BROJI SE SITNO: Organizatori otkrili što vas sve ove godine čeka na 58. ‘Tjednu kajkavske kulture u Krapini’

“Cilj festivala je zaštita kulture i baštine kajkavskog govornog područja, a iz bogatog programa vidi se da se na to nije zaboravilo”

Objavljeno: 28.08.2023. VH

Ove nedjelje, 3. rujna, na velika vrata ponovno se vraća jedan od najiščekivanijih i najvažnijih festivala u Zagorju, i to po 58. puta. Pogađate, riječ je o ‘Tjednu kajkavske kulture’ u Krapini čiji je bogat program najavljen u ponedjeljak. Iako je službeno otvorenje najavljeno za 3. rujna, događanja u sklopu festivala će započeti 2., a trajat će do 10. rujna.  

Predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina iskoristio je priliku za pozdraviti okupljene po 58. put, istaknuvši pritom značaj festivala za tradiciju.

Garancija budućnosti

– Neki su tu od početaka, neki nisu, a neki su još bili jako mali. 58 godina nije malo. Važno je reći, ovo što radi Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i što uspijeva tolike godine, buditi interes kod posjetitelja, građana, ljudi s cijelog kajkavskog govornog područja pa i iz cijele Hrvatske te inozemstva, jako je velika stvar. Ono što Društvo organizira je ‘Znanstveni skup’ u nedjelju, a već u ponedjeljak otvarano izložbu dječjih likovnih radova. Imamo preko 130 škola koje su prijavile da izlože svoje likovne radove s kajkavskom temom, no treba napomenuti kako su škole iz šireg područja. Nakon ‘Recitala dječjeg kajkavskog stvaralaštva’, slijedi i ‘Recital kajkavske poezije 2023’ gdje će nastupiti pjesnici kajkavskog govornog područja. U četvrtak imamo ‘Mali kaj’ s 24 pjesme, a to je možda i najbolja stvar na cijelom festivalu jer garantira da imamo budućnost – poručio je predsjednik Novina, dodavši kako je u petak na rasporedu ‘Retrospektiva’, a u subotu veliko finale, ‘Festival novih popevki’.   

Ravnatelj ‘Festivala kajkavskih popevki’ Siniša Leopold otkrio je sve detalje 58. izdanja ovog festivala.

– Prva večer bit će retrospektivna pod nazivom ‘Popevke za navek’ i tada ćemo se prisjetiti velikog broja tih lijepih pjesama, a bit će ih izvedeno gotovo 40. Tada će nastupiti i velik broj mladih izvođača, uglavnom iz kajkavskog bazena, a neki od njih će na ovu pozornicu stati po prvi puta. Druga večer ‘Nove popevke’ predstavit će 23 nove popevke koje će zapjevati, od doajena festivala, do onih pjevača koji su itekako obilježili festival i nastupaju svake godine s velikom radošću. Isto tako moram reći da mi je drago da nikoga od njih ne trebamo nagovarati da dođe na ovu pozornicu – kazao je Leopold, pa dodao:

– Moram spomenuti i veliki, revijski, festivalski orkestar, najveći u Hrvatskoj kada je riječ o zabavnoj glazbi, a zatim i nošnje koje su i dalje tu prisutne. Moram posebno istaknuti i mladog pjevača, naše gore list, Matiju Cveka, koji će također nastupiti i izvesti svoju popevku. Uz to, naravno da ćemo imati i dio posvećen legendarnim glazbenicima koji više nisu s nama poput Elvire Voća, Ive Robiča i drugih velikih imena koja su itekako zaslužila da ih se prisjetimo – dodao je Leopold. 

Najšareniji dio programa

Direktorica TZ Grada Krapine Nedeljka Vodolšak izdvojila je istaknutija događanja za koja je ove godine odgovorna sama gradska Turistička zajednica. 

– Iako je otvorenje festivala 3. rujna, u subotu 2. rujna otvorit će se ‘Vinski plac’, a naši će gosti na vrlo interesantan način predstaviti ispijanje vina kako se to nekada radilo u Krapini i Križevcima. ‘Vinski plac’ bit će otvoren od subote do subote, tjedan dana, a u sklopu njega će tu biti i brojni glazbenici s područja naše županije. U nedjelju 3. rujna, na Trgu Ljudevita Gaja, bit će ‘Dječji korzo’, jedan od najšarenijih programa ovogodišnjeg izdanja festivala, a imamo čak 15 grupa s područja cijele županije. Nakon toga slijedi koncert Branka Ovčarića i prijatelja. Izdvojila bih i ‘2. Recital dramskih kazališnih amatera u utorak 5. rujna, a u srijedu 6. rujna slijedi predstava na Trgu. Nadalje, u četvrtak, petak i subotu je tu ‘Plac suvenira i delicija’ u kojem sudjeluje Srednja škola Pregrada i ‘Etno kućica’ koju će opremiti ‘Etno selo Kumrovec’ – najavila je Vodolšak. 

Na trgu će u sklopu programa u četvrtak, petak i subotu predstaviti brojni KUD-ovi s kajkavskog govornog područja, a nakon toga će uslijediti poznati glazbenici koji će zabavljati okupljene do jedan sat iza ponoći. 

– Nakon toga svi putevi vode prema vinskom placu – dodala je Vodolšak. 

‘GFUK’ je i ove godine zadužen za kulturno-dramski dio festivala, a što se točno može očekivati otkrio je Adam Končić.

– Glumačka udruga u Krapini već 9. godinu za redom, pored svoje najvažnije manifestacije, daje jednu predstavu u sklopu ‘Tjedna kajkavske kulture’, s tim da ove godine možemo najaviti s posebnim veseljem dva gostovanja. 2. rujna će od 20.30 u Festivalskoj dvorani gostovati predstava ‘Ništa bez reklame’ kazališta Luda kuća iz Zagreba autora Marka Hrenovića i Slavice Šnur. Za predstavu se već mogu kupiti karte koje su u prodaji od prošlog tjedna na blagajni Pučkog učilišta, a cijena im je 10 eura, a u Zagrebu inače košta 13. Drugi naslov slijedi dva dana iza toga, u isto vrijeme, ali u dvorištu Gradske galerije Krapina. Veseli nas što možemo opet dati predstavu ‘Kaj je ljubav’ koja je nastala ove godine za Valentinovo u koprodukciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija i Glumačkog festivala u Krapini. Autori su Ivica Kovačić, Adalbert Turner Juci, Krešimir Končevski, Zvonko Kudelić Žuna, Tomislav Goluban i jedna poslastica za kraj, Zoran Predin – najavio je Končić i pozvao sve koji žele čuti uglazbljene kajkavske stihove po treći puta u Krapini, da svakako dođu. 

Ništa bez sporta

U ime svih krapinskih sportaša, okupljene je pozdravio Saša Kundih koji je prezentirao sportski dio festivala. 

– Po 11. put imamo ‘Dane sporta’, a neke od aktivnosti već su krenule. No, krenimo redom. 2. rujna u organizaciji stolnoteniskog kluba Zagorec započinje 22. Međunarodni turnir ‘Krapina’ te 7. memorijal ‘Jurja Spačeka’. Igrat će se u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina te se očekuje stotinjak stolnotenisača u pet kategorija. Istog dana će se na vanjskom terenu igrati rukometni turnir za mlađe skupine. Još jedan sportski događaj tog dana je ‘streetball’ turnir u košarci. Zatim 2. i 3. rujna na ŠRC Podgora, i to na umjetnoj travi, održat će ‘Kaj kup’ za mlađe uzraste, a radi se o turniru u nogometu. Ribiči nastupaju 3. rujna u sedam sati ujutro na ribnjacima u Škarićevom i Polju Krapinskom kad se održava ’38. Kup grada Krapine’ u disciplini ‘lov ribe udicom na plovak’. Tog dana je zamišljeno, u organizaciji Kluba alternativnih sportova, i održavanje tradicionalne utrka ‘Neandertalka’ na kojoj se očekuje 85 natjecatelja. Na maloj ‘Neandertalci’ će nastupiti drugu godinu zaredom električni bicikli. Na vanjskom igralištu OŠ Augusta Cesarca 6. rujna održat će se finale škola u futsalu i rukometu za 6. 7. i 8. razrede, a od 6.do 8. rujna u organizaciji Sportske udruge održat će mininogometni turnir 3-na-3 na igralištu kod OŠ Ljudevit Gaj. Valja napomenuti da ako bude više od 30 ekipa, turnir će trajati tri dana. U restoranu KTC Krapina 9. rujna bit će održan memorijalni turnir ‘Miljenka Medića’ u brzopoteznom šahu na kojem mogu nastupiti svi koji imaju ‘FIDE’ rejting. U organizaciji trkačkog kluba Maraton u 9 sati tog dana u Podgori će započeti jubilarni 10. po redu ‘Krapinski ringišpil’ – nabrojao je Kundih dodavši kako će se finale već započetog teniskog turnira održati 10. rujna. Uz to je istaknuo i kako je prošle godine u sportskim događanjima sudjelovalo preko 500 mladih sportaša. 

Saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović itekako je svjestan značaja festivala za Grad te je to na slikovit način opisao. Kako je rekao, budući da se svugdje mjeri vrijeme ‘od Nove do Stare godine’, jedino u Zagorju se mjeri ‘od festivala do festivala’. Uz to je uvijek pitanje kad se nešto radi hoće li to biti gotovo do ‘Tjedna kajkavske kulture’ koji je Krapinčanima najvažniji događaj u godini. 

– Već smo ujutro komentirali koliko program ima različitog sadržaja. Trebalo bi održati barem tri press konferencije, posebno za zabavni dio, posebno za sportski i kulturno-umjetnički. Što se tiče ovogodišnjeg programa, mislim kako je on iznimno kvalitetan, a posebno je dobro što je odlično pripremljen za sve uzraste, od najmanjih do najstarijih – rekao je gradonačelnik Gregurović te pozvao sve da od 2. do 10. rujna posjete Krapinu. 

Saborski zastupnik Žarko Tušek je zahvalio svima koji su dali osobni doprinos veličini i snazi ovog nadaleko poznatog festivala.  

Naša tradicija i kultura 

– Sve što će se održavati pokazuje da smo, neovisno o osobnim i poslovnim afinitetima, svi ovdje zajedno u Krapini jer svi osjećamo da je ovaj festival naša istinska potreba jer to je festival naše tradicije i naše kulture. Tradicija za mene nije ništa konzervativno, već je to nešto što je u temelju svake zdrave kuće, a Krapina i Zagorje, kao i cijela Hrvatska, bez svoje tradicije ne mogu biti ono što jesu – poručio je Tušek i dodao:

– Radi se o posebnom tjednu, svi zajedno imamo obavezu dati svoj doprinos i želja nam je da ono što su naši velikani gradili u prošlosti čuvamo i nadograđujemo te stavimo u okrilje i njedra novih generacija. Vjerujem da to doista i činimo i sretan sam što osobno mogu doprinijeti tome – dodao je Tušek.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je ovogodišnji program sjajan, a posebno mu je drago, rekao je, što je mnogo sadržaja namijenjeno upravo djeci. 

– To je garancija kulture i tradicije koju mi ovdje u Zagorju i Krapini baštinimo. Krapina je sjedište kajkavštine i kajkavske kulture, a sve ono što se odvija u ‘Tjednu kajkavske kulture’ je izuzetno bitno za naš ‘kaj’. Iako su zabavni sadržaji oni koji privlače najveći broj ljudi, mi ne smijemo zaboraviti koji je krajnji cilj svega ovoga, a to je zaštita kulture i baštine kajkavskog govornog područja. Iz ovogodišnjeg programa se vidi da to nije zaboravljeno, dapače, možda je i jače no ikad. Od 23 nove popevke koje će biti izvedene u subotu, nadamo se da će se barem jedna ili dvije kroz desetak godina puštati u petak, kao pjesma koja je ostavila trag. Isto tako, jako je bitan i ovaj CD koji se izdaje jer, putujući po Hrvatskoj, ljudi me često pitaju ‘Župane, imate li CD s krapinskog festivala’ jer su ljudi, Zagorci, kojih ima u svim dijelovima Hrvatske, jako vezani za svoj rodni kraj i žele imati dio Zagorja sa sobom – rekao je župan Kolar te na kraju poručio:

– Očekujem da Krapina u ovom tjednu bude ‘Zagorje u malom’ i pozivan sve ljude dobre volje da obavezno posjete ‘Tjedan kajkavske kulture’ jer je ova manifestacija to definitivno zaslužila – poručio je Kolar na kraju. 

Cijeli program možete pogledati u nastavku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba