ZLATAR BISTRICA: Tradiciju hodočašćenja konjima i zapregama na Mariju Bistricu ove godine nastavilo preko 300 sudionika

MAJSEC: Prije 21 godinu pokrenuli smo vozočašće s pet kočija, a danas smo najbrojniji u ovom dijelu Europe

Objavljeno: 20.08.2023. zagorjeinternational

Iznova probuđenoj tradiciji jahanja, odnosno vožnje u konjskim zapregama iz Zlatar Bistrice na blagoslov u Mariju Bistricu i ove godine, 21. put po redu odazvalo se mnoštvo zaljubljenika i uzgajivača plemenite životinje.  

Najzaslužniji za obnovu nekadašnje konjske rute je predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, Mirko Majsec.

– Koliko mogu procijeniti imamo 300 sudionika, ali je uopće teško sve izbrojati koliko ih ima. Tako imamo goste iz Slovenije s preko 20 zaprega, Austrije, Mađarske pa i iz Splita – nabrojao je Majsec te se prisjetio samih početaka:

– Prije 21 godinu u spomen na hodočasnike koji su dolazili vlakom do Zlatar Bistrice i onda išli kočijama do Marije Bistrice pokrenuli smo vozočašće. Prvo s pet do 10 kočija, a danas smo tu na vrhuncu po brojnosti, barem u ovom dijelu Europe – rekao je Majsec dodavši kako je na prvom vozočašću njegova zaprega bila najbolja, ali danas više nije budući da su nove izuzetno usavršene.  

Kako to tradicija nalaže, vozočašće ima polazak u 9.15 sati iz Zlatar Bistrice.

– Ovo je velika manifestacija na koju smo vrlo ponosni te mi je jako drago što sudjelujemo na njoj uz KZŽ i Općinom Marija Bistrica. Nadalje, drago mi je što se tradicija održava i da će se nastaviti – kazala je načelnica Vesna Mikulec i pozvala sve koji nisu stigli u Zlatar Bistricu da im se pridruže u Mariji Bistrici.

Sličnog mišljenja načelnice Mikulec je i njezin kolega iz cilja ovog vozočašća, načelnik Josip Milički.

– Drago nam je što je prelijep dan za 21. Vozočašće čiji su organizatori Općina i TZ Marija Bistrica, ali bez suradnje sa Zlatar Bistricom i KZŽ ova manifestacija jednostavno ne bi išla u ovom obimu.  Očekuje se između 20.000 do 30.000 posjetitelja – poručio je načelnik Milički te istaknuo kako od ove godine manifestaciju podržavaju predsjednici Vlade RH i Sabora.  

U današnje vrijeme konji više nisu isključivo radne životinje stoga je potrebna dodatna podrška kao bi se njihovo očuvanje i dalje nastavljalo. Svjesna te činjenicame je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja kako kaže tradicionalno se uvijek odazove pozivu.

– Riječ je o jednoj lijepoj i vrijednoj manifestaciji u suorganizaciji udruga koje se bave konjogojstvom, Saveza, Županije i općina. Ovim putem bih se željela zahvaliti svima koji čuvaju izvorne i autohtone pasmine konja te im iskazati podršku u ime Ministarstva. Treba primijetiti kako je upravo ova tradicija i kultura bila preduvjet za razvoj poljoprivrede – poručila je ministrica te dodala kako Ministarstvo kroz različite mjere uložilo 20 milijuna eura u konjogojstvo.

Krapinsko – zagorski župan istaknuo je da se u Mariju Bistricu na ovaj način išlo i prije 100 godina.

– Tu možemo vidjeti kako vjera i ljubav prema životinjama stvaraju tradiciju, a zahvaljujući uzgajivačima konja imamo ovo sjajnu manifestaciju za koju pozivnica više nije potrebna. Nas već u srpnju zovu ljudi koji imaju konje, samo da se potvrdi datum vozočašća. To je najbolja potvrda dobrog rada svima onima koji sudjeluju u organizaciji – zaključio je župan Kolar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba