KONAČNO: Nakon dva otkazivanja, odabrane najbolje ‘brazde’ Zagorja

Domagoj Vuk i Stjepan Počekal najbolji su zagorski orači

Objavljeno: 29.07.2023. zagorjeinternational

Natjecanje orača KZŽ, sada već punoljetno, ove je godine bilo odgođeno dva puta, no danas je ipak vrijeme poslužilo te su plugovi spretno radili brazde na parceli u Industrijskoj zoni kraj solarne elektrane u Zlatar Bistrici. Samom natjecateljskom dijelu prethodio je ranojutarnji dolazak traktora i popratne mehanizacije na “borilište” te je publika mogla razgledati najnoviju tehniku, a poljoprivrednici razmijeniti iskustva o ovoj osnovnoj tehnici rada na zemlji.

Najbolji orači 

Zlatnu medalju u kategoriji premetnjak osvojio je Domagoj Vuk, kojeg su na postolje pratili na drugom mjestu Vilko Kukec i trećem mjestu Ivica Omerza. Dok u kategoriji ravnjaka najboljim se pokazao Stjepan Počekal, dok su srebro i broncu odnjeli Božidar Domitran i Juraj Hanžek. 

– Bavim se ovim poslom od 2010. Godine, a ovo mi je peto zlato na županijskom natjecanju. S tim da ovo zlato će biti potrebno opravdati, trebati će se primiti treninga jer konkurencija je svake godine sve žešća – rekao je pobjednik kategorije premetnjak Stjepan Počekal dodavši kako u profesionalnom životu živi od jutra do sutra na zemlji.

Zanimljivo je istaknuti kako je Domagoj Vuk debitant natjecanja.

– Iako se bavim poljoprivredom ovo je prvi puta da sam se okušao u ovom sportu. S obzirom na to kako mi je mentor Tomislav Kuharić drugi rezultat se nije niti očekivao – kazao je pobjednik u kategoriji Vuk. 

Osvrt na sve godine natjecanja orača napravio je predsjednik LAG-a Zeleni bregi Žarko Miholić, kojem je ovo dobro poznata manifestacija s obzirom na to kako je upravo on bivši načelnik Zlatar Bistrice.

– Sveukpuno natjecanje traje 19 godina, a u Zlatar Bistrici 12 uz malu pauzu tijekom korone. Stvorila se je jedna krasna tradicija kroz koju smo oranje doveli do razine umjetnosti. Ono što je posebno bitno naglasiti, kako mi Zagorci, koji i jesmo orjentirani na zemlju, imao predstavnike na državnim, ali i svjetskim prvenstvima – kazao je Miholič dodajući kako bi odaziv bio i veći, kada bi to vrijeme dopustilo.  

Značenja poljoprivrede za mjesto svjesna je zlatarbistrička načelnica Vesna Mikulec.

– Presretni smo jer imamo dosta poljoprivrednika, dosta se ljudi bavi poljoprivredom, a oni koji ne mogu ustupaju svoja zemljišta – kratko je rekla Mikulec uz zahvalu svima koji su na bilo koji način pridonjeli organizaciji natjecanja.

Ovo oranje nije bez cilja prevrtanje zemlje, već predstavlja nešto više.  

– Cilj je okupiti orače te prezentirati samo oranje, a svim tim želimo zadržati mlade u domovini jer bez pluga i motike nema kruha. Pobjednik i gazda je onaj koji ima jesti – poručio je predsjednik Udruge natjecatelja u oranju KZŽ Vilko Kukec. 

U stručnoj komisiji osjenjivao je orače i predstavnik iz Ministarstva poljoprivrede Darko Antonina koji je ovom prilikom otkrio kako se krenulo s poticajem novog načina obrade tla.

– Oranje je osnovna obrada i shodno tome poljoprivrednici koji se prijave i koji dolaze dobivaju informacije te međusobno razmjenjuju iskustva. Od ove godine, Ministarstvo je krenulo poticanjem konzervacijske obrade, koja izostavlja osnovno okretanje tla plugom, no to zahtjeva određena znanja i preduvjete vezane za mehanizaciju. Radi se o tome da je to minimalno zadiranje u tlo i nema miješanja slojeva zemlje. Oranje će i dalje ostati kao obrada, ovisi o tlima, a naša tla zagorska su dosta teška što potvrđuju odgode ovog takmičenja – kazao je Antonina te je posebno spomenuo Tomislava Kuharića koji je bio na svjetskom natjecanju, a danas je bio stručna podrška.

Budućnost 

Zagorski kraj je još uvijek ruralan te je u interesu svih da njegove parcele budu iskorištene na pravi način. No, kako bi se to postiglo potrebno je dati poticaj poljoprivrednicima, bilo oni obiteljski ili industrijski.

– Moramo se zapitati što ćemo jesti u budućnosti jer Vlada može djelomično sa svojim odlukama nadomjestiti štetu, ali ne može nadomjesti proizvodnju. Biti ćemo još više ovisni o uvodu hrane nego sada, a procjene su, da će samo zemlje koje su neovisne u proizvodnji hrane stvarno imati svoju neovisnost. Prema tome trebamo, očigledno, mijenjati sustav poticaja, dati snažniju podršku poljoprivrednim proizvođačima koji imaju proizvode koji idu na tržište i od kojeg žive čitave obitelji. Svaka parcela je potencijal, trebaju nam orači, OPG-ovci, poljoprivrednici koji će to zemljište, a koje je sada odmoreno, vratiti natrag u poljoprivrednu proizvodnju – poručio je župan Kolar koji se ovom prilikom osvrnuo na protugradnu obranu:

–  Razumijem da se Hidrometerološkom zavodu ne bavi s time i da to nije njihov osnovni posao. Stoga, imamo za primjer niz europskih zemlja koje imaju institucije kojima je to osnovna svrha.  Siguran sam, ali ne na temelju mog razmišljanja, već na temelju konsenzusa starijih poljoprivrednika, da takvih šteta nije bilo dok smo imali protugradnu obranu. Postavlja se onda pitanje, čemu onda prizemni generator, postoje li znanstveni dokazi da oni koriste više od raketa? Treba raditi nacionalnu kampanju pa da onda uložimo svi u istu kasu i dajemo poticaje našim poljoprivrednicima za stavljanje zaštitne mreže na sve one kulture gdje je to moguće. Moramo mijenjati kompletan pristup, a nakon toga i sustav koji će biti učinkovitiji – zaključio je Kolar uz najavu promjene lokacije za sljedeće natjecanje na zemljište pored Srednje škole Bedekovčina u inače postoje poljoprivredni smjerovi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba