Općina Lobor i župa sv. Ane sutra slave svoj dan. Načelnica Ljubica Jembrih tim je povodom poručila svojim sumještanima:

“Nema nas puno i u interesu nam je da ostanemo tu jer doista imamo mogućnost kvalitetnog života”

Objavljeno: 25.07.2023. Vanja Hozmec

Općina Lobor i tamošnja župa sv. Ane sutra slave svoj dan. Bogat program uoči proslave Dana općine i župe, popularna loborska manifestacija ‘Janine’, traje već neko vrijeme. Red zabave, red sporta, kulturnih događanja, nanizao se u proteklih nekoliko dana, a sutra slijedi i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Uoči tog velikog dana, porazgovarali smo s načelnicom Ljubicom Jembrih koja nam je dala presjek protekle godine po pitanju projekata i svega onoga što se na području Lobora napravilo, ili isplaniralo za budućnost.

Kako nam je rekla, svaki je projekt važan, bez obzira na njegovu financijsku vrijednost, a u proteklih godinu dana realizirano ih je mnogo. 

90 kilometara 

– Najprije smo krenuli s nerazvrstanim cestama koje su jedan od naših prioriteta unazad par godina. Mi imamo preko 90 kilometara nerazvrstanih cesta, pa smo i ove godine preko svog redovnog programa išli u rekonstrukciju i asfaltiranje istih. Uredili smo tri nerazvrstane ceste i taj smo projekt sufinancirali preko Ministarstva regionalnog razvoja, ‘brdsko-planinskog programa’, a dio je sredstava došao iz našeg proračuna. Naravno, dobro su došla i sredstva iz Fonda solidarnosti preko kojeg smo sanirali više od sedam kilometara naših nerazvrstanih cesta koje su bile oštećene potresom. Tu su nam troškovi bili pokriveni 100 posto od strane Fonda – govori načelnica.

Uz sanaciju nerazvrstanih cesta, javila su se i klizišta koja je trebalo zbrinuti.

– Lobor već godinama ima velikih problema s klizištima i svake godine nastojimo riješiti barem dva klizišta, pa smo tako i ove godine – jedno u Mjesnom odboru Završje, a drugo u Vojnovcu. I to smo financirali sredstvima iz Fonda solidarnosti – otkrila je Jembrih.

Osim toga, vodi se briga i o najmanjima, pa su se tako uređivala i igrališta po Mjesnim odborima. 

– Prošle smo godine završili dječje igralište u Markuš Brijegu, a taj smo projekt financirali preko našeg LAG-a ‘Zeleni bregi’, a uredili smo i ‘rolo’ stazu u Mjesnom odboru Vojnovec. Taj smo projekt financirali preko Ministarstva regionalnog razvoja i na tom terenu nam još traju radovi jer smo započeli s izgradnjom teniskog terena koji se financira preko LAG-a ‘Zeleni bregi’ – govori načelnica. 

Od ostalih projekata, unazad godinu dana se mijenjala i javna rasvjeta. Stare i dotrajale lampe mijenjaju se novima u LED tehnologiji, a Općina to radi u suradnji s HEP-om Zabok i HEP-om Varaždin.

– Tu je i velik broj manjih komunalnih akcija koje radimo kroz cijelu godinu na cijelom području općine, a sve prema programima Mjesnih odbora, a to se najviše odnosi na uređenje makadamskih puteva, uređenje odvodnje, održavanje puteva i nerazvrstanih cesta u vidu malčiranja i slično – dodaje načelnica Jembrih.

Što se tiče najvećih izazova na području Lobora, naša sugovornica ponovno ističe klizišta i nerazvrstane ceste.

– Ove je godine doista dobro došao Fond solidarnosti za te svrhe, a inače klizišta rješavamo preko resornih ministarstava, u suradnji s Hrvatskim vodama te dijelom mi sami s našim proračunom. Što se nerazvrstanih cesta tiče, njih inače rješavamo preko Ministarstva regionalnog razvoja. Moram naglasiti da je prije tu bilo i sufinanciranje od strane naših mještana, no mi smo ih oslobodili toga – kaže načelnica. 

Načelnica otkriva da je kroz proteklu godinu jako puno utrošeno u pripremu projektno-tehničke dokumentacije za brojne infrastrukturne projekte koji slijede, a sve kako bi Općina bila u potpunosti spremna za sredstva iz nove financijske omotnice. 

– Općina se od 2017. godina javila na sve natječaje za koje je imala uvjete što se tiče EU fondova i bili smo uspješni i u dobivanju sredstava, ali i u realizaciji projekata. Doista moram reći da se to pokazalo sjajnim jer smo zahvaljujući fondovima uspjeli riješiti neke veće, kapitalne projekte koje sami zasigurno ne bi mogli realizirati. Napravili smo dječji vrtić, uredili općinsku zgradu, jednu nerazvrstanu cestu, poučnu stazu… Jako smo puno napravili preko EU sredstava, a tako planiramo i dalje. Jedan od najvećih projekata svakako je Centar za starije osobe u Loboru i njega smo prijavili na NPOO. Sada je u fazi čišćenja proračuna i vjerujem da ćemo kroz rujan imati rezultate. Nadamo se da ćemo proći jer smo kompletnu dokumentaciju predali prema pravilima i na vrijeme – otkriva Jembrih.

Jedini takav 

Krapinsko – zagorska županija ima ulogu partnera na spomenutom projektu, a Centar bi bio itekako značajan za cijelo ovo područje.

– Centar bio imao 93 stalna smještajna mjesta, a uz to bi nudio i dodatne aktivnosti za 120 korisnika. Dakle, nudio bi se poludnevni i dnevni boravak, psihosocijalna podrška u kuću, dostava obroka u kući i nova aktivnost koje u županiji, ali ni šire nema, a to je vikend smještaj starijih osoba. Projekt je to vrijedan za Lobor, ali doista i za cijeli ovaj kraj jer tako nečega kod nas u županiji nema – ističe načelnica i dodaje da je tu riječ o jednom od svakako prioritetnijih projekata u narednih godinu dana. 

Nadalje, spremna je I projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju vatrogasnog doma u Loboru.

– Očekujemo raspisivanje natječaja jer smo spremni i vjerujemo da ćemo i taj dom ove godine prijaviti resornom ministarstvu. Bitno je istaknuti da se ne radi o izgradnji već rekonstrukciji starog zadružnog doma kojeg bi preuredili za naše vatrogasce na koje su izuzetno ponosni i koji su ove godine proslavili okruglih 100 godina. Na taj bi im način omogućili adekvatni smještaj i sve što im je potrebno – dodaje načelnica. 

Što se tiče demografije, kao najvažniji projekt načelnica svakako ističe dječji vrtić kojeg do prije dvije godine nije bilo. On može primiti 80 djece, popunjen je, no načelnica dodaje da je to za sada dovoljno.

– Ipak, mi stalno pratimo situaciju i ako će biti potrebe, mjesta imamo i ići ćemo u dogradnju da zadovoljimo sve eventualne potrebe koje bi se mogle javiti – kaže načelnica pa se dotakla i gospodarstva:

– Tu radimo ubrzano na uređenju naših prometnica jer je tu najbitnija dobra povezanost koju Lobor na žalost još uvijek nema. Jako puno uređujemo naše nerazvrstane ceste, no veliki problem nam je županijska cesta koja je trebala biti riješena još 2017. godina, ali nije. Onda je započela Aglomeracija, pa se sada čeka završetak toga, pa da se onda krene u potpunu rekonstrukciju županijske ceste. Dakle, prvo moramo imati dobru prometnu povezanost da bi mogli gospodarstvenicima ponuditi dobre uvjete – zaključuje načelnica.

Također, kako je rekla, isto vrijedi i za turizam.

– Donijeli smo strategiju turizma i u završnoj smo fazi projekte uređenja poučne staze, a imamo i daljnje planove vezane za samo infrastrukturu kako bi se mogli uključiti u turističku zajednicu i našim turistima ponuditi bogat program kojeg Lobor doista ima. Mi smo općina bogate povijesti i prirodnih ljepota, no na nama je da najprije riješimo infrastrukturu – kaže načelnica i dodaje da je plan po pitanju turizma raditi i edukacije s mještanima i vlasnicima lokalnih OPG-ova kako bi se i oni uključili i svoju ponudu prezentirali budućim turistima. 

Veliko priznanje

Općini je nedavno stiglo i veliko priznanje. Naime, Lobor je, uz Mače, proglašen općinom koja je 2021. godine najviše sredstava utrošila na podizanje kvalitete života na tom području. Načelnici smo najprije čestitali, a onda je zamolili i za komentar.

– Svi smo se razveselili što smo primijećeni zbog tako nečega. Mi smo mala općina, nas tu radi svega četvero i ne stignemo medijski ni popratiti sve što se radi. Drago nam je da je prepoznato koliko ulažemo i koliko se trudimo da podignemo kvalitetu života na svom području. Radimo na infrastrukturi, ulažemo koliko možemo u sve mještane, od najmanjih do najstarijih, i pokušavamo im biti podrška i pomoć. Ono što bi voljela naglasiti je da radimo isključivo u suradnji s Mjesnim odborima kojih imamo devet i po svim planovima koje dobivamo od njih, radimo točno kako nalažu, radimo ono što im je potrebno. Tako se slaže i proračun i na taj način ulažemo u naše mjesto. Sve to radimo da bi na kraju krajeva podigli kvalitetu života, ali i zadržali život na našem području. Želimo svima ponuditi sve što im je potrebno, a posebno za mlade gdje sada imamo i natječaj za potpore u stanogradnji za mlade – rekla je načelnica i pozvala mlade da poprate stranicu Općine i prijave se do 27. rujna. 

– Nema nas puno i u interesu nam je da ostanemo tu, da nam se mladi vrate u Lobor i da svi zajedno ovdje živimo. Ovdje doista imamo mogućnost kvalitetnog življenja, a mi čelni ljudi moramo poboljšati sve ostalo u onoj mjeri u kojoj je potrebno – poručuje načelnica.

Za kraj je svojim sumještankama i sumještanima poslala poruku i čestitku povodom Dana općine. 

– Prije svega se moram zahvaliti na korektnoj suradnji kroz cijelu godinu svim mještanima, posebice članovima naših udruga koje drže naš društveni život na doista visokom nivou. Nadalje, svima se zahvaljujem na korektnom radu i želim da svi zajedno nastavimo dalje u tom smjeru kako bi naš Lobor blistao onim sjajem kojim zaslužuje, a kvaliteta života bi se podigla na još viši nivo. Također, svim župljanima i mještanima općine Lobor želim sretan Dan župe i sretan Dan opčine uz želju da nas čuva naša Majka Božja Gorska uz zagovor naše zaštitnice svete Ane. Želim svima puno zdravlja, veselja i puno novih projekata – poručila je na kraju načelnica Jembrih. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba