Jedno je sigurno, nikad nemojte na telefon otkrivati osobne informacije

Svi smo im barem jednom bili na meti – evo kako ih razotkriti

Objavljeno: 08.08.2023. zagorjeinternational

Tvorci antivirusnog programa Avast otkrivaju nekoliko savjeta koji vam mogu biti od koristi u ovakvim situacijama.  

Najprije provjerite broj pozivatelja. Ako vam osoba kaže da radi za određenu državnu instituciju, na internetu možete bez poteškoća provjeriti odgovara li broj s kojeg ste primili poziv onim brojevima koji su navedeni na službenoj stranici institucije. Pri tome, dobro provjerite URL web stranice. Prevaranti znaju kreirati lažne internetske stranice kako bi prevara bila uvjerljivija, ali ih može odati URL.  

Nadalje, kada pronađete službeni broj institucije, pozovite ih i objasnite im da ste primili poziv od osobe koja se predstavlja kao njihov zaposlenik. Ako su vas doista trebali, objasnit će vam o čemu je riječ. No, ako ne znaju što je u pitanju i zašto se primili takav poziv, velika je šansa da je u pitanju bila prevara pa budite oprezni.  

Nemojte otkrivati nikakve osobne informacije. Neki podaci koje nikada ne biste trebali otkriti putem poziva, osobito ako niste sasvim sigurni je li u pitanju prevara, uključuju vaš datum rođenja, adresu stanovanja, pružatelje internetskih usluga, prenosi N1.

Još jedna stvar koja bi vam trebala biti alarm jest ako vas putem poziva traže da izvršite plaćanje. Ne šaljite novac dok niste u potpunosti sigurni za što plaćate i kome novac uplaćujete.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba