Varaždinska županije oborila nove rekorde, za sada čak 25 posto više noćenja u ovoj godini

Ministrica Brnjac: Cilj je razvijati turizam na kontinentu koji se neće zasnivati samo na nekoliko ljetnih mjeseci

Objavljeno: 23.07.2023. zagorjeinternational

Varaždinska županija ostvarila je nove rekorde u turizmu: u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je čak 25 posto više noćenja u odnosu isto razdoblje lani, a nastavi li se takav trend, do kraja godine će prvi put u povijesti biti premašena brojka od 250.000 noćenja. Tome će zasigurno pomoći i rekordne potpore od ukupno 520.000 eura za 29 projekata turističkih zajednica s područja županije, a koje je putem natječaja odobrila Hrvatska turistička zajednica.  

Odlični rezultati

Na odličnim rezultatima je županu Anđelku Stričaku, direktoru TZ-a Varaždinske županije Goranu Mališu te direktoricama TZ-ova s područja županije čestitala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je u petak boravila u posjetu Varaždinskoj županiji. A u Županijskoj palači održala je radni sastanak sa županom i njegovim suradnicima te predstavnicima turističkih zajednica s područja županije te je potom prisustvovala potpisivanju ugovora između TZ-a Varaždinske županije i TZ-ova Varaždina, Ivanca, Varaždinskih Toplica i Ludbrega te TZP-a Sjever Zagorja o sufinanciranju projekata sukladno provedenim javnim natječajima za dodjelu sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice te Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent.  

– Danas smo potpisali ugovore u vrijednosti pola milijuna eura za razvoj novih turističkih sadržaja i novu turističku ponudu upravo na području Varaždinske županije. To pokazuju i rezultati koje ostvaruje Varaždinska županija, a koji, kad govorimo o cijeloj godini, za više od 20  posto premašuju rezultate iz prošle godine te za 30 posto rezultate iz 2019. godine. Upravo je cilj Vlade RH razvijati turizam na kontinentu, dakle cjelogodišnji i ravnomjerno regionalno razvijen turizam, koji se neće zasnivati samo na nekoliko ljetnih mjeseci. Sada u nekoliko ljetnih mjeseci ostvarujemo 84 posto turističkog prometa, a cilj je da se to disperzira s odličnom predsezonom, kakva je bila ove godine, a što potvrđuju i ove brojke s kontinenta, iz Varaždinske županije – rekla je ministrica Nikolina Brnjac.  

Prema podacima sustava eVisitor, u prvih šest mjeseci ove godine na području Varaždinske županije ostvareno je 97.893 noćenja, dok je u istom razdoblju lani ostvareno 78.180 noćenja.  

– Među 50 važnih investicija u Planu razvoja Varaždinske županije, koji je usvojen u veljači ove godine, je i sedam prezentacijskih centara kojima ćemo očuvati našu kulturnu baštinu, prezentirati turistima i napraviti dodatni iskorak u razvoju našeg turizma. Projektiramo Prezentacijski centar Gaveznica u suradnji s Gradom Lepoglavom, u suradnji s Gradom Ludbregom Paleontološki centar, a nedavno smo održali sastanak u Općini Donja Voća vezan uz jedan takav centar uz špilju Vindija. Nedavno smo otvorili ponude za projektiranje idejnog rješenja lokaliteta Gomila, Grad Varaždinske Toplice već je prijavio svoj projekt Aqua Iasae – grad na vodi, a paralelno s tim Grad Lepoglava Centar pavlina. Sedmi centar bi se odnosio na srednjovjekovnu povijest, na sve naše utvrde koje su danas u većem dijelu u arheološkom sloju, ali kad pogledamo na ostatak Hrvatske, upravo je tu kod nas najviše dvoraca i kurija. Sve bih to sveo na nazivnik: “Ponosni na svoju prošlost, gradimo budućnost”– rekao je župan Anđelko Stričak.  

Daljnji razvoj

Varaždinska županija se pozicionirala kao destinacija s pričom, a u tom smjeru će se i dalje razvijati, napomenuo je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.  

– Varaždinska županija kao kontinentalna županija mora uložiti daleko više truda, a naša sezona traje svih 365 dana u godini. Sa svim manifestacijama i dosadašnjim aktivnostima ćemo nastaviti i dalje. Zahvaljujem Ministarstvu turizma i sporta te HTZ-u na rekordnim potporama našim projektima – rekao je Goran Mališ.  

TZ grada Varaždina je potporu dobio za tri projekta, Varaždin – grad glazbe, Čarobni grad Djeda Mraza i projekt “People Power Partnership“.

– Lijepim, pozitivnim brojkama iz Varaždinske županije pridružujemo se i mi. Varaždin u prvih šest mjeseci bilježi porast broja dolazaka gostiju od 34 posto, a broja noćenja 27 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Vjerujem da ćemo na kraju godine oboriti rekorde iz 2019. godine. Što se tiče natječaja, veseli me što je ove godine HTZ prepoznao sva tri naša prijavljena projekta, za koja smo dobili gotovo 85.000 eura, a kad se tome doda i iznos kroz regionalnu turističku zajednicu za Špancirfest, dolazimo do uistinu rekordne brojke od gotovo 130.000 eura za naše projekte – navela je direktorica TZ-a grada Varaždina Jelena Toth.

Uz nju, ugovore su potpisale direktorica TZ grada Lepoglave Ljubica Dubovečak, direktorica TZ grada Ivanca Romana Pomper Pozder, direktorica TZ grada Varaždinske Toplice Lana Husnjak i direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja Mirjana Koledić.  

Ministrica je nakon potpisivanja sa županom, ravnateljem Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Slavkom Štefičarem, načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem, predsjednikom Općinskog vijeća Sračinca Krunoslavom Lukačićem, županijskim pročelnicima Miroslavom Huđekom i Darkom Majhenom te direktorima TZ-a, obišla prvo Posjetiteljski centar u Županijskoj palači, a potom Park Veliku grabu u Sračincu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba