Rekorderka Dina Levačić otkrila tajnu kako preplivati ‘Oceanovih sedam’ i pripremiti se za hladne vode

“Netko može, netko ne – ako misliš o tome, smrzneš se”

Objavljeno: 18.08.2023. zagorjeinternational

Ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda s 27 godina, postala je najmlađa žena koja je uspjela preplivati sedam velikih kanala, takozvanih “Oceanovih sedam”, što je uspjelo samo 23. plivača i plivačica na svijetu. To je Dina Levačić, koja je gostovala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

Ostvarila je još jedan velik uspjeh, preplivala je Bristolski kanal.  

– Pripreme su tekle kao i inače, svakodnevni treninzi, jedino je drukčije bilo jer je more u Velikoj Britaniji malo hladnije, pa sam plivala u rijeci Jadro, da bude hladnije od mora, kako bi se pripremila za temperaturu u Bristolskom kanalu. Bilo je između 17 i 18 stupnjeva, no hladnije je bilo prije toga u Irskoj, tamo je na dijelovima temperatura bila 11 ili 12 stupnjeva, što nije bilo ugodno – kazala je Dina te dodala što je najbitnije za plivanje u niskim temperaturama:

– I to je super, prilagodba na to je cjelogodišnje plivanje u moru, pa se stvori nekakva otpornost, a dijelom je i do osobe, netko može, netko ne. Hladno je, ali naučiš se prijeći preko toga, potisnuti to, ako misliš o tome smrzneš se – poručila je Dina. 

U teoriji, dionica koja se pliva preko Bristolskog kanala puno je kraća od one koju plivač u stvarnosti do cilja prođe.

– Trajalo je devet sati i 51 minutu. Zvuči puno kad se zna da je 27 kilometara, no ja sam isplivala 42, jer su velike struje koje nastaju zbog druge najveće razlike u plimi i oseci u svijetu, pa se pliva cik-cak, ne pravocrtno. Treba pratiti struje, jer se protiv njih ne može. Meni se dogodilo i da sam u jednom dijelu, gdje sam trebala skrenuti, došla prije predviđenog vremena, pa sam plivala protiv struje, ne baš u mjestu, ali jako sporo, trebala sam čekati da struja okrene – objasnila je Dina. 

U HRT-ovoj emisiji rekorderka se osvrnula i na buduće planove.

– Meni je plivanje isključivo hobi. Prvo je bio hobi uz obrazovanje, a onda sam počela raditi, kad sam završila fakultet odmah sam se zaposlila, što mi je drago, ne živim od toga pa da sam u stresu, sutra mogu reći da prestajem i neću biti u stresu za prehraniti se. Drago mi je da je hobi, a ne posao, da je samo gušt – zaključila je Dina. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba