Najljepši poklon za početak nove školske godine

Svečano otvorena novoizgrađena područna škola u Lazu Bistričkom 

Objavljeno: 04.09.2023. Vanja Hozmec

Nakon što je teško oštećena u zagrebačkom potresu u ožujku 2020. godine, a onda dodatno i u onom petrinjskom, područna škola u Lazu Bistričkom je morala biti srušena što je bila izuzetno tužna vijest za sve mještane, a pogotovo djecu koja su tamo pohađala nastavu. Međutim, danas tamo ponovno vlada veselje jer je s prvim danom ove školske godine svečano otvorena potpuno nova područna škola, izgrađena na istom mjestu gdje je stajala stara. 

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički rekao je da je otvorenje nove zgrade za prvi dan škole najljepši mogući poklon.

Najmodernija u županiji

– Ovo je nova, najmodernija, najfunkcionalnija škola u županiji, ali usudio bih se reći i šire. Bilo je uistinu strašno vidjeti što se nakon potresa dogodilo na ovom mjestu, no danas možemo zahvaliti svima koji smo zajedno krenuli u izgradnju ove nove škole što imamo ovo pred sobom – rekao je načelnik, pa dodao što je još na području Marije Bistrice obnovljeno nakon razornih potresa: 

– Naš je rektor svetišta uspio obnoviti župnu crkvu sv. Andrije, a općina je kroz Fond solidarnosti obnovila i nekoliko kilometara nerazvrstanih cesta i klizišta. Sve u svemu, uspjeli smo sanirati sve štete, ono što nam sada slijedi su kuće. Nekoliko je njih dobilo rješenje za uklanjanje i izgradnju i doista mogu reći da nakon svakog zla, dolazi i nešto dobro – poručio je Milički te dodao da će nova škola, osim učenicima, služiti i Mjesnom odboru te brojnim udrugama. 

Ravnatelj OŠ Marija Bistrica Domagoj Karajić zahvalio je svima koji su sudjelovali u izgradnji ove nove škole.

– Potreba za kvalitetnom nastavom je sve veća i veća, javlja se i potreba za cjelodnevnom nastavom, a mi smo sada dobili objekt koji zadovoljava sve kriterije za to. Ponosan sam što sam dio ove priče i što sam sudjelovao u otvaranju ovog prekrasnog objekta. Također, posebno mi je drago zbog djece koja će imati izvrsne uvjete za rad, a posebno moram zahvaliti našem DVD-u u čijim je prostorijama održavana nastava sve ovo vrijeme – poručio je ravnatelj Karajić i dodao da je trenutno u školi u Lazu 26 učenika, no već se javlja potreba za trećim razrednim odjelom.

Župan Željko Kolar rekao je da se najprije odlučivalo hoće li se graditi montažni objekt, no na kraju je odluka ipak pala na klasičnu gradnju. Radovi su završili u lipnju ove godine, a od tada je trajalo uređenje svih prostorija i vanjskog igrališta, kako bi sve bilo spremno za prvi dan škole.

– Mi uvijek pokušavamo stvoriti dobre uvjete za školovanje djece i sve što smo radili nanovo, radili smo za 30 godina unaprijed. Nema veće sreće od toga kada vidite osmijeh na licu djeteta, a dječji osmjeh sa sobom povlači i ostale – dodao je župan, pa najavio još projekata na području općine:

– Slijedim nam uređenje matične škole s obzirom na to da je Vlada RH raspisala NPOO, natječaj za cjelodnevnu školu, mi smo donijeli odluku i Vladi predložili uz dogovor s Općinom, da ovu školu u Mariji Bistrici nema smisla nadograđivati, nego da treba napraviti novu školu, a s obzirom na to da je Općina osigurala prostor, vjerujem da će biti razumijevanja za to i da ćemo se za dvije godine ponovno naći i slaviti otvaranje još jedna škole na području Marije Bistrice. 

Na svečanosti otvorenja novoizgrađene područne škole u Lazu Bistričkom bio je i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić koji je uz župana Željka Kolara, svečano otvorio novu školu.

– Kada vidim vaša lica i koliko ovaj objekt znači mještanima Laza Bistričkog, osjećam se odlično jer znam i vidim da smo napravili nešto lijepo za cijelu zajednicu. Ovakvi projekti koji donose dobro svojim jedinicama lokalne samouprave jer čine veliku razliku za kvalitetu života ljudi na ovakvim prostorima – kazao je ministar pa nastavio: 

Više od 156 škola 

– Čuli smo da će ovdje na području općine biti projekt koji će omogućiti cjelodnevnu školu. U Vladi smo osmislili, i realizirat ćemo projekt težak 1,7 milijardi eura koji će podrazumijevati izgradnju brojnih škola, dvorana i vrtića kojima ćemo upravo obrazovanje učiniti pristupačnijim, boljim i jednostavnijim i sigurnijim, a cilj nam je osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu jer to je budućnost – poručio je Bačić. 

– Na prostoru svih županija zahvaćenih potresom, među prvim smo projektima radili upravo na obnovi obrazovnih institucija i iskoristili tu nesreću koja nas je zadesila kako bi sada obnovili brojne škole, fakultete i vrtiće. Preko Fonda solidarnosti smo obnovili preko 156 škola, vrtića i fakulteta. Ta činjenica da smo ta sredstva znali iskoristiti je dokaz da se znamo nositi s velikim izazovima. Doista se, kako je već načelnik istaknuo, može reći da u svakom zlu postoji i nešto dobro – zaključio je na kraju ministar.

Novu je školu blagoslovio rektor bistričkog svetišta, Preč. Domagoj Matošević. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba