Kapitalni projekt za Općinu, ali i Županiju

ODLIČNE VIJESTI: Odobren projekt za izgradnju Centra za starije osobe Lobor 

Objavljeno: 21.08.2023. zagorjeinternational

Općini Lobor, uz partnera Krapinsko – zagorsku županiju, odobren je projekt izgradnje Centra za starije osobe Lobor, projekt kojeg su u ožujku prijavili na Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Odobrenjem projekta službeno može započeti realizacija izrazito značajnog kapitalnog i socijalnog projekta za Općinu, ali i za Krapinsko – zagorsku županiju. 

Za ovaj projekt će biti osigurano financiranje iz državnog proračuna Republike Hrvatske putem Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 6.138.292,68 eura bespovratnih sredstava.

U sklopu Centra za starije osobe bit će dostupna raznovrsna paleta usluga, uključujući smještaj za 93 korisnika, uslugu cjelodnevnog i poludnevnog boravka za troje korisnika, pružanje psihosocijalne podrške za 55 korisnika, pomoć u kući za 127 korisnika te privremeni smještaj prema potrebi.

Osim toga, Centar će osigurati prostor za liječničke usluge obiteljske medicine te će imati poseban odjel za brigu o osobama s Alzheimerovom bolešću i drugim oblicima demencije.

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih, izrazila je zadovoljstvo i važnost projekta te naglasila kako će ovim projektom postići više ciljeva.

– Drago mi je da ćemo ovim projektom, osim stvaranja boljih uvjeta za osobe starije životne dobi i unapređivanja njihove socijalizacije kroz stvaranje novih sadržaja, doprinijeti otvorenju novih radnih mjesta na području Lobora, što će u konačnici sasvim sigurno potaknuti doseljavanje stanovništva na naše područje – kazala je Jembrih.

O važnosti ovog projekta govore i podaci o nedostatnoj dostupnosti usluga za osobe treće životne dobi. Naime, na području općine Lobor, kao i na području susjednih općina i gradova trenutno ne postoji nijedan pružatelj socijalnih usluga za starije osobe, a nedostatak smještajnih kapaciteta vidljiv je i na razini županije. Upravo zato, Općina Lobor, kroz jedan od najznačajnijih i najvećih projekata na svom području, odgovorit će na ovaj sve veći problem. 

– Naši stariji koji su cijeli svoj radni vijek radili za boljitak Lobora trebaju imati adekvatnu i kvalitetnu skrb. Zbog toga Općina kreće u veliki i značajan projekt koji se odnosi na izgradnju Centra za starije osobe s ciljem da osobama treće životne dobi na svom području možemo pružiti skrb kakvu zaslužuju – zaključila je načelnica Jembrih. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba