Novitet ove godine, koji se već pokazao odličnim, je uključenih više obrazovnih ustanova diljem Zagorja

LJETNA ŠKOLA INFORMATIKE: 130 učenika željno STEM znanja krenulo na radionice

Objavljeno: 21.08.2023. zagorjeinternational

Samo dva tjedna prije početka nove školske godine, 130-ero učenika iskazalo je zanimanje za produbljivanjem znanja, ali ne na onaj klasičan način u klupama već kroz inovativna STEM područja. Točnije, danas je u Osnovnoj školi Augusta Cesarca službeno započela Ljetna škola Informatike.

Organizator joj je Krapinski informatički klub KRIK u suradnji s KZŽ i Gradom, ali i drugim školama što je od ove godine novitet. Tako će se radionice provoditi u već spomenutoj OŠ Augusta Cesarca, zatim OŠ Ljudevita Gaja, Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina te školama u Sv. Križu Začretju, Brestovcu Orehovičkom i SŠ Zlatar.

– Škola informatike se vratila po 23. puta, ranije smo bili u SŠ Zlatar, a sad smo se razišli po Zagorju te ćemo i sljedeće godine to ponoviti, s obzirom na to da je dobar odaziv. Priključilo nam se puno sudionika, od najmlađih učenika do nastavnika. Svi žele učiti robotiku, web stranice, 3D dizajn odnosno sve iz STEM područja – kazao je predsjednik KRIK Stjepan Šalković dodajući kako su se ove godine javile škole koje su dobro opremljene iako uvijek može bolje.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović ovom prilikom se prisjetio prvih škola informatike.  

– Ljetna škola informatike je nastavak onih zimskih škola informatike kad su bili sudionici iz cijele države, međutim kako je onda došlo do slobodne raspodjele zimskih praznika, postalo je teško organizirati. Rad KRIK-a je uistinu fantastičan s brojim aktivnostima koje provode, a ljetne škole su dobre za sve klince koji razdoblje prije školske godine mogu provesti u nečem što je njima zanimljivo – poručio je Gregurović objašnjavajući kako su danas mladi puno više na računalima, mobitelima i tabletima nego prošle generacije te zbog toga će Grad i dalje podržavati radionice.

Ispred domaćina dobrodošli okupljenim đacima zaželjela je ravnateljica OŠ Augusta Cesarca Matilda Juričev – Žigman te ovom prilikom skrenula pozornost na važnost mentorstva.

– Kod nas imamo po prvi puta radionice koje su do sad bile u SŠ Krapina, no zbog radova se ove godine nije moglo održati u njihovim prostorijama. Pa nas je tako dopala čast biti domaćin brojnim polaznicima, ali treba istaknuti kako se je jako puno učitelja priključilo za mentorstvo, odnosno vođenju tih radionica koje traju svaki dan – rekla je Juričev – Žigman, istaknuvši učitelja Miljenka Ilića koji je posebno animirao djecu za upis u školu.

Važnosti koje predstavlja znanje informatike, ali i potrebe za odricanjem svjesna je zamjenica župana Jasna Petek.

– Jako je lijepo i pohvalno kad djeca izaberu jedan tjedan svog odmora provesti u Ljetnoj školi informatike. To samo govori dokazuje koliko su željni znanja i druženje te koliko žele raditi na sebi. U Krapini sudjeluje cijela obrazovna vertikala, od OŠ do Veleučilišta što je za svaku pohvalu, kako organizatora tako i partnera – zaključila je Petek te dodala kako će KZŽ i dalje podržavati radionice financijski i logistički.

Na kraju uvodnog djela okupljenima se je obratio voditelj Miljenko Ilić zažalivši svim polaznicima više uspjeha u radu jer će im stečeno znanje danas, sutra dobro doći u daljnjem odgoju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba