Sve u svrhu promicanja svijesti o važnosti tog čina

ZAGORJE: Obilježen svjetski tjedan dojenja

Objavljeno: 06.08.2023. zagorjeinternational

Dojenje je proces kojim se dijete hrani majčinim mlijekom i koji djetetu osigurava zdrav rast i razvoj.  Najbolji je način prehrane djece jer majčino mlijeko je nemoguće stvoriti ili oponašati umjetnim putem. U dobrobiti dojenja, uz pozitivne učinke na fizičko zdravlje djeteta, posebno se govori o pozitivnim psihološkim učincima na mentalno zdravlje. Majka tijekom dojenja prenosi djetetu osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti.

Svjetski tjedan dojenja obilježava od 1. do 7. kolovoza 2023. godine, s ciljem poticanja svijesti o važnosti dojenja.

Krapinsko – zagorska županija je upravo s tim istim ciljem poticanja dojenja osnovala ‘Koordinacijski tim za promicanje dojenja na području KZŽ’, sa zadaćom  poticanja i koordiniranja aktivnosti usmjerenih promicanju dojenja općenito, kao i osiguranja edukacije zdravstvenih radnika, trudnica i roditelja, volontera i predstavnika organizacija civilnog društva, poticanja rada grupa za potporu dojenju i drugih aktivnosti u lokalnoj zajednici kao “Zajednici – prijatelju dojenja“, sukladno Programu za zaštitu i promicanje dojenja. Svi napori i sve aktivnosti usmjerene su jednom cilju:  osvijestiti činjenicu da gotovo sve žene mogu dojiti, ako su im osigurane informacije, podrška obitelji, zdravstvenog sustava i društva u cjelini.  

Župan Željko Kolar podsjetio je kako je KZŽ u promicanje dojenja uložila značajna sredstva – u opremu rodilišta u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, edukaciju zdravstvenih radnika te informativno-edukativni materijal o dojenju.

– S ponosom možemo reći da je naše rodilište “Prijatelj djece“ u svakom smislu te riječi, kao i da na promicanju dojenja odlično rade i svi ostali zdravstveni djelatnici koji skrbe o zdravlju majki i djece – poručio je župan Kolar.

Više o radu Grupa za potporu dojenja na području Krapinsko – zagorske županije pronađite ovdje: https://dzkzz.hr/grupe-za-potporu-dojenja/

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba