SV. KRIŽ ZAČRETJE: Predstavljen program 55. Prvog glasa Zagorja, tradicija je upotpunjena novitetima

Cvek otvara, Prvi glas Zagorja ‘stisnut’ u jednu večer, purica seli na Banovinu, a Parni Valjak u ‘finalu’ puni trg

Objavljeno: 07.08.2023. zagorjeinternational

Ususret najvećoj manifestaciji koja se održava u Svetom Križu Začretje predstavljen je program 55. Prvog glasa Zagorja koji će trajati punih tjedan dana, od 19. do 26. kolovoza.  

Festival je to koji je poznat i van granica same Krapinsko – zagorske županije, a održati ga više od pola stoljeća iziskuje posebno zalaganje. Tako je o novitetima govorio načelnik Marko Kos.

– U sitnim detaljima smo pokušali obogatiti festival s raznim sadržajima. Kao i svake godine pokušavamo izmisliti nešto novo i privući ljude prema sportu. Prostor Banovine se prilagođava našim najmlađima odnosno djeci kako bi imali cijeli tjedan, kad roditelji dođu na koncert, oni imali sadržaj za sebe – kazao je Kos te se dodatno osvrnuo na predstavu Histriona:

– Ona je uistinu kvalitetna i dobro posjećena, a zvijezda je dakako Dea Presečki, naša Zagorka, daje posebni šarm. S obzirom na to da je to nova predstava, Histrioni su vrhunski glumci i uz dobro vrijeme zasigurno će svetokriški trg biti pun. A što se tiče samog trga, u zadnjih nekoliko mjeseci se svi festivali po Zagorju uljepšavaju te smo tako mi ove godine zatvorili cijeli trg, s dva obilazna pravca kroz cijeli tjedan. Tako će ponuđeni sadržaj u središnjem dijelu biti još nešto upotpunjeni – poručio je Kos.  

Tomislav Špiček se dotaknuo važnosti purice i purana.

– Čak su ih i opjevali tako da su neizostavna namirnica koja je kod nas doma, ali i u ugostiteljstvu. Drago mi je da možemo raditi na poboljšanju gastronomske ponude upravo s puricom. Ove godine razmatramo prijedloge za raditi puricu s krpicama kako ne bi bila stalno s mlincima. Volim iskoristiti sve od purice tako da bi drugo u ponudi bio danas vrlo popularni ‘club’ sendvič ili pureći burger. Naravno uz sve to bude i tradicija ostala, radit ćemo na licu mjesta jedno jelo za što se nadam isto velikoj posjećenost – najavio je Špiček.

Načelnik Kos nadovezao se na puricu i osvrnuo se na novitete.

– Što se tiče same purice, oživljavamo stare prostore u Svetom Križu Začretju, ako nam bude vrijeme dozvoljavalo mi bi to preselili, zbog dobre i velike posjećenosti na prosto Banovine. Prostor jer to koji je stari i rustikalni što mu daje dodatni šarm. U svakom segmentu smo se trudili zadovoljiti svaki apetit od najmanjih s dobrim ćevapima do onog najzahtjevnijeg nepca s vrhunskim vinima i puretinom. Dodatnim uređenjem bi bilo nešto što još u Zagorju nije viđeno. Dakle, bio bi šator u vidu piknika koji nije ni proziran ni plastičan već je prirodan i prihvatljiv za ovo današnje vrijeme – poručio je Kos.  

Maestro Franjo Mraz dotaknuo se glavne točke festivala ali ujedno i smanjenja broja natjecatelja.

– Biti ću kratak što se tiče audicija i pjevača. Još jedan put, stalno spominjemo taj Parni Valjak. Usput rečeno, ja i oni, ne da smo ista generacija nego smo u srednjoj školi bili isti razred. I kroz razgovor i animaciju da dođu ipak u Začretje, on me uvjerio da nema smisla i zaista nema smisla, s tim instrumentima nakrcati pozornicu. Već smo imali upita zašto je čitav Prvi glas Zagorja u jednom danu, eto zašto. Zbog toga smo smanjili broj pjevača, ali kad ukupno vidite 14 pjevača puta dvije pjesme, opet bude pristojna brojka pjesama. To je dvadeset osam kompozicija, sasvim dovoljno, jer Krapina usput rečeno, na retrospektivi nekad ima i tridesetak kompozicija. Tako da smo mi smanjili, jednim udarcem ubili smo više muha – kazao je Mraz.

Na njegove riječi nadovezao se maestro Robert Mihovilić.

– Da, ove godine kandidati nam dolaze iz cijele Hrvatske; Dugog Sela, Varaždina, čak neki koji žive u Njemačkoj rodom iz Sarajeva. Svi su odabrali kajkavsku popevku koje će biti izvedene na Krapinskom festivalu, tako da će to biti interesantno. Orkestar ove godine će biti velik i opsežan. Četri gudača, šest tambura, četri puhača, cijela ritam sekcija, gitare i klavir tako da imamo fini reprezentativni big band kako kaže naš načelnik. Eto nadamo se da će pjevači, pošto ih ima čak desetak debitanata, vjerujemo da će ispuniti sva očekivanja festivala – kazao je Robert Mihovilić.

Na festivalu sudjelovati će 14 pjevača od kojih je 10 debitanata. Pjevači nam dolaze iz različitih krajeva Hrvatske pa čak i iz Slovenije iz Maribora. Slovenska pjevačica odabrala je kajkavsku kompoziciju. Dolazi nam i sopranistica Lucija Jelušić koja je svoju karijeru baš i započela sa nepunih 10 godina u Svetom Križu Začretje, istaknuto je, a cjelokupni program prezentirao je Franjo Kučko i možete ga pogledati u nastavku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba