DESINIĆ: Otvorena manifestacija koja crpi inspiraciju iz bezvremenske ljubavne priče - večeras Gazde, a sutra dolazak Veronike i Fridrika u kočiji

FOTOGALERIJA: Veronikafest pokazao smjer u kojem želi ići kultura desiničkog kraja

Objavljeno: 01.09.2023. zagorjeinternational

Tragična ljubav Veronike Desinićke i Fridrika Celjskog stoljećima nakon njezinog konca daje inspiraciju brojnim ljudima. Tako su u Desiniću, mjestu podno sudbonosnog Velikog Tabora, prepoznali jednu od svojih najpoznatiji legendi te prema njoj napravili jedinstvenu manifestaciju – ‘Veronikafest’.  

Prošla godina je bila, možemo reći probna, a ovaj drugi po redu ‘Veronikafest’, dokazuje kako nije slučajnost dobra prihvaćenost kulturne manifestacije koja daje dimenziju više Desinićkom kraju.

Na program ovogodišnje manifestacije osvrnula se direktorica Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Ramona Mačefat Muranić te otkrila kako je došlo do ovogodišnjeg spajanja s ‘Bučnica festom’.

– Radili smo na tome kako ne bi događanja rastezali tjednima, a u ostalom nemamo puno vremena s obzirom na to kako je već sljedeći tjedan ‘rally’. Danas imamo predgrupe koje će svirati prije samog spektakla, dakako riječ je o koncertu ‘Gazdi’ koji će nas zabavljati do dugo u noć. Sve to prate prodajno izložbeni štandovi te se nastavlja u drugi dan koji počinje nešto ranije nastupima KUD-ova. Najveći događaj sutrašnjeg dana je dolazak Veronike i Fridrika s kočijom i konjanicima oko 19 sati na igralište – kazala je direktorica Mačefat Muranić izrazivši nadu kako će ova godina nadmašiti prošlogodišnji debitantski uspjeh.

Koliko su od značaja manifestacije svjestan je domaćin, načelnik Desinića Zvonko Škreblin koji je ovom prilikom izrazio izuzetno veselje zbog ponovnog održavanja ‘Veronikafesta’.

– Veseli nas ova nova manifestacija na našem području, a i sretni smo što možemo približiti Veroniku Desničku ljudima ovog kraja. Želimo na neki način spojiti Veliki Tabor koji je biser europske kulture i baštine s Desinićem, mjestom gdje je Veronika obitavala i hodala po vodu, a Fridrik Celjski jašući na konju ju je ugledao te se odmah zaljubio. Pokrenuli smo Veronikafest na inicijativu Vesne Vrandečić koja nam je puno pomogla. Svake godine ćemo ga nadograđivati raznim programima, a kočija je već postala atrakcija – rekao je načelnik Škreblin. 

Kako je spomenuo načelnik Škreblin, ideja potječe od Vesne Vrandečić iz udruge Hrvatska kulturno – umjetnička baština koja je otkrila kako je željela ovako nešto ispuniti već 20 godina.

– Prošla godina je bila više probna kako bi vidjeli odaziv zajednice, a sve s ciljem upoznavanja ljudi, kako Desinića tako i šireg zagorskog kraja s Veronikom, te u konačnici stavljanje mjesta na turističko-kulturnu kartu Hrvatske. Nadalje, drugi cilj je nastavak tradicije i njezina prezentacija mladima te smo zbog toga uključili velik broj mladih glazbenika kako bi i njih potakli na neki način za očuvanjem kulturne baštine. Na kraju balade, svima nam je drago veseliti se i svatko će naći nešto za sebe na ovoj manifestaciji koja poprima izgled dana kulture u Desiniću. Nismo išli isključivo na jedan vid umjetnosti već se tu prožimaju klasična glazba, domaći umjetnici pa sve do stranih gostiju, ali na više lokacija, te smo time dobili jednu zaokruženu priču, a ne miks – zaključila je Vrandečić dodavši kako Desinić zaslužuje takvu manifestaciju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba