Ministar graditeljstva Branko Bačić posjetio je Varaždinsku županiju

Najprije nazočio završetku projekta katastarske izmjere na području općine Sveti Ilija, a potom održao radni sastanak sa županom Stričakom

Objavljeno: 24.07.2023. zagorjeinternational

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić posjetio je Varaždinsku županiju gdje je nazočio završetku projekta katastarske izmjere na području općine Sveti Ilija, a održao je i radni sastanak s županom Anđelkom Stričakom i njegovim suradnicima u Županijskoj palači u Varaždinu. 

Ministar Bačić je pozvao sve načelnike u Hrvatskoj da budu aktivni poput načelnika općine Sv. Ilija te je naznačio da kroz taj proces gdje država financira izmjeru i osnivanje zemljišne knjige na 600.000 hektara pronađu svoj interes i osiguraju sredstva.

– Pretpostavka bilo kakvom značajnijem ulaganju u jedan prostor, u jednu jedinicu lokalne samouprave, županiju ili državu ima tri preduvjeta. Prvi je uređeni katastar, uređena zemljišna knjiga i da su međusobno usklađeni te usklađeni sa stanjem na terenu. Drugi je da je ta ista jedinica lokalne samouprave pokrivena dokumentima prostornog uređenja dok je treći preduvjet stabilan financijski porezni sustav. Kada je to sve usklađeno možemo reći da je država prijateljski naklonjena investitorima i tada se investicije događaju puno brže – objasnio je ministar Bačić te nastavio: 

– Danas s ovim katastarskim završetkom možemo reći da je svaki vlasnik nekretnine u ovoj općini u zemljišnoj knjizi upisan, jednostavnije rečeno 1:1. To znači da onog trenutka kada se odluči bilo na prodaju ili kupovinu zemljišta ili objekta, bilo kakvo izvođenje radova, njemu će taj proces biti jednostavan i brz. Niti jedan mještanin općine Sv. Ilija nije trebao posebno izdvajati sredstva da bi imao sređene svoje parcele i nekretnine. Ova uložena sredstva Općina će u nekoliko godina brzo vratiti. Sama cijena nekretnina u općini će porasti, a prema našim analizama prije i poslije katastarske izmjere, cijena će porasti do 40 posto. Kao Vlada odlučili smo da će se u idućih deset godina u Hrvatskoj premjeriti sva građevinska zemljišta i formirati za to zemljište i katastar i zemljišna knjiga. I to će država financirati – rekao je ministar Bačić.

Načelnik Svetog Ilije Marin Bosilj je rekao kako su benefiti ovog projekta ogromni, a cijena jedne ovakve izmjere je daleko manja nego da svaki pojedinac samostalno istu uređuje.

5,5 milijuna kuna 

– Dovršetak naše katastarske izmjere koja je započela u jesen 2013. godine i trajala gotovo punih 10 godina je privedena kraju. Kroz katastarsku izmjeru podigli smo vrijednost svih nekretnina i zemljišta na području naše općine. Možda smo jedina općina koja je riješila katastar i gruntovnicu unutar svojih granica, a paralelno s tim uredila granice sa susjednim općinama i gradovima, uredila granice naselja, protezanje ulica unutar tih naselja te napravila kompletnu evidenciju kućnih brojeva za sve nekretnine u svih naših osam naselja – kazao je Bosilj koji je pritom naglasio kako je cijeli projekt koštao oko 5,5 milijuna kuna te da se radi o 10,5 tisuća čestica.

Župan Stričak pohvalio je realizaciju ovog projekta te je čestitao općinskom vodstvu na završetku projekta.

– Kada govorimo o katastarskoj izmjeri, trenutno na području Varaždinske županije imamo 28 JLS-ova, dvije kompletno završene katastarske izmjere, Grad Varaždin i Općinu Sv. Ilija. Katastarska usklađenost zemljišnih knjiga preduvjet je svakog razvoja, jer ne sređeni odnosi koče svaku investiciju. Na ovaj način općina Sv. Ilija postaje poželjnija i građanima za kupnju nekretnine, ali i investitorima da investiraju upravo u ovu općinu – napomenuo je župan.

Svečanosti završetka projekta su uz potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića te ravnatelja Državne geodetske uprave Antonia Šustića nazočili i župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnik općine Sveti Ilija Marin Bosilj, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnik općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, načelnik općine Jalžabet Rajko Solar, predsjednik Općinskog vijeća općine Sveti Ilija Dean Hrastić županijska vijećnica Nadica Dreven Budinski kao i predstavnici izvođača radova. 

Radni sastanak

Nakon svečanosti završetka projekta u Svetom Iliji, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić održao je radni sastanak s županom Stričakom i njegovim suradnicima. Tako su sastanku nazočili i član Uprave HC-a Alen Leverić, ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, iz HC-a Davor Bobičanec, rukovoditelj Poslovne jedinice Varaždin,  direktor  Vodnogospodarskog odjela za  Muru i gornju Dravu dr.sc. Milan Rezo, zatim načelnik Bednje Damir Poljak, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnik Cestice Mirko Korotaj, načelnica Donje Voće Sanja Kočet, potpredsjednik Županijske skupštine Dragutin Kranjčec te Renata Skoko, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana.  

Župan Stričak je tom prilikom naglasio kako je na području Varaždinske županije ove godine evidentirano 93 klizišta, jedan dio toga se odnosi na starija klizišta, a drugi dio na nova koja su nastala uslijed prošle elementarne nepogode, obilnih kiša prije dva mjeseca. 

-Zasad je sanirano 25 starih klizišta i zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti, sredstvima Ministarstva prometa sanirano ih je 25 ukupne vrijednosti 4.653.000 eura. Paralelno s time smo i obnovili 31 dionicu županijskih i lokalnih cesta vrijednosti 7.472.000 eura, znači radi se o zaista značajnim sredstvima. Kada bi to usporedili s izvornim sredstvima županijske uprave za ceste, za ovaj obim radova trebalo bi nam nekih sedam godina – naglasio je župan.

S obzirom na to da je Hrvatska ove godine ušla u šengenski prostor i eurozonu, razgovaralo se i o uređenju najbližih cesta između hrvatskih i slovenskih mjesta na području županije, odnosno četiriju jedinica lokalne samouprave – Grada Lepoglave te općina Bednja, Cestica i Donja Voća. 

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić izrazio je zadovoljstvo posjetom Varaždinskoj županiji.

– Upoznao sam župana i njegove suradnike s našim programom ublažavanja posljedica od nastalih klizišta na području cijele Hrvatske, gdje smo evidentirali 82 klizišta. Međutim, to su klizišta koja su u nadležnosti našega ministarstva, to su klizišta na kojima postoje izgrađene stambene zgrade i na kojim klizištima žive naši sugrađani i čije kuće su u opasnosti od urušavanja i padanja. Mi smo u Ministarstvu napravili poseban program koji će vrlo brzo ići u e-savjetovanje nakon čega bismo krenuli u sanaciju tih klizišta, eventualnu izgradnju novih zgrada ili privremena ili trajna stambena zbrinjavanja naših sugrađana čije su kuće na tim klizištima. Dogovor je da ćemo zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture, potpredsjednikom Vlade, gospodinom Butkovićem, zajedno s našim ministarstvom, osmisliti jedan program sanacije takvih klizišta. Jasno, tu će se uključiti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kako bi pritom uključili i Hrvatske vode jer se radi o velikim sredstvima, iznimno velikim zahtjevnim i skupim građevinskim radovima na sanaciji tih klizišta – rekao je Bačić. 

Prijedlog 

Prijedlog je da će župan Stričak zajedno sa četvero čelnika jedinica lokalne samouprave na čijim se područjima nalaze te nerazvrstane ceste, napraviti program čija je vrijednost okvirno, prema troškovničkim cijenama, oko osam milijuna eura, a program bi podrazumijevao sanaciju i uređenje takvih cesta, gdje bi se zatražila pomoć Vlade Republike Hrvatske da putem resornih ministarstava, zajedno sa Županijskom upravom za ceste koja bi bila nositelj projekta sanira ceste.

Načelnik Cestice Mirko Korotaj zahvalio se ministru na dolasku i potpori te je naglasio kako su uslijed nedavnih elementarnih nepogoda  uništene nerazvrstane ceste, a  jedinice lokalne uprave u proračunu nemaju sredstava da to mogu sanirati.

 -Dogovoreno je da ćemo zajedno sa Županijom, Županijskom upravom za ceste i uz pomoć Ministarstva, sve projekte pokušati kandidirati, osigurati sredstva te što prije prići sanaciji kako bi mještani normalno mogli prometovati do svojih kuća –rekao je Korotaj.

Nakon sastanka ministar je u pratnji domaćina obišao klizišta na području Cestice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba