KAKO ĆE REAGIRATI VLADA?

POBUNA ZBOG UVOĐENJA NERADNIH NEDJELJA: Sve više gradova proglašava sajamske dane

Objavljeno: 12.08.2023. zagorjeinternational

Zbog uvođenja neradnih nedjelja sve više gradova blagdane, poput onoga Velike Gospe koji ove godine pada na utorak, odlučili su pretvoriti u sajamske dana. Posljednji u nizu koji je to učinio je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. To znači da se u utorak na štandovima može odvijati prigodna prodaja.

Neki su otišli i korak dalje. Naime, Split i Pula su sve nedjelje do kraja idućeg mjeseca proglasili sajamskim danima. Taj trend započeo je na otoku Hvaru, a onda su isti primjer slijedili i drugi gradovi.

– Htio sam na takav način pomoći, iskoristili smo ono što jest u Zakonu, proglasili smo sajamski dan. Vidim da su i neki drugi gradonačelnici uz obalu to također primijenili, mislim da je to dobra odluka. I mislim da onda možemo nakon ljeta o modalitetima same te odluke koja je donesena – rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić, piše N1.

U Svetoj Nedelji zasad nedjelje ostaju neradne, ali nije isključeno da će i neke od njih poput Velike Gospe pretvoriti u sajamske dane.

– Nije tu cilj nikoga nadmudriti, tu je cilj prvenstveno prokazati kako je taj Zakon loš. Znači, ja tu ne idem s nekim osobnim animozitetima, nego želim dopustiti ljudima koji žele raditi, da rade – rekao je gradonačelnik Dario Zurovec.

Iz Udruge Glas poduzetnika kažu da je to jedini izlaz iz situacije koja najviše šteti mali poduzetnicima. Pozvali su i druge gradove i općine da se priključe inicijativi.

– Država neće toliko osjetiti pad prihoda od PDV-a, veliki trgovci su si rasporedili trgovine, oni neće imati toliki pad. Mi procjenjujemo da će mali poduzetnici imati gubitak od 6 do 10 posto pada prometa na godišnjem nivou.  Oni koji su na moru će imati do 20 posto manji promet, što znači da će morati nekoga otpustiti jer neće imati za plaće zimi. Neće imati za kredite – rekla je Ivana Matić iz Udruge poduzetnika.

Nizu gradova i općina koji su se na ovaj način snašli priključio se i jedan u kojem je na čelu HDZ-ovac. Gradonačelniku Crikvenice tu ništa nije sporno jer se radi o tradiciji.

– Mi u Gradu Crikvenici već proglašavamo sajamski dan koliko ja znam, najmanje 30 godina. Tako da to nama ništa novoga nije. Mene su u medijima prikazali kao gradonačelnika HDZ-a koji se pobunio protiv Vlade HDZ-a. Ja sad mogu javno kazati da ja tu Vladu podržavam više od 100 posto. Oni su nama toliko pomogli – rekao je gradonačelnik Damir Rukavina.

Premijer Andrej Plenković smatra da imaju odlično zakonsko rješenje pa ga iznenađuje ova kampanja koju vode gradonačelnici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba