Uoči Svečane sjednice povodom Dana općine srušen kvorum

KROK: Izgleda da pojedinci u našoj općini podržavaju seksistička i nasilnička ponašanja prema ženskom spolu, ali Konjščina će postati sigurno mjesto za žene

Objavljeno: 29.07.2023. zagorjeinternational

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća prije Svečane sjednice povodom Dana općine na kojoj se je trebalo raspravljati o donošenju rezolucije ‘Konjščina sigurno mjesto za žene’, ali i o zahvalnicama i poveljama, HDZ-ovi vjećnici su odlučili napusitit sjednicu i time su srušili kvorum. Povodom toga su se priopćenjem oglasili iz Općine Konjščina te ga ovim putem prenosimo u cijelosti:

U petak, 28. srpnja, trebala je biti održana 23. sjednica Općinskog vijeća Općine Konjščina koja se nije mogla održati zbog nedostatka kvoruma, odnosno tri vijećnika (HDZ) napustila su sjednicu i na taj način srušila kvorum.

S obzirom da Općina Konjščina obilježava Dan Općine i župe sv. Dominika, idućeg petka, 4. kolovoza, održati će se Svečana sjednica na kojoj će se dodijeliti Zahvalnice i Povelje Općine Konjščina. Povelje Općine trebaju pripasti Ireni Kušec-Kovinčić, predsjednici KUD-a i Ivanu Curišu te Antonu Kudyashovu, konjščinskom poznatom fotografu, kao i brojne Zahvalnice.

Kako je nakon neodržavanja Općinskog vijeća izjavila načelnica Anita Krok, najviše ju žalosti jer su trebale biti donijete Odluke vezane uz Zahvalnice.

-Najviše Zahvalnica dobiti će nagrađivana djeca, učenici koji su postigli izvrsne rezultate na sportskim i glazbenim natjecanjima. Ujedno, trebala je biti donesena odluka o Povelji našoj predsjednici KUD-a, Ireni Kovinčić, kao i našem fotografu Antonu. Odluka o Poveljama i Zahvalnicama nije donesena radi odlaska HDZ-ovih vijećnika koji su vrlo vješto iskoristili godišnje odmore vijećnika koji nisu mogli prisustvovati Vijeću. Srušili su kvorum i ove odluke nisu mogle biti izglasane – kazala je načelnica te dodala kako u ovim bitnim stvarima za Općinu trebaju biti složni i prevladati svoj ego.  

-Očito pojedinci to nisu u stanju – rekla je načelnica.  

Jedna od točaka dnevnog reda bila je i davanje suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Konjščina koji je potrebno uskladiti sa Zakonom o predškolskom odgoju.

-Ni ova točka nije mogla biti izglasana radi odlaska HDZ-ovih vijećnika, a Upravno vijeće ima određeni rok za usklađenje Pravilnika kojega je odredilo nadležno Ministarstvo – naglasila je Krok.

-Sjednica vijeća nije dječja igra i mjesto za liječenje vlastitog ega. Ovdje smo da mislimo na dobrobit naših mještana i razvijamo našu općinu. Izgleda da pojedinci ne razmišljaju tako, nego na ovaj način liječe vlastite frustracije – dodala je načelnica.  

Na dnevnom redu trebala je biti i Odluka o izradi treće izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Konjščina, čiji je cilj osiguranje daljnjeg kvalitetnog prostornog razvoja i uređenja Općine Konjščina za doprinos društvenom i gospodarskom razvoju, zaštiti okoliša i racionalnom korištenju prirodnih i kulturnih dobara. Programsko polazište izmjena i dopuna PPUOK je osiguranje uvjeta za smještaj i izgradnju stambenih, gospodarskih i drugih građevina za koje postoje objektivne potrebe.

-Zaprimili smo veliki broj zahtjeva, kako fizičkih osoba koji žele graditi kuće i ovu odluku čekaju već dvije godine, tako i od osoba koji žele prenamijeniti kuće u kuće za odmor i na taj način razvijati turizam na području naše Općine. I gospodarstvenici koji rade na našem području žele širiti svoje kapacitete što je nama izuzetno bitno – rekla je načelnica dodavši kako se upravo radi ovih zahtjeva krenulo u izmjenu Prostornog plana.  

Napomenula je još kako Općini gospodarstvo znači sve, jer se sam proračun Općine puni od gospodarstva te se tim sredstvima osiguravaju daljnja financiranja.  

Na ovoj sjednici trebala je biti usvojena Rezolucija Općinskog vijeća o proglašenju Općine Konjščina sigurnim mjestom za žene. Cilj ove rezolucije je  spriječiti svaki oblik diskriminatornog ponašanja prema ženama, bilo u vidu fizičkog nasilja, onemogućavanja napredovanja na poslu, vrijeđanja po rodnoj osnovi, vrijeđanja preko društvenih mreža i slično.

Odlaskom HDZ-ovih vijećnika i rušenjem kvoruma niti ova Rezolucija nije mogla biti usvojena.

– Izgleda da pojedinci (op. a. HDZ-ovi vijećnici) podržavaju određene seksističke, nasilničke komentare i ponašanja prema ženskom spolu. U svim drugim općinama i gradovima naše županije ova rezolucija je zajedničkim glasovima donesena, bez obzira na stranačku opredijeljenost. Očito da to u našoj Konjščini nije moguće – komentirala je  načelnica dodavši kako na njihovim vijećima često dolazi do rodne diskriminacije i vrijeđanja žena.

– Moja poruka pojedinim vijećnicima  je da će Konjščina postati sigurno mjesto za žene – zaključila je načelnica Anita Krok.Dodajemo još kako će se novi datum sjednice naknadno dogovoriti, ali svakako prije održavanja Svečane sjednice Općinskog vijeća koja će se održati idućeg petka, 4. kolovoza – stoji u priopćenju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba