Već na jesen se kreće u realizaciju ostalih prometnica

Gotova je sanacija mosta u Donjoj Stubici vrijedna preko 366.000 eura

Objavljeno: 01.08.2023. zagorjeinternational

U Donjoj Stubici održan je obilazak saniranog mosta na županijskoj cesti 2200 u naselju Vukšinec. Most je zbog svojih prometno – tehničkih nedostataka, a i zbog oštećenja nastalih prilikom potresa saniran, odnosno izgrađen je novi most na koji je potrošeno nešto više od 366.000 eura. Na obilasku mosta, između ostalih, prisustvovali su i ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec, Dubravko Kampuš, predstavnik radova ispred tvrtke Zagorje Pro – Kon, predsjednik Gradskog vijeća Donje Stubice Nikola Boromisa te župan Željko Kolar.

Ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec rekao je kako je postupkom javne nabave za izvođača odabrana tvrtka Tarac iz Bedekovčine

– Sa samim radovima smo započeli u ožujku, nažalost vremenske prilike koje smo imali tijekom travnja i svibnja značajno su nam remetile dinamiku i samo izvođenje radova, no ovih dana, što se tiče samog konstruktivnog dijela, novi most je gotov, kroz njega se promet odvija sa svim elementima koje on ima. Što se tiče same vrijednosti ovih radova, uključujući i projekte, nadzor i same radove, iznosi nešto više od 366.000 eura – rekao je Sirovec te se dotaknuo i ostalih radova koji su se odvijali na području Donje Stubice.

– Sanirali smo i klizište Hruševec gdje je samo vrijednost radova nešto više od 40.000 eura, zatim sanirane su i dionice lokalnih cesta. Dakle, imamo lokalnu cestu 22082, Milekovo selo, ukupne dužine nešto više od 1330 metara, izvedena vrijednost radova 111.757 eura, zatim imamo sanaciju lokalne ceste oznake L22073. Tu je dužina ukupne sanirane dionice 1470 metara, sama vrijednost radova 134.074 eura. Zatim imamo sanaciju lokalne ceste 22076 u naselju Podgora, dužine 1440 metara, vrijednost radova 126.076 eura i sanacija županijske ceste 2198 u naselju Matenci, dužine 1960 metara i vrijednosti 207.238,50 eura. Svi radovi koji su spomenuti na području Donje Stubice, a koji su financirani uz pomoć Fonda solidarnosti i djela sredstava Županijske uprave za ceste ukupno iznosi nešto više od 941.000. Što se cesta tiče to je ukupno 6,9 kilometara novog asfaltnog kolnika na županijskim i lokalnim cestama na području grada Donje Stubice – istaknuo je.

Dubravko Kampuš ispred tvrtke Zagorje Pro – Kon predstavio je radove koji su se izvršili na mostu.
– Cijela investicija je zamišljena kao betonski monolitni most raspona devet metara i širine punog profila ceste od šest metara s nogostupom s obje strane. U sklopu mosta odrađen je dio rekonstrukcije pristupne ceste. Sam most je bio dosta kompleksan projekt, s obzirom na to da je u relativno kratkom roku izvršeno rušenje postojećeg mosta i izgradnja novog mosta te su se radovi izvodili u izuzetno lošim vremenskim prilikama. Imali smo problema s visokim vodostajem koji nam je u jednom trenutku odnio pješački most – kazao je Kampuš istaknuvši upravo vremenske prilike kao razlog pomicanja roka.

Predsjednik gradskog vijeća Donje Stubice Nikola Boromisa napomenuo je koliko je bitno proširivanje mosta.

– Inače, ovaj most je bio uži pa je uz pomoć ŽUC-a, koji je sufinancirao, napravljen u punom profilu. U Donjoj Stubici napravljeno je 17 kilometara cesta gdje smo mijenjali kompletno donji ustroj te se je postavljen geotekstil i asfalt – rekao je predsjednik Boromisa te nabrojao još projekata koji su rađeni u potresnoj obnovi:

– Uz to obnovili smo zgrade Pučkog učilišta i Caritasa, a sada radimo na cjelovitoj obnovi zgrada. Sa Županijom smo obnovili protupotresno dvorac Stubički Golubovec – naveo je Boromisa uz napomenu kako je sve riješeno unutar rokova.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako sadašnji most zadovoljava sve kriterije te kako se upravo na ovakvim projektima proširivala dimenzija te prilagođavala kvaliteta postojećim dionicama.

– Sve jedinice lokalne samouprave koje su se javile na javni poziv i ŽUC su završili radove nakon ovog produženja roka koji je bio za pojedine dionice do 31. srpnja, osim grada Pregrade koji je tražio produljenje roka do 31. kolovoza i njemu smo i produžili rok do kraja kolovoza, s time da je prema nekakvim planovima predviđen rok završetka oko 20. kolovoza kako bi mi kao provedbeno tijelo mogli dati završno izvješće do 31. kolovoza – rekao je župan te rekao kako će po završetku javnost dobiti točne informacije koliko je sredstva izdvojeno za koje radove.

– Nastavljamo investicijski ciklus s 4 milijuna eura kroz kreditnu liniju koju smo pokrenuli još prošle godine, s time da se sada dionice koje smo mi predvidjeli za sanaciju i modernizaciju mijenjaju jer je dobar dio toga riješen u ovoj protupotresnoj obnovi, ali i dalje postoje potrebe i mi ćemo na jesen i proljeće realizirati dodatne dionice – objasnio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba