Nakon što je Općina Kumrovec preuzela Titovu vilu, sada je pokrenula inicijativu oko rješavanja pitanja Spomen doma

“Za nas je to veliki zalogaj, no mi ćemo kao Općina učiniti sve da Ministarstvu i Vladi pripremio budućeg investitora”

Objavljeno: 27.07.2023. zagorjeinternational

Država je pokrenula rješavanje problema po pitanju Spomen doma u Kumrovcu. Prije manje od dva mjeseca nadležna ministarstva državne imovine i kulture te Muzeji Hrvatskog zagorja, Općini Kumrovec su predali rezidencijalni dio, odnosno Titovu vilu na upravljanje. Na posljednjoj je sjednici Upravno vijeće CERP-a donijelo odluku prema kojoj se kreće tražiti rješenje za znanstveno – studijski centar, odnosno Spomen dom. U to ulazi i gašenje firme Kumrovec d.o.o. koja je njime raspolagala.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt, rekao nam je kako su svi radnici koji su radili u firmi zbrinuti s 30. lipnja te da je time firma stekla sve uvjete da se ugasi.

Inicijativa Općine 

– To je bio jedini način da pokrenemo daljnji postupak, a to je da iz Ministarstva obrazovanja prijeđe u CERP. CERP je sad izvršio taj postupak i ovih dana očekujemo da ga preda Ministarstvu graditeljstva i državne imovine na daljnje raspolaganje, a to je bio jedini uvjet da na taj način uspijemo ostvariti uvjet za daljnju prodaju tog objekta – rekao je načelnik te istaknuo kako je to pokrenuto uz inicijativu Općine Kumrovec.

– Da nije bilo inicijative Općine i mene kao načelnika, teško da bi se to ostvarilo. To već ganjamo zadnjih šest godina, da iz Ministarstva obrazovanja pređe ili u Ministarstvo graditeljstva i državne imovine ili u CERP koji je isto bio jedno od rješenja – rekao je Šplajt.

To je bio uvjet postavljen od strane Ministarstva graditeljstva i državne imovine kako bi objekt mogao na međunarodni natječaj, odnosno da bi se mogao prodati i steći neku buduću investiciju.

– Ta investicija bi trebala unaprijediti turizam u Kumrovcu, dati mu neki dodatni sadržaj, novi smještaj da možemo ovdje imati jedan kvalitetan hotel, wellness centar koji bi mogao privući turiste i posjetitelje da nam ostanu nekoliko dana i da uživaju u ovom našem kraju, to je cilj svega, ali glavna inicijativa je ona Općine Kumrovec da se to sve pokrene – ističe Šplajt te govori kako nije istina kako Općina nije zainteresirana po pitanju Spomen doma.

– Općina je zainteresirana da se nađe investitor u taj objekt i da pokrene taj objekt u skladu s nekim općinskim željama i zahtjevima kako bi to trebalo izgledati i, naravno, da se poštuje prostorni plan Općine. Općina Kumrovec nema tih fiskalnih mogućnosti da pokrene taj projekt jer smo i previše toga već sad preuzeli, poput stadiona u Kumrovcu koji je bio državno vlasništvo, poput Titove vile ili Vile Kumrovec koju smo isto preuzeli prije nekih mjesec dana. To su veliki projekti koje Općina već sad aplicira na natječaje naših inih ministarstava, a isto tako i europskih fondova. Teško je sad očekivati da i takav veliki zalogaj Općina preuzme jer on zahtjeva milijunske iznose i investicije – objašnjava načelnik te napominje kako će Općina učiniti sve da Ministarstvu i Vladi RH pripremi budućeg investitora i vlasnika i za Znanstveno – studijski centar, ali i za Političku školu.

Objekt u službi turizma

Kao najbolji scenarij za Spomen dom naveo je raspisivanje međunarodnog natječaja najkasnije na proljeće iduće godine te da se pronađu budući investitori za sve projekte koje Kumrovec priprema, ali kako je posebno bitno da se krene u smjeru turizma. 

– Taj objekt mora ostati u službi turizma, našeg kulturnog turizma u Kumrovcu kojeg i sad propagiramo, a na taj način ga samo želimo obogatiti. Znači, ne da imamo dnevne goste, nego da imamo višednevne goste. To je cilj za Spomen dom – napominje Šplajt.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba