Hrvatski srednjoškolci briljirali na 19. međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Indoneziji

Broncu osvojio Gabrijel Kučko iz Donje Stubice! Čestitke 

Objavljeno: 15.08.2023. zagorjeinternational

Četvero je hrvatskih srednjoškolaca sudjelovalo na 19. međunarodnoj geografskoj olimpijadi “iGeo” održanoj od 8. do 14. kolovoza u Bandungu u Indoneziji, a dvoje njih se s natjecanja vraća s brončanim medaljama oko vata.

Jedna od medalja stiže i u Zagorje, odnosno Donju Stubicu odakle dolazi Gabrijel Kučko, učenik zabočke Gimnazije Antuna Gustava Matoša.

Druga bronca ide Luki Protulipcu, učeniku XV. gimnazija Zagreb. Uz njih su na ovom uglednom međunarodnom natjecanju uspješno sudjelovali još i Mario Rubić (III. Gimnazija, Split) te Bernard Trempetić (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb). 

Učenike su na putu pratili doc. dr. sc. Dubravka Spevec, članica Task Force-a Svjetske geografske olimpijade i asistent Ivan Ivić, mag. edu. geogr., oboje s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

Čestitke mladom Zagorcu uputio je i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

– Neke vijesti ne treba kvariti teškim riječima! Gabrijel iskrene čestitke, Donja Stubica i gradonačelnik su iznimno ponosni na tebe – poručio je Gospočić.

Inače, natjecanje “iGeo” se sastojao od tri dijela – pisanog testa, multimedijskog testa i terenskog rada koji zahtijeva promatranje u smislu kartografskog prikaza i geografske analize. Cilj olimpijade je potaknuti zanimanje učenika za geografiju te poticati aktivno zanimanje mladih za geografska i ekološka istraživanja, pozitivno pridonijeti raspravi o važnosti geografije skrećući pozornost na kvalitetu geografskih znanja i vještina, zatim olakšati društvene kontakte među mladima iz različitih zemalja te na taj način pridonijeti razumijevanju među narodima. Povratak hrvatskog tima očekuje se 18. kolovoza. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba