IZNOVA ODUŠEVILA: Uz zanimljivu i poučnu panel diskusiju, otvorena izložba ‘Structia MEET’

“Po pitanju kulture, industrije, tradicije i turizma, mi se u Zagorju doista nemamo čega sramiti”

Objavljeno: 04.09.2023. Vanja Hozmec

U sklopu bogatog programa ‘Tjedna kajkavske kulture’ u Krapini, u ponedjeljak je u Muzeju krapinskih neandertalaca, pod parolom ‘Industrija u službi turizma i kulture’, otvorena vrlo zanimljiva izložba pod nazivom ‘Structia MEET’. Radi se o izložbi industrijskih instalacija u kojoj će svi zaljubljenici u industriju i umjetnost, ali i svi ostali koji će to tek postati, moći vidjeti upravo to – savršen spoj industrije i umjetnosti. 

U prilog tome da je ovdje riječ o posebnoj izložbi ide i činjenica da su izlošci postavljeni na nekoliko lokacija po Krapini tako da, dođete li u Krapinu za vrijeme trajanja ‘Tjedna kajkavske kulture’, sigurno vam neće promaknuti.

Panel diskusija

Izložba ‘Structia’ ove se godine održava drugi puta, a u sklopu otvaranja održana je i panel diskusija na kojoj su govorili savjetnica Uprave Termi Tuhelj Ivana Kolar, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i projekte Javne ustanove u kulturi ‘Tvrđava kulture Šibenik’ Đurđa Vrljević Šarić, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak, vlasnik galerije ‘Lauba’ Tomislav Kličko, vlasnik tvrtke ‘Prostoria’ Tomislav Knezović i direktor tvrtke ‘RGNC grupa’ Anđelko Švaljek. 

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol istaknuo je da ove godine sam naziv izložbe ima jedan dodatak, ‘MEET’, a koji je od izuzetne važnosti. 

– Ove smo godine u naziv, uz ‘Structia’, dodali i ‘MEET’ i time smo, osim industrijskih instalacija za koje je bila zadužena Gospodarska komora, cijeloj izložbi dali novu notu – okrugli stol na temu industrije u kulturi i u turizmu. Imali smo sjajne predavače i čuli odlične primjere dobre prakse iz cijele Hrvatske i doista smatram da se ne bi trebali stidjeti onoga što imamo jer imamo fantastične stvari u Krapini, ali i Zagorju, po pitanju turizma, kulture i bogate tradicije i baštine – poručio je ravnatelj Sabol. 

Direktor ‘RGNC grupe’ i predsjednik Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek rekao je da je ovogodišnje izdanje izložbe svakako korak naprijed u odnosu na prošlu godinu te da je broj izlagača veći.

– Svi zajedno smo se više trudili, no najveća korist je to što smo uspjeli uključiti Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok kao našu jedinu i vodeću dizajnersku srednju školu u Zagorju. Izuzetno mi je drago što smo učenicima dali priliku da sudjeluju sa svojim radovima i nadam se da će se neki od njih s vremenom pretvoriti u prototipe, a kasnije i u prave proizvode. Također, mislim da smo panelom u kojem smo imali različite paneliste, otvorili neke teme i podijelili njihova iskustva te se nadam da će to drugima biti inspiracija – rekao je Švaljek. 

A da industrija u službi turizma doista funkcionira, Švaljek je oprimjerio na jednom hotelu u Rovinju koji je svoje prostore opremio rasvjetom iz ‘Dekora’, tepisima iz ‘Regeneracije’ te namještajem iz ‘Prostorie’. 

– Kupujmo hrvatsko, surađujmo! To nije samo parola. Ako nećemo kupovati hrvatske proizvode, djeca će nam odlaziti raditi u talijanske firme, a mi ćemo onda kupovati njihove proizvode – poručio je Švaljek.

Otvorenje izložbe došao je popratiti i dogradonačelnik Krapine Ivica Hršak. 

– Grad je od lani bogatiji za još jedan događaj u sklopu ‘Tjedna kajkavske kulture’. Uzmemo li u obzir da u festivalskom tjednu Krapinu posjeti nekoliko desetaka tisuća ljudi, možemo reći da se radi o ‘win-win’ situaciji gdje izlagači imaju priliku prezentirati svoje ideje širokoj masi, a Grad s druge strane dobiva sjajnu i zanimljivu izložbu. Vidljivo je da je, u odnosu na prošlu godinu, napravljen iskorak te sam siguran da će u tom smjeru ova izložba ići i dalje – svake godine sve bolja i bolja – poručio je Hršak.

Župan Željko Kolar dodao je da ‘Structia’ nije samo spoj kulture i turizma, nego kulture, turizma i obrazovanja.

Obrazovanje 

– Ovdje je, kako smo imali prilike čuti, uključen naš ŠUDIGO. Ta dimenzija obrazovanja je izuzetno bitna jer bez obrazovanog kadra koji može odgovoriti na izazov u datom trenutku, nema uspjeha. Uvijek volim doći saslušati naše poduzetnike i gospodarstvenike jer na njihovim panelima vidimo kako razmišljaju o trenutačnoj situaciji, no oni vide i korak dalje. Ta sinergija bi nama trebala osigurati kontinuirani razvoj i vjerujem da smo danas svi mogli nešto naučiti – rekao je Kolar, pa dodao da je spoj industrije i turizma moguć i u Zagorju:

– Imamo primjer u Zaboku, a riječ je o ‘Regeneratoru’ za kojeg vjerujem da ćemo ga u studenome pustiti u funkciju. Naravno, imamo i tu još mogućnosti, no te vrste projekata su se dosad najčešće radile u velikim gradovima gdje je velik broj stanovnika i gdje se stvara kritična masa ljudi koja onda koristi takve prostore. Zabok i ‘Regenerator’ su super primjer da je to moguće i u manjim sredinama. Inače, imamo još planova za slične projekte i vjerujem da će se u novoj financijskoj omotnici naći neka sredstva i za njih – dodao je na kraju župan Kolar. 

U sklopu programa otvorenja održana je i modna revija zabočke Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću. 

Inače, izložba je realizirana uz suradnju Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina, Grada Krapine, Turističke zajednice Grada Krapine, Muzeja krapinskih neandertalaca i Krapinsko – zagorske županije, a uz medijsko pokroviteljstvo Zagorje Internationala. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba