Cijena im u godinu dana skočila za 125 posto

Najskuplja jaja u EU kupuju Hrvati

Objavljeno: 21.07.2023. zagorjeinternational

Hrvati jedu najskuplja jaja u Europskoj uniji, otkrili su posljednji službeni podaci Eurostata i Ministarstva poljoprivrede, piše Danica. Podaci otkrivaju kako je 100 kilograma jaja u Hrvatskoj u ožujku u prosjeku koštalo otprilike 291 euro, a to je čak 80 posto više nego u istom mjesecu lani. Prosjek cijena u EU pritom je u ožujku iznosio 263 eura.

Najniža cijena jaja u ožujku zabilježena je na Cipru, 173 eura za 100 kilograma. U susjednoj Sloveniji su jaja u ožujku stajala 227 eura, što znači da su u Hrvatskoj skuplja za 28 posto. U Finskoj su jaja u ožujku stajala 209 eura, a u Njemačkoj 269 eura.

Vlastita proizvodnja

Prema podacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Državnog zavoda za statistiku, tijekom pretprošle godine prvi smo put u novijoj povijesti bili samodostatni u proizvodnji jaja, odnosno, te smo godine proizveli 100,16 posto ukupne godišnje potrošnje.

Novi podaci koje donosi tržišni informacijski sustava Ministarstva poljoprivrede otkrivaju da su sredinom srpnja ove godine jaja u Hrvatskoj bila u prosjeku duplo skuplja nego u istom tjednu pretprošle godine.

Najprodavanije jaje, kavezni uzgoj A klase i M veličine, protekli je tjedan u prosjeku u veleprodaji stajalo 0,18 eura (1,35 kn) što je 50 posto više nego isti tjedan prošle godine i čak 125 posto više nego isti tjedan pretprošle godine.

Ako uzmemo u obzir veličinu jaja i vrstu uzgoja, domaća su jaja, u usporedbi sa srpnjem prošle godine, skuplja 30 do 50 posto.

Salmonela

Rast cijena posljedica su ptičje gripe, salmonele i rasta cijena hrane za nesilice te svih drugih troškova koji rastu. Od rujna lani do ožujka ove godine, salmonela je otkrivena u čak tri velike farme koka nesilica u Hrvatskoj zbog čega je veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede naložila lani krajem rujna usmrćivanje svih 150.000 koka nesilica na farmi Lukač na kojoj je buknula zaraza salmonelom. Lidl je zbog toga morao s polica povući sva jaja te farme koja su se prodavala pod brendom “Okusi zavičaja”. Nakon toga su s tržišta povučena i jaja peradarstva Gajić, a u ožujku ove godine slučaj se ponovio i u Koka produktu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba