OROSLAVJE: Brojni gosti iz čitave RH i inozemstva okupili se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, dodijeljene čak tri nagrade za životno djelo

ŠIMUNIĆ: I dalje ću raditi 200 posto za Oroslavje! GREGUROVIĆ: Vlada prepoznaje vaše kapitalne projekte

Objavljeno: 11.08.2023. zagorjeinternational

Ususret jednoj od najvećih proslava dana Općine uopće u Zagorju danas je taj značajan, 30 po redu dan obilježen i na svečani način. Tako su se u Oroslavju skupili uvaženi gosti kako bi prisustvovali svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Nakon uvodnog intoniranja himne u izvedbi Pie Kartelo uz pratnju Valentine Žlabura i minute šutnje za poginule i umrle branitelje, sjednicu je otvorio predsjednik vijeća Ivan Tuđa.

Na dobrobit građana

-Kao i većina jedinica lokalne samouprave postojimo od 1993. godine pa bi ovom prilikom se prisjetio svih koji su dali svoj doprinos razvoju grada u ovih tri desetljeća, od vijećnika, predsjednici vijeća do svih gradonačelnika koji su obnašali tu dužnost. Grad Oroslavje je po svim segmentima opravdao svoje postojanje te se neprestano razvijao. Naš proračun je na početku bio dva milijuna kuna, a sada je na 25 milijuna. Razvijali smo se prvenstveno zahvaljujući našim građanima i investitorima, a Grad je najviše investirao u infrastrukturu – rekao je Ivan Tuđa koji je u prošlosti i sam obnašao dužnost gradonačelnika Oroslavja te se dotaknuo sadašnjeg Gradskoj vijeća:

-Neki nas nazivaju diletantima, bacačima klipova, međutim siguran sam da radimo dobar posao. Izglasali smo dva proračuna koja su ključna za razvoj grada. Kako bi mogli krenuti u izgradnju svlačionice smo izglasali rebalans, a nadalje radili smo dva prostora plana koje su omogućile investicije – poručio je predsjednik Tuđa te dodao kako suradnje s gradonačelnikom ima, ali nije idealna pa ga je pozvao neka to bude na korist svim građanima.

Okupljene je uvodno pozdravio i domaćin gradonačelnik Viktori Šimunić te odmah na početku istaknu kako se ne misli prepucavati već je sve pozvao na multimedijalno predstavljanje Grada koje su pripremili uvaženim gostima koji su došli iz dalekih dijelova Hrvatske kao što je gradonačelnik Splita Ivica Puljak te izaslanici Valpova, Otočca, Gline i Stankovaca.

-Prioritet nam je bio posložiti Gradsku upravu, imali smo nekoliko zaposlenih te nekoliko njih na ‘crno’. Vratili smo preko 11 milijuna kuna duga, ali nismo stali s radovima – poručio je gradonačelnik Šimunić te je nabrojao sve projekte koji tek dolaze i najavio kako će dalje raditi 200 posto za svoje mjesto, Oroslavje, Zagorje i domovinu.

Međunarodna suradnja

Ono što je ovoj sjednici dodatno dalo dimenziju, a što su nazočni mogli odmah primijeti pošto je bilo i riječi na Engleskom jeziku je prisustvo delegacije gradova iz Malte, Slovenije, Srbije i Poljske.

-Velika je čast biti ovdje danas i ponosan sam biti vaš gost. Suradnja dva grada ima svrhu približiti ljude, a to smo upravo učini s našim studentima pogotovo kroz i nakon pandemije. Iskoristili smo to najbolje što znamo kako bi produbili prijateljstvo – rekao je gradonačelnik St. Paul’s Bay Alfreda Grime.

Već spomenuti gradonačelnik drugog najvećeg grada Hrvatske obratio se je ispred svih (grado)načelnika.

-Prvi puta sam ovdje, ali sigurno ne i zadnji put. Ono što me posebno impresionira kod vas je spoj tradicije i modernizma, a kao gradonačelnik znam koliko je teško postići rezultate – kazao je Ivica Puljak poručivši kako se nada daljnjoj suradnji dvaju gradova.

Saborska zastupnica Boška Ban Vlahek isto kao splitski gradonačelnik prvi put prisustvovala sjednici u Oroslavju, te je ovom prilikom istakla kako gradonačelnik uvijek ističe srce što mu je glavna odlika, srčanost.

Ispred predsjednika RH okupljenima se obratila njegova izaslanica Martina Ciglević, istaknuvši kako je Oroslavje izabralo dobar smjer.

– Troškovi su smanjeni, a prihodi povećani, napredujete bez uvođenja prireza – kazala je Ciglević, dodavši kako je važno prepoznati mogućnosti za dobar razvoj, kako bi se podigla kvaliteta života.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović čestitke je uputio kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, istaknuvši kako Vlada RH prepoznaje kapitalne i važne projekte u Oroslavju te, bez obzira na političke opcije, gleda za budućnost i dobrobit građana.

Oroslavčanima i Oroslavčankama obratio se ovom prilikom krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

-Dan Grada je izvrsna prilika za prisjetiti se sveg učinjeno i odmah to staviti iza sebe i okrenuti se prema budućnosti. Nekad se je smatralo kako je uspješan gradonačelnik onaj koji napravi jedan kapitalan projekt, a to danas više nije slučaj. Zbog toga je bitno da svi imamo istu šansu jer se gleda samo rezultat. Između dva izborna ciklusa zato glave skupa i radimo na korist građanima – poručio je župan Kolar te je najavio investiciju u sportsku dvoranu.

Nagrađeni

Obljetnice gradova i općina su odlična prilika za odati priznanja samim građanima koji su na ovaj ili onaj način zadužila lokalnu zajednicu. Tako nisu ni u Oroslavju propustili ovu jubilarnu priliku za uručiti Zahvalnice Florianu Šalecu za uspjeh u automobilizmu, Leonu Usmianiu za izuzetne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima, Jasmini Lukažinec za doprinos u očuvanju seoske i tradicijske baštine, Snježani Ormuž za doprinos u predškolskom obrazovanju, Neviji Frajzman za postignute rezultate u sportu, obitelji Dinjar za postignute rezultate u sportu, promociju zdravog načina obiteljskog života, inspiraciju i motivaciju, Josipu Kneziću za uspjeh u provedbi hipoterapije, Davoru Klenkaru, policijskom službeniku za promicanje sigurnosti djece u prometu kroz biciklističku učilicu, čiji je i osnivač, Ivanki Ptiček za promicanje zdravlja, Anamariji Kovačević za humanitarni rad te Darinki Pušek za doprinos u očuvanju kulturne baštine.

Nadalje ovom prilikom su dodijeljena Posebna priznanja za obljetnice godine rada koje su dobili Drago Bosnar za 50 godina svećeničke službe, Sportsko – ribolovni klub “Klen“ za 30 godina djelovanja, Kuglački klub Obrtnik za 25 godina djelovanja, Tvrtka Pireko d.o.o. za 30 godina djelovanja te KUD-u Sloboda Oroslavje za 45 godina djelovanja.

Ove godine plaketa i nagrada Grada Oroslavja dodijeljene su za doprinos u kulturi i promicanju kulturne baštine Andrijani Tomić, odnosno za razvoj glazbene kulture i promicanje Grada Oroslavja Kreši Oremušu.

Nagrade za životno djelo dobilo je čak troje građana i to Krunoslav i Vladimir Pavlina posthumno te Zdravki Dolenc.

Ispred svih nagrađenih obratio zahvalom Gradu svećenik Drago Bosnar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba