Načelnica Konjščine Anita Krok o vođenju općine, najvećim izazovima i brojnim projektima koji slijede:

“I dalje ću se truditi da nam život svima bude kvalitetniji i bolji, a moja vrata otvorena su za svakoga”

Objavljeno: 29.07.2023. Vanja Hozmec

Općina Konjščina početkom idućeg mjeseca, točnije 8. kolovoza, slavi svoj dan i svojeg zaštitnika svetog Dominika. Bit će to posebno svečani dani kada će se, uz prisustvo brojnih mještana i uvaženih gostiju, svi žitelji Konjščine prisjetiti što se radilo u proteklih godinu dana.

Nama je uvid u to unaprijed dala načelnica Anita Krok koja se, kada su projekti i obavljeni poslovi u pitanju, tu doista imala čime pohvaliti. Počela je od projekta koji je dovršen netom prije prošlogodišnjeg Dana općine. Naime, baš je u to vrijeme dovršena obnova Kulturno i turističko-informativnog centra koji za Općinu i sve njene žitelje puno znači. 

Brojna ulaganja 

– Centar je vrijedan milijun eura, a sredstva za njega smo osigurali preko Ministarstva poljoprivrede i baš je ovih dana stigla cjelokupna isplata po tom projektu. Također, dobili smo i pola milijuna kuna sredstava za vlastiti udio. Nadalje, putem LAG-a ‘PriZag’ smo rekonstruirali ribičku kućicu i nadstrešnicu na Bajerima, a o vlastitom smo trošku napravili i sjenicu i to je stajalo oko 55.000 eura. Također, prije samog Dana općine prošle godine smo dovršili i parkiralište u odvojku Matije Gupca za što smo izdvojili oko 30.000 eura, a onda su nam najesen krenuli asfalterski radovi. Asfaltirali smo cestu u Jelovcu, u selu Pavlići, te cestu u Pešćenom u selu Cvetki, a za te smo radove izdvojili oko 50.000 eura. Također, uredili smo i mrtvačnicu koja je oličena i dobila je novu rasvjetu – pobrojala je načelnica Krok, pa nastavila: 

– Krajem godine smo dobili informaciju da smo prošli administrativne provjere vezane za dogradnju dječjeg vrtića, a zadnji dan godine smo s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture potpisali ugovor od 111.000 eura za obnovu propusta u Gornjoj Konjščini putem Fonda solidarnosti. Također, krajem godine je potpisan i ugovor s Krapinsko – zagorskom županijom od 82.000 eura za protupotresnu obnovu propusta u Sušobregu – dodala je načelnica.

Velik dio sredstava se u Općinu slio upravo iz Fonda solidarnosti EU. Naime, Konjščina je za obnovu prometnica i propusta na svome području dobila 1,6 milijuna eura.

– Tu je najbitnije bilo vraćanje prometnica u prvobitno stanje, a sve se moralo obaviti po propisu. Nije bilo lako i zbog manjka izvođača i materijala, a i cijene su otišle u nebo, no ipak se sve uspjelo. Sveukupno, obavilo se radova u vrijednosti 1,6 milijuna eura, a obnovljeno je osam dionica cesta i dva propusta. Dakle, mi smo protupotresno obnovili najbitnije i najprometnije ulice na području Konjščine. Uz to, obnovljene su ceste u Jertovcu i Turnišću – rekla je načelnica i dodala da su sva asfaltiranja završila do zadanog roka, 30. lipnja, a jedino što je ostalo do 20. srpnja bili su manji zahvati na spomenutim propustima koji su bili više kozmetičke prirode.

Uz ove velike i dugotrajne radove, na području Konjščine bilo je mnogo manjih, ali također bitnih ulaganja. Obnovljeni su društveni domovi po Mjesnim odborima, a svaki čas će se spravama opremiti i igralište u Galovcu.

– Također, na projekt našeg LAG-a smo prijavili i opremanje dječjim spravama takozvano ‘Gmanje’ u Jelovcu i to će stajati oko 150.000 kuna. Isto tako, ove jeseni smo spremni opremiti dječji kutak u Crkvenom, a mještani će se još dogovoriti na koju poziciju ćemo staviti sprave – dodala je načelnica.

Vrtić 

U međuvremenu su u Općinu stigle i vijesti da je ostvareno 2,4 milijuna kuna od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja za proširenje kapaciteta dječjeg vrtića. 

– Dobili smo sredstva za dogradnju čime će se osigurati još 40-ak mjesta u našem vrtiću. Drago mi je da je država prepoznala potrebu za time da se sve jedinice lokalne samouprave moraju fokusirati na predškolski odgoj jer je situacija s vrtićkim mjestima katastrofa. U međuvremenu smo s Ministarstvom potpisali i ugovor, a provedeni su i postupci javne nabave za izbor arhitekata koji će izrađivati projektno-tehničku dokumentaciju. Ona je gotova, čekamo ishođenje građevinske dozvole i vjerujem da ćemo odmah nakon Dana općine ići s javnom nabavom za izvođenje radova i da ćemo s tim krenuti najesen da sve bude gotovo do kraja proljeća 2024. godine – rekla je Krok. 

Uz to, Općina će u suradnji s Općinom Hraščina prijaviti prenamjenu jednog općinskog prostora u Konjščini, u prostoru “penzionerske zgrade”, za smještaj još 16 djece – za njih 12 s područja Konjščine i četiri s područja Hraščine. Ta će investicija stajati oko 100.000 eura. Zatim je dodala još nešto na što je posebno ponosna: 

– Nakon dugih 30 godina konačno smo riješili imovinsko-pravne odnose vezane uz naše igralište u Sportskoj ulici koje je sada konačno općinsko. Žao mi je jedino što nekadašnji bazen nije u našem vlasništvu jer ljudi često pitaju zašto ga ne uredimo. Na žalost, on za sada nije u vlasništvu Općine nego HEP-a – kaže načelnica no dodaje da se nada da će se i to u skoroj budućnosti riješiti na korist svih.

– Taj bi nam bazen doista lijepo pasao jer smo sada prijavili kompletnu rekonstrukciju sportskih terena, nogometnog igrališta s umjetnom travom, izgradnju teniskog terena i rekonstrukciju sportske kućice koja bi služila svim sportašima i rekreativcima. To smo prijavili na natječaj za javno-turističku infrastrukturu i čekamo rezultate. Isto tako, Ministarstvu turizma i sporta smo prijavili opremanje reflektorima i novom opremom naše betonsko školsko igralište i vanjsko vježbalište. I tu još čekamo rezultate, ali ako i ne prođemo, mi ćemo iznaći oko 14.000 eura u proračunu za to – kaže načelnica. 

Ono što je posebno važno istaknuti, zato što će uvelike utjecati na sigurnost građana, nova je kamera za kontrolu brzine u Varaždinskoj ulici.

– Prijedlog za postavljenje kamere smo iznijeli još prije pet godina, kada sam ja bila vijećnica, a onda sam ga ponovno iznijela i prije dvije godine. Dosta je polemika tu bilo oko izbora adekvatnog pomagala no sada je struka odlučila da je ovo mjesto pogodno za kameru – kaže načelnica. 

S izazovima u radu načelnica se, kako kaže, susreće svakodnevno, a trenutno su jedan od većih brojne zapuštene poljoprivredne površine. Općina je zbog toga nedavno potpisala i funkcionalno spajanje s Općinom Marija Bistrica za poslove poljoprivrednog redara. Općina je natječaj za redara raspisala, ali od prijavljenih nitko nije zadovoljavao uvjete pa uskoro izlazi i ponovljeni natječaj. Također, dodala je i da se na području općine ponekad susreće i s devastacijom imovine, pa su tako sada za Zagorsku ulicu naručene nove svjetiljke, ovoga puta izuzetno čvrste, jer su ove dosadašnje bile devastirane čak 40 puta. 

– Žao mi je što se ponekad moramo baviti i takvim stvarima, ali nadam se da će toga biti sve manje. Nadalje, veliki izazov nam je i državna cesta 540 koja vodi od državne ceste D24 do Komina. Projektiranje je trajalo godinu dana jer je to jako duga dionica i ići će sigurno u nekoliko faza. Po informacijama iz Ministarstva prometa, ubrzo će biti ishođena građevinska dozvola, a onda će se krenuti i u realizaciju. Cesta je vrlo nesigurna, nema nogostup, nije dovoljno široka, a i devastirana je. Uz to, to je cesta koja spaja dvije županije i zbog toga smatram da bi trebala biti bitna svima. Naravno, imamo i još neke manje nerazvrstane ceste, ali smo za njih spremni i čekamo natječaje, a nešto ćemo i mi pokriti iz proračuna – govori Krok i dodaje:

– Imamo i dva klizišta koja su nastala nakon nedavnih obilnih oborina i za koja smo u pripremi svega potrebnog za prijave na natječaje. Strpljivo očekujemo neke Vladine pakete kako bi to čim prije prijavili jer se radi o većim zahvatima koje JLS jednostavno ne mogu pokrivati iz svojih prihoda. Slična je situacija u cijeloj KZŽ kada se velik broj klizišta pojavio nakon tog nevremena. Isto tako, jedan od većih izazova je i izgradnja vatrogasnog doma u Galovcu za što smo ishodili građevinsku dozvolu, no natječaja nema već gotovo godinu dana. U međuvremenu su bile i priče da natječaji možda nama neće ni odgovarati jer smo po indeksu razvijenosti u šestoj skupini, a nismo ni brdsko-planinsko ili potpomognuto područje, ali to bi doista htjela da se konačno izgradi jer je njegova gradnja započela prije pola stoljeća i nikada nije bio dovršen – ističe načelnica. 

Općina će do kraja godine naći model sufinanciranja kastracije životinja jer u posljednje vrijeme ima velikih problema s napuštenim životinjama. Lovačko društvo “Fazan” u posljednje vrijeme, u suradnji s Općinom, aktivno radi na informiranju javnosti vezano za štete nastale od divljači na poljoprivrednim površinama. Gdje god se pojavi neki problem, u Općini nastoje iznaći neko rješenje, no načelnica dodaje:

– Često imam osjećaj da građani misle kako Općina može riješiti apsolutno sve što njih muči. Mi se doista trudimo da to tako i bude, ali ipak niti mi nismo svemogući, a dobar dio tih njihovih problema nažalost niti nije u našoj nadležnosti. Hvala sugrađanima na tome što imaju povjerenja da nam se obraćaju sa svojim problemima, no moraju znati da neke njihove probleme Općina jednostavno ne može riješiti uz najveću volju, energiju i znanje – poručuje Krok. 

Prema potrebama mještana

Što se tiče ostalih, manjih projekata, načelnica ističe da se radi sve prema potrebi. Svaki Mjesni odbor izjasni se koje su im najveće potrebe, pa se prema tome određuje što će se raditi. 

– Moram istaknuti da su pred ishođenjem projektno-tehnička dokumentacija i dozvole za izgradnju nogostupa prema Sušobregu. To je velika boljka jer nam tom dionicom, to je inače županijska cesta, prolaze hodočasnici prema Mariji Bistrici, ali općenito, bilo kakva šetnja tom dionicom predstavlja veliku opasnost. Uz to, tim nogostupom spajamo centar sa Sušobregom – ističe Krok i dodaje da će Općina taj projekt na proljeće 2024. prijaviti Županijskoj upravi za ceste na natječaj.

Također, Općina je vlastitim sredstvima, 41.000 eura, dovršila još jedan vrlo važan nogostup.

– Po prvi puta i napokon, napravili smo nogostup u našoj glavnoj ulici Ivice Gluhaka u centru i povezali smo ambulantu i dječji vrtić. Nogostup je dužine oko 170 metara i izuzetno nam je važan zbog vanjskog boravka naših predškolaca i učenika i sada sigurno mogu hodati nogostupom – dodala je Krok. 

Nadalje, slijede nova asfaltiranja po nerazvrstanim cestama, a među prvima je selo Huljeki. Dovršava se i Aglomeracija u Bočakima nakon čega će Općina sufinancirati asfaltiranje ceste na tom dijelu, a Aglomeracija potom seli u Jertovec. Uz to, plan je i uređenje simbola Konjščine, ‘Starog grada’. Isto tako, načelnica je za jesen najavila i radove na županijskim cestama cestama u Pešćenom i Donjoj Batini prema informacijama ŽUC-a KZŽ. 

Demografija, gospodarstvo, turizam

Što se tiče demografije, načelnica ističe da Općina već niz godina provodi brojne mjere poput naknade za novorođene, roditelje njegovatelje i slično, a od prošle godine po prvi puta su isplaćene božićnice umirovljenicima te ugroženim skupinama građana. Isto tako, prošle je godine donesen program za stambenu politiku za mlade i uskoro kreće natječaj za novčano poticanje mladih za kupnju prve nekretnine. Također, uz vrtić koji je općinski, Općina pomaže i Osnovnoj i Srednjoj školi, iako im nije osnivač.

– Srednjoj smo školi ove godine darovali zemljište za izgradnju poligona, a pomažemo im i inače koliko god možemo jer su škole inkubator kadra koji pobjeđuje na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima i doista su nam na ponos. Boljka nam je sportska dvorana koja je u lošem stanju. Pravomoćna je građevinska dozvola spremna, čeka se projekt koji će odgovarati uvjetima i stalno pokušavamo to ubrzati sa županom i KZŽ – kaže Krok, pa nastavlja:

– Trenutno se radi i na papirologiji vezanoj uz sređivanje potrebne prijavne dokumentacije i dozvola kako bi se moglo prijaviti uređenje zgrade starog restorana u samom centru, a tamo bi se svakako uredili prostori za knjižnicu, ali i za naše brojne udruge. Građani imaju mnogo prijedloga za taj prostor, od igraonice/rođendaonice za djecu, dnevnog boravka za naše osobe starije životne dobi i prostora za centar za mlade. U svakom slučaju prostor će ostati javne društvene namjene što i natječaji zahtijevaju. Nikad se ne zna, možda se kad-tad pojavi nekakav natječaj koji će donijeti nove ideje za iskoristiti prostor, ali svakako to je jedna od boljka samog središta Općine i riješit ćemo i to! Spremamo i projekt s Udrugom umirovljenika koji se tiče aktivnosti u trećoj životnoj dobi i smatram to iznimno bitnim jer mislim da je važno stvoriti uvjete da svim dobnim skupinama ljudi bude ugodno živjeti u Konjščini. Moram priznati kako nam je veliki problem zdravstvena zaštita. Općina nije osnivač Doma zdravlja i mi stalno postavljamo upite nadležnima jer imamo problem s ambulantom koja nema nositelja. Spremni smo liječnicima ponuditi neki oblik potpore, no na žalost, imam osjećaj da nisu zainteresirani, pa ih ovim putem još jednom pozivam da se jave u Općinu da dogovorimo paket mjera da nam ostanu tu – poručuje načelnica. 

– Isto tako, bitno nam je i ulaganje u vatrogastvo na što izdvajamo dodatnih oko 15.000 eura sredstava, a nedavno je dovršen projekt za izgradnju poligona u DVD-u Konjščina. Jako nam je bitna izgradnja parkirališta i garaže u Gornjoj Konjščini, a prije koji dan stiglo je i novo vozilo u DVD Jertovec za što je Općina također osigurala jedan dio iznosa – kaže Krok.

Što se pak gospodarstva tiče, posebno je istaknula sljedeće: 

– Moram reći da nam je velika boljka to da smo još u rješavanju poduzetničke zone u Jertovcu. Nemamo slobodne zone jer nam se taj dio jako brzo popunjava. Postojeći gospodarstvenici imali su većih investicija i znatnijih proširenja, a vjerujem da jednako tako planiraju i dalje. Na idućem vijeću donosimo odluku o pokretanju izmjene prostornog plana radi ucrtavanja nove zone na samom ulazu u Konjščinu u Turnišću, ali ćemo i točno definirati da općinsko zemljište koje se nalazi iza vrtića bude isključivo za izgradnju stambenih zgrada – govori načelnica. 

Veliko slavlje 

Proslava Dana općine, najavljuje, ove će godine biti specifična jer će se nakon 20 godina vratiti događanja i u sam centar, ispred zgrade Općine.

– Dani općine počinju otvorenjem izložbe naše umjetnice Ide Domišljanović, nakon toga imamo primanje osnovaca odlikaša te primanje za sportaše i nagrađene učenike. Za njih smo odredili poseban dan. Zatim 4. kolovoza imamo primanje novorođenčadi, a toga dana popodne je i svečana sjednica Općinskog vijeća. U petak onda imamo dva zabavna događanja, koncert Marka Vukesa u centru, a kod ‘Starog grada’ bude zabavni program uz ‘Gold Band’. Subota je dječji dan i bit će tu raznih aktivnosti, a nadam se da će biti i lunapark. Također, bit će tu i tradicionalnih natjecanja poput natjecanja Mjesnih odbora (ove godine i za udruge), natjecanja u potezanju užeta i natjecanja u kuhanju kotlovine. Nakon toga slijedi zabavni program uz grupu ‘Domino’. Nedjelja je rezervirana za naš ‘Dečec kup’ koji je poznat i van granica županije, a tu će večer sve začiniti tamburaši ‘Ledina’ kod ‘Starog grada’. U ponedjeljak slijedi malo kulturnih događanja i održat će se predstava Dramske udruge ‘Kaj’ u kojoj igra i naš lokalni glumac Mario Bačanek, a na sam dan svetog Dominika, našeg zaštitnika, osim svečane mise biti će i polaganje vijenaca sa braniteljima, a nakon mise bit će organizirano druženje s umirovljenicima – najavila je Krok. 

Za kraj, svojim je sumještankama i sumještanima poslala poruku i čestitala Dan općine.

– Moram doista svima zahvaliti na podršci, posebice posljednjih mjeseci kada je bilo jako puno posla uz redovne aktivnosti. Iako sam inače pozitivna osoba i vjerovala sam u to da ćemo sve stići u roku, svakako mi je puno značila lijepa riječ sugrađana. Ja ću se i dalje truditi da nam svima bude još bolje, a život kvalitetniji i naglašavam da su moja vrata otvorena za svakoga. Nadalje, svima želim puno zdravlja, zajedništva, mira i da uživamo u svim blagodatima koje imamo, a imamo ih puno, samo se trebamo okrenuti oko sebe. Još smo uvijek mjesto gdje je život i dalje lijep i ono što je najbitnije, siguran – poručila je načelnica Krok. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba