipati i pomirisati. Još mi je draže kaj smo je snimili Bojan Jambrošić i ja, oboje domaći, iz iste županije.  Nekako se sve spojilo i jako se veselim – rekla nam je Zsa Zsa. 

Pjesme s dušom

Što se tiče nastupa na krapinskom ‘Festivalu’, nije joj trebalo puno da ulovi ritam i da se snađe, s obzirom na to da je kao mala ovdje već nastupila. Isto tako, nije joj bio baš nikakav problem prilagoditi se žanru.

– Kao što sam rekla, to je moje djetinjstvo i tu je dio moje duše. Ovo je glazba uz koju sam odrastala, uz koju smo u mojoj obitelji provodili predivne dane, berbe i fešte. Uvijek smo izdvojili malo vremena za te pjesme od kojih te srčeko stegne. To su za mene pjesme s dušom, iste one kakve pjevaju Klape o moru. Takve mi imamo o bregima, maglama i svakakvim životopisnim situacijama. Uglavnom, to je moje ‘doma’ i rekla bih da mi čak više paše nego neke pjesme koje sam kasnije odlučila pjevati kao pop pjevačica, koje obožavam i stojim iza njih, da se ne bi krivo shvatili, ali oduvijek sam voljela balade i zvuk orkestra i tamburice – priznaje nam sugovornica. 

Što se tiče samog ‘Festivala’, Zsa Zsa kaže da je uvijek voljela ‘škicnuti’ na televiziji kada bi bio prijenos.

– Uvijek sam malo popratila program jer mnogi moji prijatelji s kojima sam počinjala i dalje redovito nastupaju ovdje. Divno je vidjeti kako se festival razvija. Ja sam ga znala iz doba gospodina Crneka, a sad vidim da je sva organizacija i umjetnički program itekako u dobrim rukama Radovana Novine i Siniše Leopolda – iskrena je pjevačica.  

Instagram

S obzirom na to da je dugo vremena upoznata s krapinskim ‘Festivalom’, kako je i sama rekla, još iz doba gospodina Crneka, pitali smo je koja joj je ‘popevka’ posebno draga.

‘Plavuša u rozom’

– Jedna od apsolutno najdražih je ‘Dugo me ni bilo’ koju je napisao Arsen Dedić, a otpjevala Gabi Novak. Čak sam razmišljala, jako bi mi velika želja bila otpjevati je s njom. To bi bas bila čast. Inače, za mene su to sve pjesme na koje puštam suzu! I nju sam pjevala kad sam bila klinka na festivalu. Naravno, obožavam i ‘Suzu za zagorske brege’, ali i mnoštvo drugih. Stvarno bi mogla nabrajati u nedogled – otkriva Zsa Zsa koja nam je usput pojasnila kako je odabrala baš to umjetničko ime:

– Ma tako me zovu od pete godine po glumici Zsa Zsi Gabor, jer sam voljela njen lik iz crtića, pojavljuje se u jednoj epizodi ‘Caspera’ kao plavuša u rozom i ona je zvijezda, naravno. Najstarija sestra je rekla da sam totalno Zsa Zsa i tako je ostalo – prisjetila se naša sugovornica. 

Instagram

Za kraj nam je otkrila svoje buduće planove, a među njima je i…

– Album!! Najavljujem ga predugo, a još ga nisam snimila zbog raznoraznih okolnosti. Stalno sam aktivna, ali sam zapostavila snimanje novih pjesama zbog silnih obaveza, tako da je trenutno to fokus! Neću ništa više pričati, ali obećavam sama sebi, a i ljudima koji su zavoljeli neke od mojih pjesama, da ću se potruditi uskoro izbaciti nešto zanimljivo – za dušu i za party! Oboje – najavila je Zsa Zsa. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba