Lijepa tradicija koja se njeguje preko 20 godina

NOVI MAROF: Podizanjem klopoteca obilježen početak priprema za berbu grožđa 

Objavljeno: 16.08.2023. zagorjeinternational

Udruga vinogradara i voćara “Pinta“ Novi Marof i ove je godine povodom Lovrečeva organizirala već tradicionalnu manifestaciju, podizanja klopoteca. Klopotec za dobar početak vinogradarske sezone podignut je u mjestu Oštrice, na predjelu Curleva.

Dugogodišnja tradicija

Manifestacija je započela blagoslovom vlč. Mihaela Čavleka, župnika župe Oštrice, a sama ceremonija podizanja klopoteca održana je kod kleti Nedeljka Vukalovića.

Tradicija postavljanja klopoteca njeguje se od 1999. godine, otkad i postoji Udruga vinogradara i voćara “Pinta”, jedna od najbrojnijih udruga vinogradara na području Varaždinske županije koja broji više od 160 članova.

– Udruga ovu tradiciju njeguje preko 20 godina. Tradicija je to koja se održava kada grožđe počne ulaziti u fazu zriobe, a cilj podizanja klopoteca je zaštita vinograda od grabežljivih ptica! Sad koliko je to učinkovito, to je druga stvar. Ta tradicija je takva bila, a mi smo odlučili oživjeti tu tradiciju – rekao je Dragutin Košćak iz Udruge “Pinta”.

Briga o vinogradima

Najavio je i dobru vinogradarsku godinu.

– Zbog puno kiše i vlage te nepovoljnih vremenskih uvjeta, od nas se tražila intenzivna briga, ali unatoč svemu tome vinogradi su poprilično rodni i obećavaju jako dobru berbu – objasnio je Košćak.

Za sve posjetitelje osigurano je iće i piće, uz roštilj i zagorske štrukle, dobru vinsku kapljicu i glazbu, a podizanju klopoteca prisustvovalo je preko 200 posjetitelja. Uz kupljenu suvenir čašu, gosti i posjetitelji su imali neograničenu konzumaciju jela i pića.

Uime Grada Novog Marofa, podizanju klopoteca prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk.

– Našim brojnim vinogradarima ovo je važan događaj i želim im izuzetno dobru berbu, te da i dalje nastave s proizvodnjom odličnog vina koje krasi naš kraj. S našim vinogradarima, vinarima i udrugama njegujemo kvalitetnu suradnju te će i dalje imati podršku Grada – rekao je Tuk.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba