Na području KZŽ obnovljeno ukupno 168 kilometara cesta

ŽUC sanirao prometnice po Zagorju u vrijednosti preko 10 milijuna eura. Županija diže kredit i ide dalje

Objavljeno: 30.08.2023. Vanja Hozmec

Na području Krapinsko – zagorske županije, konkretno na prometnoj infrastrukturi, u proteklom je razdoblju odrađeno radova u vrijednosti 10.101.046,84 milijuna eura. Riječ je o radovima na sanaciji prometnica, odnosno, o vraćanju u prvobitno stanje prometnica koje su stradale u zagrebačkom potresu 22. ožujka 2020. godine. 

Radovi su financirani iz Fonda solidarnosti Europske unije, a odrađeni su preko Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije. Fond je osigurao 9.691.756,51 milijuna eura sredstava, dok je 409.290,33 eura došlo iz proračuna županije.  

Tri grupa radova

Krapinsko – zagorska županija prijavila se na prvi natječaj koji je u svrhe ostvarivanja sredstava bio raspisan u studenome 2021. godine. ŽUC KZŽ je tada izvršio prijavu za šest potencijalnih projekata sanacije, a nakon prvih izmjena i dopuna, u kolovozu 2022. godine prijavljeno je dodatnih 15 projekata. 

Ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec izvijestio je da je potres uzrokovao brojna oštećenja na prometnoj infrastrukturi, a radovi su bili podijeljeni u tri grupe.

– Prva grupa radova odnosila se na radove na sanaciji klizišta na županijskim i lokalnim cestama, a ukupno je realizirano 11 klizišta u vrijednosti od 1,148.285,52 eura. Klizišta su uglavnom bila na jugoistoku županije, u podsljemenskoj zoni, te na sjeverozapadu županije, a to su inače područja gdje nam se najčešće javljaju klizišta – rekao je ravnatelj.

Sanirana su klizišta u Vrhima Vinagorskim, Vinskom Vrhu, Dugnjevcu, Donjem Škrniku, Gorjanima Sutlanskim, u Putkovcu, Hruševcu, Poljanici Bistričkoj, Humu Stubičkom, Razdrtu Tuheljskom i Stubičkim Toplicama, a vrijednost tih radova iznosila je 1.148.285,52 eura.

Druga grupa radova bile su sanacije mostova i propusta na županijskim i lokalnim cestama, a ukupno je sanirano devet objekata u vrijednosti od 1.705.652,27 eura.

– Tu imamo sanaciju propusta u Donjem Sušobregu, na lokalnoj cesti u Zlataru, u Velikoj Reki, na lokalnoj cesti u Krapinici, na županijskoj cesti u Velikoj Petrovagorskoj, Šimuncima, zatim na još jednoj lokaciji u Krapinici, u Donjoj Stubici te u Svetom Mateju – nabrojao je Sirovec. 

Treća grupa radova bile su interventne sanacije kolnika na djelu županijskih i lokalnih cesta, a tu su se izvodile dvije grupe radova – strojne sanacije i sanacije pukotina. Ukupno je tu sanirano prometnica na čak 33 lokacije. 

– Prva grupa radova izvedena ja na području više jedinica lokalne samouprave, a njihova ukupna vrijednost je 5.553.404,58 eura, dok je druga grupa radova stajala 136.907,50 eura. Sve zajedno, ti su radovi iznosili ukupno 5.690.312,08 eura. Što se tiče izvedenog novog asfalta, ukupno je na taj način sanirano 59,8 kilometara cesta, odnosno, ugrađeno je nešto više od 267.000 metara kvadratnih novog asfaltnog zastora, a što se tiče sanacija pukotina, odraženo je ukupno 29.700 metara – izvijestio je Sirovec.

Kredit za nastavak

Župan Željko Kolar rekao je da je u vrlo kratkom roku odrađena ogromna količina posla, a posebno je istaknuo i ranije navedenih 409.000 eura vlastitih sredstava koja su iskorištena za sanaciju mostova i propusta, odnosno, za izgradnju pješačkih staza koje inače nisu bile prihvatljiv trošak.

– Mi ćemo sada kroz kredit od četiri milijuna eura, a gdje je postupak javne nabave završio, sanirati oko 54 kilometara cesta. Uglavnom se radi o pojačanom održavanju i ti su radovi jednostavniji od ovih o kojima smo sada izvještavali – najavio je Kolar, pa nastavio:

– Od zagrebačkog potresa smo vratili u prvobitno stanje 168 kilometara cesta, od toga je oko 59 kilometara županijskih i lokalnih cesta, a gradovi i općine su zaduženi za preostalih 108 kilometara. To je količinski toliko puno posla i to se jednostavno mora osjetiti na kvaliteti i sigurnosti prometa – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba