Ususret jednoj od najvećih zabava u Zagorju i Danu grada Oroslavja, gradonačelnik Šimunić napravio je osvrt na završene, ali i buduće projekte

“Mjesto u vrtiću je danas najveća demografska mjera – borimo se kako bi prijavili dodatne četiri vrtićke grupe”

Objavljeno: 30.07.2023. zagorjeinternational

Iz dana u dan nam se približava, kako joj već tepaju, ‘najveća zabava u Zagorju’. Naravno, riječ je o proslavi Dana grada Oroslavja koje se svake godine obilježava višednevnim zabavnim programom ususret Velikoj Gospi, odnosno sredinom kolovoza. Osim što je ovo izvrsna prilika za najaviti koje će velike face zabavljati Oroslavčane i njihove goste, ovo je također izuzetna prilika za napraviti rezime učinjenog protekle godine. Zbog toga smo se obratili gradonačelniku Viktoru Šimuniću koji nam je prezentirao projekte, kako završene, tako i one u tijeku, ali i one koji će se tek provoditi.

Slobodno možemo reći kako su proteklu godini obilježili projekti financirani iz Europskih fondova.  

Kapitalni projekti

– Završena je biciklistička staza između Oroslavja i Zaboka koja je financirana djelom iz urbane aglomeracije, što će reći iz Europe. Završena je rekonstrukcija kata Društvenog doma u Mokricama u sklopu projekta ‘U službi svih nas’, koji je isto tako financiran sredstvima EU, a unutar kojeg smo imali puno radionica. Dječje igralište u Parku obitelji Prpić također je sufinancirano sredstvima Europske unije – nabrojao je gradonačelnik Šimunić samo neke od Kapitalnih projekata, iako je, kako sam kaže, tu bilo pregršt asfaltiranja, no bilo bi predugo za nabrojati sve provedene komunalne aktivnosti.

 

Izazov koji sam po sebi nije projekt, ali uzima istu, ako ne i veću važnost, dakako je stabilizacija Gradskog proračuna.  

– U ovih godinu danas smo riješili pitanje stabilizacije financija u Gradu, a važno je napomenuti kako su u dvije godine vratili preko 10 milijuna kuna duga. Stoga možemo reći kako su dugovi riješeni, iako smo još nešto kreditno zaduženi, mi trenutno funkcioniramo fiskalno super – kazao nam je gradonačelnik, istaknuvši kako se Grad i kadrovski posložio te kako su svi izazovi s početka mandata riješeni.

Iako, rješavanjem zadanih problema s početka mandata Grad puno lakše diše, ne znači da su i svi tekući problemi riješeni.

– Trenutno rješavamo takozvane ‘kosture iz ormara’. Naime, imali smo jednu česticu koju je Grad kupio još 2016. godine, a nitko se nikad nije upisao. Usudio bi se reći, Grad je u posljednjih 10 godina kupio što parcela, što dvorca u vrijednosti preko 100.000 eura, bez da se je upisao u njih – rekao nam je Šimunić na pitanje o trenutnim izazovima s kojima se susreće.

Doslovce nezaobilazna tema kada je Oroslavje u pitanje je cesta u Mokricama. Pošto je ona u nadležnosti Hrvatskih cesta, Grad ne može utjecati na tijek njezine izgradnje, a čekanje je pomaknuto za sredinu jeseni.  

– Nažalost, cesta, koliko vidim, sporo napreduje. Ostaje jedino nada kako će novi rokovi biti stvarno ispoštovani jer trenutna situacija u Mokricama je kaotična, s obzirom na to kako se radi i aglomeracija. Za prolazak Mokricama sada vam je potreban dobar džip ili traktor – ispričao nam je gradonačelnik te objasnio okolne pravce:

– Bilo je upita od strane građana de se uredi jedan okolni pravac, međutim sam izlaz s te ceste je opet zatvoren. Most preko kojeg bi se mogao napraviti taj obilazni pravac je krajnje upitan, kada se govori o izdržljivosti koju može podnijeti. A s druge strane, trebalo bi uložiti dobar dio novca u tu cestu tako da mi nismo išli u to jer je bio obećan rok koji je bio podnošljiv za stanovništvo Mokrica – kazao nam je gradonačelnik Šimunić.

Goruća tema u Oroslavju je uvijek i stanje između gradonačelnika i Gradskog vijeća, od nedavno predvođenog novoizabranim predsjednikom Ivanom Tuđom.  

– Suradnje s Vijećem, nažalost, nema. Na posljednjem vijeću na kojem sam bio su me vijećnici doslovno vrijeđali. Stalno se spominje neka netransparentnost, ali moram napomenuti kako su još od 1. siječnja prošle godine dostupni svi troškovi i računi na javnim stranicama Grada. Štoviše, nitko u Zagorju nema to tako transparentno kao mi. Dakle, sve je vidljivo, na sva pitanja se odgovara. Mi s naše strane dajemo sve od sebe i koliko god nam se postavlja noga ili nam se nekakvi klipovi bacaju, i dalje se borimo za naše građane – poručio je gradonačelnik.  

Demografske mjere

Nakon što smo se dotakli pomalo mučne teme, Šimunić se okrenuo budućnosti i onome što će tek biti učinjeno u narednom periodu.  

– Imamo javnu nabavu za nogostup koji spaja Krušljevo Selo i Gornje Oroslavje, što je dionica duga 1,1 kilometar uz koju će se raditi i odvodnja. Ono što je posebno bitno je izgradnja sportskih svlačionica. Naime, to je projekt koji se čeka preko 90 godina, a sada će konačno biti realiziran. Usudio bi se reći kako u 30 godina Grad nije izgradio niti jednu svoju zgradu. Istini na volju, bilo je tu dogradnje, kako vrtića, tako i knjižnice, ali baš gradnje objekta nije bilo. Stoga, bez problema možemo reći kako je ovo jedan povijesni projekt kojeg smo započeli i kojeg budemo završili. Isto tako, sve je spremno i prijavljeno na natječaj NPOO-a za reciklažno dvorište. Projektira se vrtić u Mokricama, za koji radimo na prijavi dodatne dogradnje. Nadamo se kako bude to prošlo jer bi onda gradili vrtić za sveukupno devet skupina – izdvojio je gradonačelnik projekte koje želi ostvariti u ovom mandatu te je dodatno podcrtao važnost vrtića:

– Najbolja demografska mjera jest vrtić. Mjesto u vrtiću je danas najveća demografska mjera i mi radimo danas sve za ta mjesta. Doslovno se borimo mjesec dana s tim da Grad nije upisao jednu parcelu koja bi nam bila potrebna da se možemo prijaviti na NPOO za dodatne četiri grupe za vrtić da bi mogli parcelirati i da bi se mogli prijaviti sada na ovaj natječaj za kojeg rok uskoro ističe. Trenutno smo pri kraju te prijave i uspjeli smo sve to napraviti. Moramo razmišljati na budućnost pošto se mnoge obitelji doseljavaju u Oroslavje. Za te obitelji moramo osigurati vrtić, kao najveću demografsku mjeru – istaknuo je Šimunić uz ono sve što i drugi rade za obnovu demografske slike.

Najveća tombola u RH

Tradicionalno, u Oroslavju dani sredinom kolovoza rezervirani su za feštu kakve nema u Zagorju, a gradonačelnik nam je otkrio kako će zabava ove godine trajati duže nego prethodne.

– Lani je bila fešta četiri dana, ove godine će biti pet dana. Trudimo se to brendirati kao ‘najveću zabavu u Zagorju’ budući da imamo najveću tombolu po vrijednosti u RH, što je prepoznala i Hrvatska turistička zajednica te razne tvrtke s države razine. Vjerujem da ova zabava može smo još bolje rasti, a ono što je najvažnije je ako se građane pita osim da imaju dobro zabavu, je da se čim manje novaca na to potroši, cilj je da ta zabava kroz par godina može biti samoodrživa – rekao nam je gradonačelnik Šimunić te nam najavio i izvođače:

– Ljetnu pozornicu nam otvara Željko Bebek s bendom, zatim 12. kolovoza imamo pjevače ‘A strane’, a to su Vjekoslav Ključarić, Alen Đuras, Sabrina Hebiri i Damir Jurišević. Susjed iz Zaboka, osvajač Porina, JR August nam dolazi 13. kolovoza i nakon njega Pips, Chips i Videoclips. Dan nakon, najglasnije ime je sigurno Jelena Rozga, a 15. kolovoza imamo izvlačenje spomenute velike tombole grada Oroslavja i nakon toga će nas zabavljati Kavaliri – nabrojao je Šimunić, ali isto tako istaknuo kako je tu još cijeli niz popratnog sadržaja, kao što je podjela graha poslije mise, koja je prerasla u tradiciju te će tada zabavljati Kontra bend.

Gradonačelnik je iskoristio ovu priliku za uputiti čestitku svim građanima i građankama Oroslavja.- Htio bi se zahvaliti građanima na povjerenju i podršci koju dobivam, htio bi im od srca čestitati dan župe Blažene djevice Marije i Dan grada Oroslavja. Vjerujem da samo zajedništvom i kad stavimo glave skupa možemo ići naprijed još jače i da možemo još više razviti ovaj grad. I da konačno naši građani mogu biti ponosni što su stanovnici grada Oroslavja – zaključio je Viktor Šimunić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba